Function Disabled

Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

Περί Θανάτου

Περί Θανάτου 
Satsang με τον Sri Swamiji στη Γαλλία , το 1980

Σύμφωνα με την ανάλυση, υπάρχουν τρία στοιχεία τα οποία συγκροτούν την ύπαρξή μας, Υπάρχει το φυσικό(ακαθάριστο)   σώμα, το αστρικό σώμα και το αιτιατό σώμα. Αυτοί είναι οι τρεις τύποι σωμάτων  που βρίσκονται σε συνεχή αλληλοεπίδραση μεταξύ τους και ο <ένοικος> αυτών των τριών σωμάτων είναι ο εαυτός ή atman. То atman είναι γνωστό με διάφορα ονόματα. Μερικοί το αποκαλούν  <the jivatma – η ατομική ψυχή, ενώ άλλοι το αποκαλούν <το Πνεύμα> ή < η Συνείδηση>

Στις αρχαίες γραφές το atman συμβολίζεται με διαφορετικές μορφές, με πιο κοινή εκείνη του Φωτός, ή την εικόνα πτηνού.  Τώρα, αυτό το atman ή εαυτός είναι αθάνατο – δεν πεθαίνει. Ο θάνατος δεν συνδέεται με το atman – ανήκει στο φυσικό σώμα. Τώρα, όπως έχω ήδη εξηγήσει, αυτό το φυσικό σώμα είναι ένας συνδυασμός τριών σωμάτων, εκ των οποίων μόνο το ακαθάριστο σώμα πεθαίνει. Το αστρικό σώμα και το αιτιατό σώμα δεν πεθαίνουν. 

Οπότε, τι είναι ο θάνατος; 

Θάνατος είναι η αποσύνθεση των στοιχείων που συγκροτούν το ακαθάριστο σώμα. Όπως γνωρίζετε, το ακαθάριστο σώμα αποτελειται από τα πέντε στοιχεία της φύσης – αιθέρα, αέρα, φωτιά, νερό και γη.  Η μεταλλαγή και ο συνδυασμός αυτών των πέντε στοιχείων δημιουργούν το ακαθάριστο σώμα, το οποίο αποτελείται από τον εγκέφαλο, την καρδιά και τους πνεύμονες,  το πεπτικό σύστημα, τους μύες, τα νεύρα, τα οστά , το μυελό και το αίμα. Αυτό το ακαθάριστο/μικτό σώμα ζωογονείται από την prana, την ενέργεια που διαπερνά το φυσικό σώμα. Όπως ακριβώς μια μηχανική αντλία ενεργοποιείται με την ηλεκτρική ενέργεια, κατά τον ίδιο τρόπο αυτό το ακαθάριστο σώμα ζει και λειτουργεί καθόσον οι ενέργειες pranas ρέουν μέσα του. 

Αυτές οι Pranas χωρίζονται σε 5 κατηγορίες, καθώς αφορούν σε διαφορετικές λειτουργίες του ακαθάριστου σώματος. Για παράδειγμα, άλλες ευθύνονται για την πέψη, άλλες για τη σκέψη κ.ο.κ. Καθόσον αυτές οι pranas λειτουργούν ομαλά, το ακαθάριστο σώμα ζει και λειτουργεί, Αλλά όταν οι pranas διαχωριστούν από το σώμα, το σώμα καθίσταται ανίκανο να κινηθεί. 

Τώρα, κάθε ξεχωριστό ανθρώπινο ον έχει γεννηθεί με συγκεκριμένα karmas να εκπληρώσει. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε έρθει υπό αντιπροσώπηση, κι όταν αυτή η αντιπροσώπηση έχει ολοκληρωθεί, το σώμα μας παύει να λειτουργεί. Ως εκ τούτου, ο θάνατος είναι μια έξοδος. Δεν είναι το τέλος. Όπως ακριβώς αφήνετε ένα δωμάτιο για να εισέλθετε σε ένα άλλο, με τον ίδιο τρόπο, ο ατομικός εαυτός κινείται από το ένα σώμα σε ένα άλλο.  

Εδώ υπάρχει ένα ακόμη σημαντικό σημείο, το οποίο πρέπει να τονιστεί: τα karmas είναι ατελείωτα!  Ένας σπόρος βλασταίνει και πιθανώς γίνεται δέντρο, το δέντρο παράγει περισσότερους σπόρους, οι οποίοι επίσης γίνονται δέντρα. Αυτά τα δέντρα θα παράγουν ακόμη περισσότερους σπόρους, ποθυ με τη σειρά τους θα γίνουν δέντρα. Αυτό ονομάζεται <η αλυσίδα των karmas> , κι όπως μπορείτε να φανταστείτε , πρόκειται περί πολύ μακριάς αλυσίδας! 


Ως εκ τούτου, ο θάνατος είναι μόνον μια έξοδος. Όταν το φυσικό σώμα πεθαίνει, το αστρικό σώμα και το αιτιατό σώμα εγκαταλείπουν μαζί το φυσικό σώμα, μαζί με την ατομική ψυχή ή ο,τιδήποτε μπορείτε να αποκαλέσετε ατομικότητά σας. Τότε, με σκοπό να εκπληρώσουν τις επιθυμίες και το karma σας,  εγκαθίστανται σε άλλο σώμα.

Σάτσανγκ(συντροφιά με την αλήθεια) 
με τον Παραμχάμσα Σουάμι Σατυανάντα Σαρασουάτι


1 σχόλιο:

  1. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΦΙΛΗ ΙΩΑΝΝΑ ΣΧΡΟ........ ΓΙΑ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΥΠΕΡΟΧΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΓΛΙΚΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή