Function Disabled

Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

ΣΟΥΑΜΙ ΣΑΤΥΑΝΑΝΤΑ - Αν Θέλεις να Είσαι Νικητής

Αν Θέλεις να Είσαι Νικητής Πρώτα Κατάκτησε τον Εσωτερικό Κόσμο.

Σήμερα σ’ αυτή την αρένα της μάχης ένας στρατιώτης απευθύνεται σε ένα άλλο. Είσαι στρατιώτης, το ίδιο κι εγώ. Υπάρχουν δύο είδη πολέμων, στους οποίους πρέπει να αγωνιστεί ο άνθρωπος, ο ένας διεξάγεται στο πεδίο μάχης της ζωής και ο άλλος γίνεται μέσα του. Ο πρώτος διεξάγεται εναντίον εξωτερικών εχθρών και ο δεύτερος εναντίον εσωτερικών εχθρών. Οι στρατιώτες είναι εκπαιδευμένοι για την εξωτερική μάχη, ενώ εγώ εκπαιδεύω ανθρώπους για την εσωτερική μάχη. Αν δεν είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε τους εξωτερικούς εχθρούς μας, θα επωφεληθούν από την αδυναμία μας και θα χάσουμε την ανεξαρτησία μας. Όλοι το συνειδητοποιούμε αυτό. Παρόμοια, όταν δεν μπορούμε να ελέγξουμε και να κυριαρχήσουμε στους εσωτερικούς εχθρούς μας, πρόκειται να μας κάνουν υπηρέτες τους και να φέρουν πολλή ανισορροπία και δυσαρμονία.

Η επιστήμη της άμυνας
Σήμερα, σε κάθε γωνιά του κόσμου, το ανθρώπινο γένος βασανίζεται. Το κάθε άτομο νιώθει φυλακισμένο μέσα του, νικημένο, εμβρόντητο, καταπιεσμένο και σε σύγχυση. Θέλει να απελευθερωθεί από τους περιορισμούς του, αλλά δεν μπορεί. Έχει χάσει την μάχη πριν ακόμη βρεθεί στην οχλοβοή του μετώπου.
Η επιστήμη της Γιόγκα ελευθερώνει τον άνθρωπο από την αυτοσυντριβή. Είναι μία εξαιρετικά ανεπτυγμένη επιστήμη άμυνας, που περιέχει μία μεγάλη ποικιλία όπλων, που δεν έχουν όρια στην ακτίνα δράσης και την χρήση τους.
Ο άνθρωπος δεν θα μπορέσει να αναπνεύσει ποτέ τον αέρα της αληθινής ελευθερίας, αν δεν καταφέρει να απελευθερωθεί από τα εσωτερικά δεσμά του. 

Ο μεγαλύτερος εχθρός μας είναι οι δικοί μας περιορισμοί. Στην παλιά φιλολογία, αυτοί οι περιορισμοί αναφέρονταν σαν δυνάμεις του κακού, διάβολοι και δαιμόνια.
Εξαγνίζοντας τον εαυτό μας με την Γιόγκα, γινόμαστε σαν το στρατηγό, που ελέγχει και κατευθύνει τις δυνάμεις του. Μπορούμε κι εμείς να διατάξουμε την δύναμη της θέλησής μας να ξεπεράσει τους περιορισμούς μας. Έχουμε ορισμένες έμφυτες δυνάμεις: αντοχή, σταθερότητα, ισορροπία, συγκέντρωση και αυτοπειθαρχία. Μοιάζουν με τους διοικητές ενός στρατού. Όταν γνωρίζουμε πώς να χειριστούμε αυτές τις εσωτερικές δυνάμεις, τότε μπορούμε να τις κινητοποιήσουμε και να τις συντονίσουμε, για να πετύχουμε τους ποθητούς στόχους. Αυτό στην ουσία είναι η αληθινή νίκη του ανθρώπου πάνω στον εαυτό του. Για να αγωνιστούμε κατά των εξωτερικών δυνάμεων, πρέπει πρώτα ν αναπτύξουμε την ικανότητα να κατακτήσουμε τον εσωτερικό μας κόσμο. Τα οχυρωματικά έργα θα πρέπει να είναι ισχυρά και στα δύο μέτωπα.

Η σημασία της πειθαρχίας
Η πειθαρχία είναι το μονοπάτι της Γιόγκα και η σπονδυλική στήλη του στρατού. Η πειθαρχία είναι δύο ειδών: οργανωτική και προσωπική. Η προσωπική πειθαρχία είναι ουσιώδης για την πνευματική πρόοδο της κοινωνίας και του έθνους.

Η χώρα, που έχει στρατό πειθαρχημένο δεν φοβάται τίποτα. Παρόμοια, το άτομο, που έχει πειθαρχήσει τις αισθήσεις του, έχει εγγυημένη την επιτυχία. Πώς μπορεί να φτάσει κανείς στον προορισμό του, όταν τα άλογα του άρματός του δεν έχουν χαλινάρια και ο αρματηλάτης είναι ανήσυχος; Ένας άγρυπνος αρματηλάτης, που γνωρίζει ξεκάθαρα τον προορισμό του και είναι ικανός να διατάξει και να κατευθύνει τις αισθήσεις του, είναι προορισμένος να φτάσει στον στόχο του.

Γι αυτό ανέφερα εδώ, ότι ο ένας στρατιώτης απευθύνεται στον άλλο. Ο αληθινός στόχος βρίσκεται μέσα στον καθένα. Αυτό που σας ανέφερα είναι το μονοπάτι, που οδηγεί εκεί. Αυτή η εσωτερική ζωή είναι πιο πραγματική από την εξωτερική ζωή, που είναι παροδική, εμπειρική, υποκείμενη στο χρόνο, το χώρο και την αντικειμενικότητα. Αυτός, που έχει κατανοήσει και βιώσει την εσωτερική ζωή μπορεί να αντιμετωπίσει την εξωτερική ζωή με αταραξία και ευκολία. Για να μας δώσουν την δυνατότητα να βιώσουμε την εσωτερική ζωή, χωρίς να αποκοπούμε από την εξωτερική ζωή, οι αρχαίοι δημιούργησαν τις πρακτικές της Γιόγκα.

Με την τακτική εξάσκηση στη Γιόγκα μπορούμε να πετύχουμε και να αποκτήσουμε έλεγχο στο σώμα και το νου μας. Είναι πολύ απλό και ξεκάθαρο. Το μονοπάτι της Γιόγκα πρέπει να κατανοηθεί και να ενσωματωθεί στη ζωή μας. Μερικές Ασάνες , Πραναγιάμα και τεχνικές διαλογισμού για την ανάπτυξη της συγκέντρωσης του νου, αποτελούν το καθημερινό πρόγραμμα.

Οι Ασάνες δεν είναι απλές γυμναστικές ασκήσεις ή τεχνικές ανάπτυξης μυών. Η Πραναγιάμα δεν είναι άσκηση αναπνοής και ο διαλογισμός δεν είναι «φυγή». Ασάνα σημαίνει στάση, στην οποία μπορείτε να παραμείνετε σταθεροί και άνετοι σωματικά και νοητικά. Οι Ασάνες και η Πραναγιάμα είναι μία σπουδαία προετοιμασία για την συγκέντρωση και τον διαλογισμό.

Συγκέντρωση και νοητική σταθερότητα
Η νοητική μας δύναμη αυξάνει, όταν αναπτύσσουμε τη συγκέντρωση. Ένα κομμάτι χαρτί δεν καίγεται αν το κρατήσουμε στον ήλιο, όταν όμως οι ακτίνες του ήλιου συγκεντρωθούν με ένα συγκλίνοντα φακό, η ένταση της θερμότητας στο εστιακό σημείο κάνει δυνατή την ανάφλεξη του χαρτιού. Παρόμοια, όταν οι νοητικές μας ενέργειες δεν διοχετεύονται στην κατάλληλη κατεύθυνση, διασκορπίζονται πολύ γρήγορα και ο νους εξασθενίζει. Ένας ταλαντευόμενος, ασταθής, ανήσυχος νους έχει τάση για κάθε είδους παραισθήσεις, φοβίες και συμπλέγματα.

Ένας ταλαντευόμενος νους είναι ένας άρρωστος νους. Όταν σταθεροποιούμε το νου σε ένα εσωτερικό σημείο, όπως το Τζυότι ή το Μπίντου, αυτό, που προσπαθούμε ουσιαστικά να κάνουμε είναι να ελέγξουμε τις ταλαντεύσεις και τις διακυμάνσεις. Χρειάζεται να στερεώσουμε το νου σ’ αυτό το εσωτερικό σημείο, ώστε η συνειδητότητα να περιστρέφεται γύρω του. Μετά από αρκετή εξάσκηση στο διαλογισμό ο νους συγκεντρώνεται και σταθεροποιείται στο δεδομένο σημείο.

Όταν επιτευχθεί η συγκέντρωση, οι νοητικές ενέργειες διατηρούνται. Δεν υπάρχει ένταση ή διάσπαση και αποκτιέται ειρήνη και εσωτερική δύναμη. Όταν ο νους είναι ελεύθερος από διασπάσεις, οι ανώτερες διαισθητικές ικανότητες αποκαλύπτονται κι αρχίζουν να καθοδηγούν το άτομο. Η αυτοπεποίθηση αυξάνει, οι φανταστικοί φόβοι εξαφανίζονται και μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα της ζωής. Αυτό είναι Γιόγκα.

Η Γιόγκα κάνει το νου δυνατό και ικανό να αντέχει τον πόνο και τη δυστυχία. Μετά από τακτική εξάσκηση στη Γιόγκα, η ισορροπία και η ζωτικότητα γίνονται η κανονική κατάσταση στο νου. Με σταθερότητα στο νου του, ο άνθρωπος μπορεί και ακτινοβολεί δύναμη και αυτοπεποίθηση. Όταν ο νους είναι διασκορπισμένος, γίνεται αδύναμος, εμποδίζοντας έτσι την πρόοδό του.

Η αποτελεσματικότητα του νου είναι το ίδιο ουσιώδης, όσο κι η αποτελεσματικότητα του σώματος. Οι ασκήσεις και τα γυμνάσια, που χωρίς αμφιβολία κάνουν όλοι οι στρατιώτες, είναι καλά για το σώμα, αυτό όμως δεν αρκεί. Ένα δυνατό σώμα με ένα αδύναμο νου δεν μπορεί να χρησιμεύσει. Η πραγματική δύναμη βρίσκεται μέσα στο νου. Μόνο με αυτή τη δύναμη του νου θα μπορέσετε να πετύχετε κάτι αξιόλογο στην πολιτική ζωή σας.

Για να πετύχετε αυτή τη νοητική σταθερότητα, αφιερώστε κάθε πρωί δέκα λεπτά για διαλογισμό. Αποφασίστε πού να προσηλώσετε το νου σας. Αν θέλετε να τον προσηλώσετε σε μία φλόγα κεριού, τότε να έχετε επίγνωση μόνο αυτού και όχι άλλου. Όταν ο νους συγκεντρωθεί και εστιαστεί, έστω και για ένα δευτερόλεπτο, τότε βιώνει κανείς μία θαυμάσια εμπειρία.


Αληθινοί στρατιώτες
Στον διαλογισμό πειθαρχούμε τις νοητικές μας σκέψεις, όπως ακριβώς ο επιστήμονας έχει πειθαρχήσει τις δυνάμεις της φύσης, ο νους σας είναι μία δύναμη, η σκέψη είναι μία δύναμη, το συναίσθημα είναι μία δύναμη, η μνήμη είναι μία δύναμη. Όταν νιώθετε ευτυχισμένοι ή δυστυχισμένοι, είναι κι αυτό μία κατάσταση ενέργειας. Ο νους επομένως δεν είναι ένας διάβολος ή ένας αμαρτωλός. Στην επιστήμη του διαλογισμού χρειάζεται να καταλάβουμε μερικά απλά πράγματα και να αλλάξουμε μερικές από τις βασικές πεποιθήσεις μας. Πώς θα ορίσουμε το νου; Είναι ο νους μία μηχανή, που σκέπτεται ή μήπως υπάρχει κάτι περισσότερο από αυτό μέσα του; Ο τελικός ορισμός, στον οποίο έχω καταλήξει είναι ότι «ο νους είναι ενέργεια».

Μερικοί άνθρωποι έχουν καταφέρει να πειθαρχήσουν αυτή την ενέργεια, οι περισσότεροι όμως όχι. Ο νους είναι πολύ μεγάλη δύναμη στον άνθρωπο. Αυτοί, που έχουν δαμάσει αυτόν το νου, έχουν δαμάσει τους κόσμους. Έχουν γίνει μεγάλοι πολιτικοί, προφήτες, καλλιτέχνες και επιστήμονες. Όλα αυτά είναι θαύματα του νου. Όσοι έχουν νιώσει δυστυχισμένοι στη ζωή, καταθλιμμένοι, απογοητευμένοι, απαισιόδοξοι, γεμάτοι συγκρούσεις μέσα τους, δεν έχουν καταφέρει να κυριαρχήσουν πάνω σ’ αυτόν το νου. Πρέπει επομένως να βρούμε ένα τρόπο να υποτάξουμε τις ενέργειες του νου.

Ένας μεγάλος άνθρωπος, σε οποιονδήποτε τομέα, δεν είναι ένα προϊόν του πεπρωμένου. Δεν είναι ένα τυχαίο συμβάν ή ένας συνδυασμός αστρολογικών και πλανητικών συνθηκών. Ένας μεγάλος άνθρωπος, που είναι σε θέση να χειριστεί το νου, είναι σε θέση να χειριστεί τον κόσμο. Αυτό είχε συνειδητοποιηθεί από τους Ρίσις στην Ινδία, χιλιάδες χρόνια πριν. Αποφάσισαν τότε να βρουν τον καλύτερο τρόπο, για να το πετύχουν αυτό. Στην πορεία των πειραματισμών, ανακάλυψαν αναρίθμητες τεχνικές, κάθε μία όμως είχε τους περιορισμούς της.

Οι τεχνικές αυτές, που χρησιμοποιούν σήμερα, τα αγόρια και τα κορίτσια, το LSD και το χασίς, ήταν σε χρήση στην Ινδία χιλιάδες χρόνια πριν. Στη διάρκεια της Βεδικής περιόδου, οι άνθρωποι έπαιρναν Σόμα, ένα παραισθησιογόνο ποτό και έμπαιναν σε έκσταση, το να μπει κανείς όμως σε έκσταση δεν είναι ο τελικός στόχος. Θα πρέπει να κάνετε διαλογισμό με τρόπο, που να μετασχηματίζει το ποιόν του νου. Όταν αλλάζετε το ποιόν του νου, αλλάζετε και την ποιότητα των πράξεων. Και όταν αλλάζετε την ποιότητα των πράξεων, αλλάζετε και την ποιότητα της εμπειρίας.

Αυτός ο νους είναι σε θέση να εκφράζεται με πάρα πολλούς τρόπους, έτσι ώστε αν κρατήσετε το νου σας υπό έλεγχο, μπορεί να σας δώσει κυριαρχία πάνω σε γεγονότα και περιστάσεις. Αυτό προσπαθούμε να εξηγήσουμε. Δεν πιστεύω σε καμία συγκεκριμένη αίρεση ή στο να κηρύττω τη δική μου παράδοση, γνωρίζω όμως, ότι η Γιόγκα είναι μία μεγάλη επιστήμη της εσωτερικής πειθαρχίας.

Ακολουθώντας το μονοπάτι της Γιόγκα, μία μέρα θα γίνετε αληθινοί στρατιώτες, θα νικάτε τους εσωτερικούς εχθρούς σας και θα πετύχετε την αληθινή ελευθερία. Τώρα, δεν είστε απελευθερωμένοι, γιατί δεν είστε κύριοι του εαυτού σας. Παρασύρεστε εύκολα από συναισθήματα και πάθη, θυμούς και στενοχώριες. Δεν είστε σε θέση να αντέχετε τον πόνο και την λύπη και απογοητεύεστε γρήγορα από τις δυσκολίες. Ούτε μπορείτε να κυβερνάτε τις σκέψεις σας ή να κατευθύνετε τις πράξεις σας. Είστε σκλάβοι του ίδιου σας του νου. Θα πρέπει να αντιστρέψετε την κατάσταση αυτή και να αποκτήσετε κυριαρχία πάνω του. 
Μόνο τότε θα γίνετε αληθινοί στρατιώτες.


ΣΟΥΑΜΙ ΣΑΤΥΑΝΑΝΤΑ ΣΑΡΑΣΟΥΑΤΙ, Στρατιωτικό Κέντρο Γκυάν Μαντίρ, Σάγκαρ, Μάρτιος 1979

πηγή: 
http://www.satyanandayoga.gr/el/articles/item/158-%CE%B1%CE%BD-%CE%B8%CE%AD%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%BD%CE%B1-%CE%B5%CE%AF%CF%83%CE%B1%CE%B9-%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%B7%CF%84%CE%AE%CF%82.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου