Function Disabled

Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου 2015

Η επιστήμη της άμυνας / Science of defence

~Greek Text~ scroll down for English

Αν Θέλεις να Είσαι Νικητής 
Πρώτα Κατάκτησε τον Εσωτερικό Κόσμο

ΣΟΥΑΜΙ ΣΑΤΥΑΝΑΝΤΑ ΣΑΡΑΣΟΥΑΤΙ 
Στρατιωτικό Κέντρο Γκυάν Μαντίρ, Σάγκαρ, Μάρτιος 1979

Σήμερα σ’ αυτή την αρένα της μάχης ένας στρατιώτης απευθύνεται σε ένα άλλο. Είσαι στρατιώτης, το ίδιο κι εγώ. Υπάρχουν δύο είδη πολέμων, στους οποίους πρέπει να αγωνιστεί ο άνθρωπος, ο ένας διεξάγεται στο πεδίο μάχης της ζωής και ο άλλος γίνεται μέσα του. Ο πρώτος διεξάγεται εναντίον εξωτερικών εχθρών και ο δεύτερος εναντίον εσωτερικών εχθρών. Οι στρατιώτες είναι εκπαιδευμένοι για την εξωτερική μάχη, ενώ εγώ εκπαιδεύω ανθρώπους για την εσωτερική μάχη. 
Αν δεν είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε τους εξωτερικούς εχθρούς μας, θα επωφεληθούν από την αδυναμία μας και θα χάσουμε την ανεξαρτησία μας. Όλοι το συνειδητοποιούμε αυτό. 
Παρόμοια, όταν δεν μπορούμε να ελέγξουμε και να κυριαρχήσουμε στους εσωτερικούς εχθρούς μας, πρόκειται να μας κάνουν υπηρέτες τους και να φέρουν πολλή ανισορροπία και δυσαρμονία.

Η επιστήμη της άμυνας

Σήμερα, σε κάθε γωνιά του κόσμου, το ανθρώπινο γένος βασανίζεται. Το κάθε άτομο νιώθει φυλακισμένο μέσα του, νικημένο, εμβρόντητο, καταπιεσμένο και σε σύγχυση. Θέλει να απελευθερωθεί από τους περιορισμούς του, αλλά δεν μπορεί. Έχει χάσει την μάχη πριν ακόμη βρεθεί στην οχλοβοή του μετώπου.

Η επιστήμη της Γιόγκα ελευθερώνει τον άνθρωπο από την αυτοσυντριβή. Είναι μία εξαιρετικά ανεπτυγμένη επιστήμη άμυνας, που περιέχει μία μεγάλη ποικιλία όπλων, που δεν έχουν όρια στην ακτίνα δράσης και την χρήση τους.

Ο άνθρωπος δεν θα μπορέσει να αναπνεύσει ποτέ τον αέρα της αληθινής ελευθερίας, αν δεν καταφέρει να απελευθερωθεί από τα εσωτερικά δεσμά του. Ο μεγαλύτερος εχθρός μας είναι οι δικοί μας περιορισμοί. Στην παλιά φιλολογία, αυτοί οι περιορισμοί αναφέρονταν σαν δυνάμεις του κακού, διάβολοι και δαιμόνια.

Εξαγνίζοντας τον εαυτό μας με την Γιόγκα, γινόμαστε σαν το στρατηγό, που ελέγχει και κατευθύνει τις δυνάμεις του. Μπορούμε κι εμείς να διατάξουμε την δύναμη της θέλησής μας να ξεπεράσει τους περιορισμούς μας. Έχουμε ορισμένες έμφυτες δυνάμεις: αντοχή, σταθερότητα, ισορροπία, συγκέντρωση και αυτοπειθαρχία. Μοιάζουν με τους διοικητές ενός στρατού. Όταν γνωρίζουμε πώς να χειριστούμε αυτές τις εσωτερικές δυνάμεις, τότε μπορούμε να τις κινητοποιήσουμε και να τις συντονίσουμε, για να πετύχουμε τους ποθητούς στόχους. Αυτό στην ουσία είναι η αληθινή νίκη του ανθρώπου πάνω στον εαυτό του. Για να αγωνιστούμε κατά των εξωτερικών δυνάμεων, πρέπει πρώτα ν αναπτύξουμε την ικανότητα να κατακτήσουμε τον εσωτερικό μας κόσμο. Τα οχυρωματικά έργα θα πρέπει να είναι ισχυρά και στα δύο μέτωπα.

Η σημασία της πειθαρχίας

Η πειθαρχία είναι το μονοπάτι της Γιόγκα και η σπονδυλική στήλη του στρατού. Η πειθαρχία είναι δύο ειδών: οργανωτική και προσωπική. Η προσωπική πειθαρχία είναι ουσιώδης για την πνευματική πρόοδο της κοινωνίας και του έθνους.

Η χώρα, που έχει στρατό πειθαρχημένο δεν φοβάται τίποτα. Παρόμοια, το άτομο, που έχει πειθαρχήσει τις αισθήσεις του, έχει εγγυημένη την επιτυχία. Πώς μπορεί να φτάσει κανείς στον προορισμό του, όταν τα άλογα του άρματός του δεν έχουν χαλινάρια και ο αρματηλάτης είναι ανήσυχος; Ένας άγρυπνος αρματηλάτης, που γνωρίζει ξεκάθαρα τον προορισμό του και είναι ικανός να διατάξει και να κατευθύνει τις αισθήσεις του, είναι προορισμένος να φτάσει στον στόχο του.

Γι αυτό ανέφερα εδώ, ότι ο ένας στρατιώτης απευθύνεται στον άλλο. Ο αληθινός στόχος βρίσκεται μέσα στον καθένα. Αυτό που σας ανέφερα είναι το μονοπάτι, που οδηγεί εκεί. Αυτή η εσωτερική ζωή είναι πιο πραγματική από την εξωτερική ζωή, που είναι παροδική, εμπειρική, υποκείμενη στο χρόνο, το χώρο και την αντικειμενικότητα. Αυτός, που έχει κατανοήσει και βιώσει την εσωτερική ζωή μπορεί να αντιμετωπίσει την εξωτερική ζωή με αταραξία και ευκολία. Για να μας δώσουν την δυνατότητα να βιώσουμε την εσωτερική ζωή, χωρίς να αποκοπούμε από την εξωτερική ζωή, οι αρχαίοι δημιούργησαν τις πρακτικές της Γιόγκα.

Με την τακτική εξάσκηση στη Γιόγκα μπορούμε να πετύχουμε και να αποκτήσουμε έλεγχο στο σώμα και το νου μας. Είναι πολύ απλό και ξεκάθαρο. Το μονοπάτι της Γιόγκα πρέπει να κατανοηθεί και να ενσωματωθεί στη ζωή μας. Μερικές Ασάνες , Πραναγιάμα και τεχνικές διαλογισμού για την ανάπτυξη της συγκέντρωσης του νου, αποτελούν το καθημερινό πρόγραμμα.

Οι Ασάνες δεν είναι απλές γυμναστικές ασκήσεις ή τεχνικές ανάπτυξης μυών. Η Πραναγιάμα δεν είναι άσκηση αναπνοής και ο διαλογισμός δεν είναι «φυγή». Ασάνα σημαίνει στάση, στην οποία μπορείτε να παραμείνετε σταθεροί και άνετοι σωματικά και νοητικά. Οι Ασάνες και η Πραναγιάμα είναι μία σπουδαία προετοιμασία για την συγκέντρωση και τον διαλογισμό.

Συγκέντρωση και νοητική σταθερότητα

Η νοητική μας δύναμη αυξάνει, όταν αναπτύσσουμε τη συγκέντρωση. Ένα κομμάτι χαρτί δεν καίγεται αν το κρατήσουμε στον ήλιο, όταν όμως οι ακτίνες του ήλιου συγκεντρωθούν με ένα συγκλίνοντα φακό, η ένταση της θερμότητας στο εστιακό σημείο κάνει δυνατή την ανάφλεξη του χαρτιού. Παρόμοια, όταν οι νοητικές μας ενέργειες δεν διοχετεύονται στην κατάλληλη κατεύθυνση, διασκορπίζονται πολύ γρήγορα και ο νους εξασθενίζει. Ένας ταλαντευόμενος, ασταθής, ανήσυχος νους έχει τάση για κάθε είδους παραισθήσεις, φοβίες και συμπλέγματα.

Ένας ταλαντευόμενος νους είναι ένας άρρωστος νους. Όταν σταθεροποιούμε το νου σε ένα εσωτερικό σημείο, όπως το Τζυότι ή το Μπίντου, αυτό, που προσπαθούμε ουσιαστικά να κάνουμε είναι να ελέγξουμε τις ταλαντεύσεις και τις διακυμάνσεις. Χρειάζεται να στερεώσουμε το νου σ’ αυτό το εσωτερικό σημείο, ώστε η συνειδητότητα να περιστρέφεται γύρω του. Μετά από αρκετή εξάσκηση στο διαλογισμό ο νους συγκεντρώνεται και σταθεροποιείται στο δεδομένο σημείο.

Όταν επιτευχθεί η συγκέντρωση, οι νοητικές ενέργειες διατηρούνται. Δεν υπάρχει ένταση ή διάσπαση και αποκτιέται ειρήνη και εσωτερική δύναμη. Όταν ο νους είναι ελεύθερος από διασπάσεις, οι ανώτερες διαισθητικές ικανότητες αποκαλύπτονται κι αρχίζουν να καθοδηγούν το άτομο. Η αυτοπεποίθηση αυξάνει, οι φανταστικοί φόβοι εξαφανίζονται και μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα της ζωής. Αυτό είναι Γιόγκα.

Η Γιόγκα κάνει το νου δυνατό και ικανό να αντέχει τον πόνο και τη δυστυχία. Μετά από τακτική εξάσκηση στη Γιόγκα, η ισορροπία και η ζωτικότητα γίνονται η κανονική κατάσταση στο νου. Με σταθερότητα στο νου του, ο άνθρωπος μπορεί και ακτινοβολεί δύναμη και αυτοπεποίθηση. Όταν ο νους είναι διασκορπισμένος, γίνεται αδύναμος, εμποδίζοντας έτσι την πρόοδό του.

Η αποτελεσματικότητα του νου είναι το ίδιο ουσιώδης, όσο κι η αποτελεσματικότητα του σώματος. 

Οι ασκήσεις και τα γυμνάσια, που χωρίς αμφιβολία κάνουν όλοι οι στρατιώτες, είναι καλά για το σώμα, αυτό όμως δεν αρκεί. Ένα δυνατό σώμα με ένα αδύναμο νου δεν μπορεί να χρησιμεύσει. Η πραγματική δύναμη βρίσκεται μέσα στο νου. Μόνο με αυτή τη δύναμη του νου θα μπορέσετε να πετύχετε κάτι αξιόλογο στην πολιτική ζωή σας.

Για να πετύχετε αυτή τη νοητική σταθερότητα, αφιερώστε κάθε πρωί δέκα λεπτά για διαλογισμό. Αποφασίστε πού να προσηλώσετε το νου σας. Αν θέλετε να τον προσηλώσετε σε μία φλόγα κεριού, τότε να έχετε επίγνωση μόνο αυτού και όχι άλλου. Όταν ο νους συγκεντρωθεί και εστιαστεί, έστω και για ένα δευτερόλεπτο, τότε βιώνει κανείς μία θαυμάσια εμπειρία.

Αληθινοί στρατιώτες

Στον διαλογισμό πειθαρχούμε τις νοητικές μας σκέψεις, όπως ακριβώς ο επιστήμονας έχει πειθαρχήσει τις δυνάμεις της φύσης, ο νους σας είναι μία δύναμη, η σκέψη είναι μία δύναμη, το συναίσθημα είναι μία δύναμη, η μνήμη είναι μία δύναμη. Όταν νιώθετε ευτυχισμένοι ή δυστυχισμένοι, είναι κι αυτό μία κατάσταση ενέργειας. Ο νους επομένως δεν είναι ένας διάβολος ή ένας αμαρτωλός. Στην επιστήμη του διαλογισμού χρειάζεται να καταλάβουμε μερικά απλά πράγματα και να αλλάξουμε μερικές από τις βασικές πεποιθήσεις μας. Πώς θα ορίσουμε το νου; Είναι ο νους μία μηχανή, που σκέπτεται ή μήπως υπάρχει κάτι περισσότερο από αυτό μέσα του; Ο τελικός ορισμός, στον οποίο έχω καταλήξει είναι ότι «ο νους είναι ενέργεια».

Μερικοί άνθρωποι έχουν καταφέρει να πειθαρχήσουν αυτή την ενέργεια, οι περισσότεροι όμως όχι. Ο νους είναι πολύ μεγάλη δύναμη στον άνθρωπο. Αυτοί, που έχουν δαμάσει αυτόν το νου, έχουν δαμάσει τους κόσμους. Έχουν γίνει μεγάλοι πολιτικοί, προφήτες, καλλιτέχνες και επιστήμονες. Όλα αυτά είναι θαύματα του νου. Όσοι έχουν νιώσει δυστυχισμένοι στη ζωή, καταθλιμμένοι, απογοητευμένοι, απαισιόδοξοι, γεμάτοι συγκρούσεις μέσα τους, δεν έχουν καταφέρει να κυριαρχήσουν πάνω σ’ αυτόν το νου. Πρέπει επομένως να βρούμε ένα τρόπο να υποτάξουμε τις ενέργειες του νου.

Ένας μεγάλος άνθρωπος, σε οποιονδήποτε τομέα, δεν είναι ένα προϊόν του πεπρωμένου. Δεν είναι ένα τυχαίο συμβάν ή ένας συνδυασμός αστρολογικών και πλανητικών συνθηκών. Ένας μεγάλος άνθρωπος, που είναι σε θέση να χειριστεί το νου, είναι σε θέση να χειριστεί τον κόσμο. Αυτό είχε συνειδητοποιηθεί από τους Ρίσις στην Ινδία, χιλιάδες χρόνια πριν. Αποφάσισαν τότε να βρουν τον καλύτερο τρόπο, για να το πετύχουν αυτό. Στην πορεία των πειραματισμών, ανακάλυψαν αναρίθμητες τεχνικές, κάθε μία όμως είχε τους περιορισμούς της.

Οι τεχνικές αυτές, που χρησιμοποιούν σήμερα, τα αγόρια και τα κορίτσια, το LSD και το χασίς, ήταν σε χρήση στην Ινδία χιλιάδες χρόνια πριν. Στη διάρκεια της Βεδικής περιόδου, οι άνθρωποι έπαιρναν Σόμα, ένα παραισθησιογόνο ποτό και έμπαιναν σε έκσταση, το να μπει κανείς όμως σε έκσταση δεν είναι ο τελικός στόχος. Θα πρέπει να κάνετε διαλογισμό με τρόπο, που να μετασχηματίζει το ποιόν του νου. Όταν αλλάζετε το ποιόν του νου, αλλάζετε και την ποιότητα των πράξεων. Και όταν αλλάζετε την ποιότητα των πράξεων, αλλάζετε και την ποιότητα της εμπειρίας.

Αυτός ο νους είναι σε θέση να εκφράζεται με πάρα πολλούς τρόπους, έτσι ώστε αν κρατήσετε το νου σας υπό έλεγχο, μπορεί να σας δώσει κυριαρχία πάνω σε γεγονότα και περιστάσεις. Αυτό προσπαθούμε να εξηγήσουμε. Δεν πιστεύω σε καμία συγκεκριμένη αίρεση ή στο να κηρύττω τη δική μου παράδοση, γνωρίζω όμως, ότι η Γιόγκα είναι μία μεγάλη επιστήμη της εσωτερικής πειθαρχίας.

Ακολουθώντας το μονοπάτι της Γιόγκα, μία μέρα θα γίνετε αληθινοί στρατιώτες, θα νικάτε τους εσωτερικούς εχθρούς σας και θα πετύχετε την αληθινή ελευθερία. Τώρα, δεν είστε απελευθερωμένοι, γιατί δεν είστε κύριοι του εαυτού σας. Παρασύρεστε εύκολα από συναισθήματα και πάθη, θυμούς και στενοχώριες. Δεν είστε σε θέση να αντέχετε τον πόνο και την λύπη και απογοητεύεστε γρήγορα από τις δυσκολίες. Ούτε μπορείτε να κυβερνάτε τις σκέψεις σας ή να κατευθύνετε τις πράξεις σας. Είστε σκλάβοι του ίδιου σας του νου. Θα πρέπει να αντιστρέψετε την κατάσταση αυτή και να αποκτήσετε κυριαρχία πάνω του. Μόνο τότε θα γίνετε αληθινοί στρατιώτες.


~English Text~


If You Want To Be Victorious
First Conquer The World Within

Swami Satyananda Saraswati
Gyan Mandir Military Center, Sagar, March 1979

Today in this battle arena one soldier is addressing another. You are a soldier and so am I. There are two kinds of wars which man must fight - one is waged on the battlefield of life and the other is fought within. The first is waged against external enemies and the second against internal foes. Military men are trained for the outer battle, while I train people for the inner. 
If we are not adequately prepared to face our external enemies, they will take advantage of our weaknesses and we will lose our independence. We are all aware of this, 
Similarly, if we are unable to control and master our internal enemies, they are bound to make us their servant and bring about much imbalance and disharmony.

Science of defence

Today, in every part of the world, mankind is in a state of suffering. Every individual feels imprisoned within himself, defeated, dumbfounded, oppressed and bewildered. He wants to liberate himself from his limitations, but he cannot. He has lost the fight even before he faces the din and roar of the battlefront. The science of yoga frees man from his self-defeat. It is a highly developed science of defence containing a wide range of weapons which are limitless in their scope and application.

Until man is able to liberate himself from his inner shackles, he will never be able to breathe the air of real freedom. Our biggest enemy is our own limitations. In our ancient literature, these limitations were referred to as evil forces, demons and devils.

By purifying ourselves through yoga, we become like the general who controls and directs his own forces. We can also command our willpower to overcome our limitations. We have certain inbuilt strengths of endurance, stability, poise, concentration and self-discipline. They are like the commanders of an army. When we know how to manipulate these inner strengths, then we can mobilize and gear them into achieving our desired objectives. This, in essence, is man's true victory over himself. To fight the extraneous forces, we must first develop the ability to conquer within. The fortifications must be strong on both fronts.

Importance of discipline

Discipline is the path of yoga and the backbone of the army. Discipline is of two kinds: organizational and personal. Personal discipline is essential for spiritual progress in the same way as organizational discipline is necessary for the progress of the society and the nation.

The country which has a disciplined army has no fears. Similarly, the person who has disciplined his senses is guaranteed success. How can one reach his destination when the horses of his chariot have no reins and the driver is restless? An alert driver who is clear about his destiny, and is able to command and steer his senses is bound to attain his goal.

That is why I mentioned here that one soldier is addressing another. The real goal lies within oneself. What I have mentioned to you is the path which leads there. This inner life is more real than the outer life, which is transitory, empirical, subject to time and space and objectivity. One who has understood and experienced the inner life can face the outer life with equanimity and ease. To enable us to experience the inner life without cutting off the outer life, our ancestors have developed the practices of yoga.

By regular practice of yoga we can achieve and gain control over our body and mind. It is very simple and clear. The path of yoga has to be understood and incorporated into our life. A few asanas, pranayama and meditation techniques to develop the concentration of mind form the daily program.

Asanas are not merely gymnastic exercises or body building techniques. Pranayama is not breathing exercise, and meditation is not 'going out'. Asana means a posture in which you can remain steady and comfortable in body and mind. Asana and pranayama are important preparation for concentration and meditation.

Concentration and mental stability

Our mental power increases when we develop concentration. A piece of paper will not burn simply by holding it up to the sun, however, when the rays of the sun converge in a convex lens, the intensity of heat at the focal point enables the paper to catch alight. Similarly, when our mental energies are not channelized in a proper direction, they become dissipated very quickly and weaken the mind. A wavering, unsteady, restless mind is prone to all types of hallucinations, phobias and complexes.

A wavering mind is a sick mind. When we fix the mind on an inner point, like the jyoti or bindu, what we are actually trying to do is control the oscillations and fluctuations. We have to fix the mind on this inner point so that the consciousness revolves around it. After considerable practice of meditation the mind becomes concentrated and stabilized at the given point.

When concentration is achieved, mental energies are conserved. There is no tension or dissipation, and peace and inner strength are gained. When the mind is free of distractions, the higher intuitive faculties are revealed and begin to guide the individual. Confidence increases, imaginary fears vanish, and one is able to face the realities of life. This is yoga.

Yoga makes the mind strong, enabling it to endure pain and unhappiness. After regular practice of yoga, equilibrium and vitality become the normal state of mind. With stability of mind, a man is able to radiate strength and confidence. When the mind is dissipated, it becomes weak, thus hindering its progress.

Efficacy of the mind is as essential as efficacy of the body. Exercises and drill, which all soldiers no doubt do, are good for the body, but this is not enough. A strong body with a weak mind is of no use. True strength lies in the mind. Only with this strength of mind will you be able to achieve something worthwhile in your civil life.

To achieve this mental stability, keep aside ten minutes for meditation every morning. Decide where to fix your mind. If you want to fix it on a candle flame, then just be aware of that and nothing else. When the mind is concentrated and one-pointed, even for a second, then one undergoes a wonderful experience.

True soldiers

In meditation we discipline our mental thoughts, just as the scientist has disciplined the forces of nature. Your mind is a force, thought is a force, emotion is a force, memory is a force. When you feel happy or unhappy that is also a condition of energy. Mind therefore is not a devil or a sinner. In the science of meditation we have to understand a few basic things and change some of our basic beliefs. How will we define the mind? Is mind a thinking machine or is there more to it than that? The ultimate definition I have concluded is that 'mind is energy'.

Some people have been able to discipline this energy, but most have not. Mind is such a powerful force in man. Those who have tamed this mind have tamed the worlds. They have become great statesmen, prophets, artists and scientists. All these are miracles of the mind. Those who have been feeling unhappy in life, depressed, frustrated, pessimistic, full of conflicts within themselves, have not been able to master this mind. Therefore we have to find out a way to harness the energies of the mind.

A great man in any field is not a product of destiny. He is not an accident or a combination of astrological or planetary conditions. A great man who is able to handle the mind, is able to handle the world. This was realized by the rishis in India thousands of years ago. Then they decided to find the best way to achieve this. In the course of experimentation, they discovered innumerable techniques, but each one had its limitations.

These techniques which the boys and girls use now, LSD and hashish, were used in India thousands of years ago. During the vedic period, people used to take soma, a hallucinogenic drink, and go into trance, but going into trance is not the ultimate thing. You must practise meditation in such a way that it transforms the quality of mind. When you change the quality of mind, you change the quality of actions also. And when you change the quality of actions, you change the quality of experience.

This mind is capable of expressing itself in very many ways, so much so that if the mind is held under control it can give you mastery over events and circumstances. This is what we are trying to explain. I don't believe in any particular sect, or in preaching my own tradition, but I know that yoga is a great interdisciplinary science.

By following the path of yoga, one day you will become a true soldier. You will defeat your inner enemies and achieve real freedom. You are not liberated now, because you are not your own master. You get easily swayed by emotions and passions, anger and worries. You are not able to endure pain and sorrow, and you become easily frustrated by difficulties. Neither are you able to rule your thoughts nor command your actions. You are enslaved by your own mind. You will have to reverse this situation and attain mastery over it. Only then can you become true soldiers.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου