Function Disabled

Σάββατο, 30 Μαΐου 2015

ΦΩΣ ΔΥΝΑΜΗ ΣΟΦΙΑ

ΦΩΣ  ΔΥΝΑΜΗ  ΣΟΦΙΑ
 Του  Σρι Σουάμι Σιβανάντα


Μετάφραση Nityananda 


 ΥΠΗΡΕΤΗΣΕ,
ΑΓΑΠΑ,
ΔΩΣΕ
ΕΞΑΓΝΙΣΟΥ,
ΔΙΑΛΟΓΙΣΟΥ
ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ
Σρι Σουάμι Σιβανάντα

              
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ

ΦΩΣ

ΘΕΛΕΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΟ ΘΕΌ;

Θέλεις πραγματικά το Θεό; Διψάς αληθινά να έχεις το ντάρσαν του (να δεις το Θεό); Έχεις αληθινή πνευματική πείνα;

Μόνο αυτός που διψά για το ντάρσαν του Θεού θα αναπτύξει την αγάπη. Μόνο σ’ αυτόν θα αποκαλυφθεί ο Θεός. Ο Θεός είναι ένα θέμα προσφοράς και ζήτησης. Αν υπάρχει ειλικρινής αίτηση για το Θεό, η προσφορά θα έρθει αμέσως.

Προσευχήσου με θέρμη όπως ο Πραλάντα. Τραγούδησε όπως η Ράντα. Επανέλαβε το όνομα Του όπως ο Βαλμίκι, ο Τουκαράμ και ο Τουλσίδας. Κάνε κίρταν όπως ο Γκουράνγκα. Κλάψε σε απομόνωση όπως η Μίρα γιατί είσαι μακριά απ’ τον Κύριο. Θα έχεις το ντάρσαν του Κυρίου την ίδια στιγμή.


ΤΟ ΦΩΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ ΣΟΥ

Να ζεις με ορθότητα πάντοτε. Ποτέ μην παρεκκλίνεις απ’ το μονοπάτι της ορθότητας. Στάσου ακέραιος. Να είσαι τολμηρός. Να είσαι άφοβος. Να ακολουθείς την αλήθεια. Διακήρυξε το παντού.

Προχώρα στο πνευματικό μονοπάτι. Το φως είναι μέσα σου. Προσήλωσε το νου σου στον Κύριο. Σκότωσε τον εγωισμό και την υπερηφάνεια. Καλλιέργησε την αλληλεγγύη και την παγκόσμια αδελφοσύνη. Να αγαπάς τους πάντες. Θα έχεις μια ζωή πληρότητας.

Έλεγξε τις αισθήσεις. Προσευχήσου με θέρμη και ειλικρίνεια. Να έχεις ακλόνητη πίστη στην ύπαρξη του Θεού και στην αποτελεσματικότητα των πνευματικών πρακτικών. Να είσαι ταπεινός και απλός. Θα αποκτήσεις την Αθανασία.


ΜΑΘΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ

Να σηκώνεσαι στις 4 το πρωί καθημερινά. Τραγούδα το όνομα του Θεού τις πρώτες πρωινές ώρες κάνοντας Νάμα Κίρταν (όπως το κίρταν, Γκοβίντα τζέι τζέι, Γκοπάλα τζέι τζέι, Ράντα ραμάνα Χάρι, Γκοβίντα τζέι τζέι). Όταν τραγουδάς το όνομα του Χαρί (Θεού), να αισθάνεσαι ότι ο Κύριος Χαρί κάθεται στην καρδιά σου και ακούει όλα τα τραγούδια σου.


Μελέτησε συστηματικά τη Γκιτά, τη Ραμαγιάνα, Μπαγκαβάταμ, το Βίσνου Σαχασρανάμα, τη Λαλίτα Σαχασρανάμα από μισή ως μια ώρα καθημερινά. Να υπακούς τους γονείς σου. Μίλα την αλήθεια με οποιοδήποτε κόστος. Μίλα λίγο. Μίλα γλυκά.

Είθε η Θεϊκή Φλόγα να γίνει λαμπρότερη μέσα σου! Είθε να βαδίσεις το μονοπάτι της ορθότητας και να πετύχεις τη συνειδητοποίηση του Θεού σ’ αυτήν ακριβώς τη ζωή!


ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΟΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟ ΚΑΛΟ

«Πράξε πάντοτε χωρίς προσκόλληση, εκτέλεσε την πράξη που πρέπει να γίνει. Γιατί εκτελώντας τις πράξεις χωρίς προσκόλληση, ο άνθρωπος φτάνει στον Ύψιστο» – Γκιτά ΙΙ-19.

Όταν η σκέψη κάποιου για το καλό γίνει αναπόσπαστο κομμάτι του εαυτού του, τότε δεν θα υπάρχει μέσα του κανένα κακό κίνητρο. Αυτός νιώθει απέραντη χαρά υπηρετώντας τους άλλους, κάνοντας καλό στους άλλους. Υπάρχει ιδιαίτερη χαρά και ευδαιμονία (Ανάντα) κάνοντας ανιδιοτελή υπηρεσία.

Επεκτάσου. Εξάγνισε την καρδιά σου. Ζήσε στο αληθινό πνεύμα της ανιδιοτελούς υπηρεσίας. Ζήσε κάθε στιγμή για τα ιδανικά και το σκοπό της ζωής. Τότε και μόνο τότε θα συνειδητοποιήσεις την αληθινή δόξα της ανιδιοτελούς υπηρεσίας.
Είθε να λάμψεις σαν ένας δυναμικός γιόγκι μέσω της εφαρμογής της ανιδιοτελούς υπηρεσίας! Είθε να χαρείς την αληθινή ευδαιμονία του αιώνιου !


ΝΑ ΚΆΝΕΙΣ ΑΥΤΌ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΕΊΣ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΣΈΝΑ

Όλα τα φαινόμενα της φύσης κυβερνώνται από ένα σημαντικό νόμο, το νόμο της αιτίας και του αποτελέσματος, το νόμο του κάρμα. Είναι αυτός ο νόμος που διατηρεί την εσωτερική αρμονία και την τάξη του σύμπαντος. Κανένα φαινόμενο δεν μπορεί να ξεφύγει από αυτόν τον παντοδύναμο νόμο.

Η αιτία συνδέεται με το αποτέλεσμα και το αποτέλεσμα με την αιτία. Το αποτέλεσμα είναι παρόμοιο με την αιτία. Ο κόσμος κινείται ακατάπαυστα σύμφωνα με αυτόν το Θεμελιώδη και ζωτικής σημασίας νόμο. Αυτός ο νόμος είναι αμείλικτος και αμετάβλητος.

Κάθε δράση προορίζεται να αντιδράσει σε εσένα με ίση δύναμη και αποτέλεσμα. Αν κάνεις κάτι καλό σε κάποιον άλλο άνθρωπο, στα αλήθεια βοηθάς τον εαυτό σου. Γιατί δεν υπάρχει τίποτε άλλο εκτός απ’ τον Εαυτό. “Atmaivedam Sarvam” είναι η κατηγορηματική δήλωση των Ουπανισάδων (Ινδικές ιερές γραφές). Αυτή η ενάρετη πράξη θα επενεργήσει επάνω σου με ίση δύναμη και αποτέλεσμα. Θα σου φέρει χαρά και ευτυχία.


ΣΉΚΩ ΚΑΙ ΜΠΕΣ ΣΤΗ ΔΡΆΣΗ

Η δύναμη της προσευχής είναι απερίγραπτη. Η δόξα της είναι ανείπωτη. Μόνο ειλικρινείς πιστοί συνειδητοποιούν τη χρησιμότητα και το μεγαλείο της.

Μην κάθεσαι αδρανής περιμένοντας να σε βοηθήσει ο Θεός. Σήκω και μπες στη δράση καθότι ο Θεός βοηθάει αυτούς που βοηθούν τους εαυτούς τους. Κάνε το καλύτερο που μπορείς και άφησε τα υπόλοιπα στο Θεό.

Υπηρέτησε τους πιστούς. Παρέμεινε στη συντροφιά τους. Κάνε Τζάπα και Κίρταν. Μελέτησε τη Ραμαγιάνα και τη Μπάγκαβαταμ. Σύντομα θα αναπτύξεις την αφοσίωση. Η Θεϊκή Χάρη θα κατέλθει σε σένα.
    

ΕΦΑΡΜΟΣΕ ΤΗΝ ΑΧΊΜΣΑ (ΜΗ-ΒΊΑ)

Ο σκοπός της ζωής είναι η συνειδητοποίηση του Θεού. Ποτέ μην το ξεχνάς αυτό. Να επιδιώκεις αδιάκοπα τη χάρη Του. Δίψασε για το Ντάρσαν Του. Να έχεις συνεχώς  Σάτσανγκ (Συναντήσεις με αγίους και σοφούς). Θα Τον συνειδητοποιήσεις.

Εφάρμοσε την Αχίμσα (μη-βία). Μίλα την Αλήθεια. Έχε πίστη στο Θεό. Κάνε τα πάντα για χάρη του Θεού (Ισβαραρπάνα). Υπηρέτησε ακούραστα. Προσευχήσου με τέλεια αφοσίωση. Πολέμησε το νου και τις αισθήσεις. Στρέψε τα προς το Θεό. Κλάψε για τον χωρισμό από τον Κύριο. Θα έχεις το Ντάρσαν Του.

Να αισθάνεσαι ότι ο Θεός εργάζεται μέσα απ’ τα χέρια σου, βλέπει μέσα απ’ τα μάτια σου, ακούει μέσα απ’ τα αυτιά σου. Θα γίνεις άλλος άνθρωπος. Θα έχεις μια νέα οπτική γωνία. Θα απολαύσεις την Ύψιστη ευδαιμονία.


ΝΑ ΕΊΣΑΙ ΕΥΓΕΝΙΚΌΣ

Πάρε την ουσία απ’ όλες τις γραφές, μικρή ή μεγάλη, όπως η μέλισσα το κάνει με τα λουλούδια. Εγκατέλειψε όλες τις μάταιες προσδοκίες και τις κακές επιθυμίες και αναζήτησε καταφύγιο στον Ύψιστο Κύριο.

Νιώσε την πανταχού παρουσία του Θεού σε όλους και σε όλα. Να είσαι ευγενικός και συμπονετικός με τους κατώτερους, φιλικός με τους όμοιούς σου και γεμάτος σεβασμό  με τους ανωτέρους σου.

Απόκτησε τον πλούτο της Βεϊράγκια (απόσπαση απ’ τα πράγματα της ζωής – μη προσκόλληση). Ηρέμησε το νου σου με την ευδαιμονία του Εαυτού. Απόλαυσε την αμβροσία της γαλήνης του νου που επέρχεται απ’ το ξερίζωμα των Βασάνας (λεπτοφυείς επιθυμίες) και την εμφάνιση της Τάτβα-γκιάνα (γνώση του Μπράχμαν).


ΑΝΈΠΤΥΞΕ  ΤΗΝ ΑΓΝΉ ΑΓΆΠΗ

Η αγάπη είναι ο άμεσος δρόμος προς την Αλήθεια και το Βασίλειο του Θεού, της απέραντης περιοχής της αιώνιας ειρήνης και χαράς. Είναι ο κανόνας ζωής της δημιουργίας. Ήταν η κινητήριος δύναμη πίσω απ’ τη Μίρα, τον Τουκαράμ και τον Γκουράνγκα.

Για αυτό ανέπτυξε αγνή, ανιδιοτελή αγάπη. Η αγνή αγάπη είναι σπάνιο είδος. Καλλιέργησε τη βαθμιαία. Όλες οι αρνητικές σου ιδιότητες όπως οι αντιπάθειες και οι προκαταλήψεις θα ξεριζωθούν. Η αγάπη είναι σπουδαίο μέσο για τον εξαγνισμό του νου.

Εγκατέλειψε όλα τα είδη των λανθασμένων πιστεύω, τις αδυναμίες (ελαττώματα), τις δεισιδαιμονίες, τις λανθασμένες αντιλήψεις, και την πεποίθηση ότι υπάρχουν πράγματα που είναι ανέφικτα. Ζήσε με Αγάπη. Αφοσιώσου γρήγορα στην πίστη στη Θεϊκή Ζωή. Επεδίωξε με θέρμη και σταθερότητα να ζεις μέσα στη ΘεϊκότηταΘα απολαύσεις την Ύψιστη Χαρά.


ΝΑ ΒΛΈΠΕΙΣ ΌΛΟΥΣ  ΤΟ ΊΔΙΟ

Να βλέπεις όλους  το ίδιο. Εγκατέλειψε τις ανιαρές μάταιες συζητήσεις. Μάθε να είσαι σοφός. Έχε ακλόνητη πίστη στο Όνομα του Θεού. Τραγούδα το Όνομά Του. Νιώσε την Παρουσία Του παντού.

Μην ενοχλείσαι απ’ τις δυσκολίες. Υπόμενέ τις με καρτερία. Στρέψε το νου σου στο Θεό. Περπάτησε σαν ένα λιοντάρι του πνεύματος. Σπάσε τα δεσμά της επιθυμίας. Καλλιέργησε θεϊκές αρετές (Ντέβι Σάμπατ) τέτοιες όπως ευσπλαχνία, ειρήνη, συγχώρεση, ανεκτικότητα κ.λπ. Ο προορισμός σου είναι να πετύχεις την Ύψιστη Γνώση και Ευδαιμονία.

Προσευχήσου με θέρμη στον Παντοδύναμο Κύριο για τη χάρη Του. Υψώσου πάνω απ’ τις καθιερωμένες διακρίσεις της κοσμικής ζωής. Διέλυσε το σύννεφο της άγνοιας με την εμφάνιση του Ήλιου της γνώσης (Γκιάνα Σούρια). Παραδώσου ολοκληρωτικά και ανεπιφύλακτα στον Κύριο. Θα απολαύσεις την Ειρήνη.

ΝΑ ΈΧΕΙΣ ΠΛΑΤΙΆ ΌΡΑΣΗ

Ζήσε μια ζωή απόλυτης αφοσίωσης και υπηρεσίας. Γέμισε την καρδιά σου με θέρμη και ενθουσιασμό για υπηρεσία. Να θυμάσαι τον Παντοδύναμο Κύριο κάθε στιγμή.

Διαμόρφωσε τον χαρακτήρα σου. Συμπεριφέρσου ορθά. Ανέπτυξε  τη συμπάθεια, τη στοργή, την καλοσύνη, την ανεκτικότητα και την ταπεινότητα. Βγες έξω απ’ το μικρό περιορισμένο εγωιστικό κύκλο και έχε πλατιά όραση. Μίλα με καλοσύνη και γλυκύτητα, με ευγενικό τρόπο. Ξερίζωσε τις ανεπιθύμητες σκέψεις και επιθυμίες.

Μείνε πιστός στα ιδανικά σου, τα πιστεύω και τις αρχές σου με αποφασιστικότητα, ακόμη κι αν όλος ο κόσμος σου αντιτίθεται. Στάσου με τόλμη στις δικές σου αρχές της σωστής συμπεριφοράς και του ορθού τρόπου ζωής. Ακολούθησε τις οδηγίες ενός δασκάλου. Θα φτάσεις στον Ύψιστο.
ΝΑ ΑΓΑΠΆΣ ΤΟΥΣ ΠΆΝΤΕΣ

Να αγαπάς τους πάντες. Υπηρέτησε τους πάντες με Άτμα Μπάβα (με αίσθημα ότι υπηρετείς τον Άτμαν ή Θεό). Να έχεις τέλειο έλεγχο στις αισθήσεις σου. Στηρίξου στο δικό σου εαυτό. Επεδίωξε αδιάκοπα τη Χάρη του Θεού.

Μην κάνεις καμια διαφοροποίηση ανάμεσα στο αρσενικό και το θηλυκό. Όταν είσαι  στη συντροφιά γυναικών, επανέλαβε το μάντρα «Εκ Σατ-Τσιτ-Ανάντα Άτμαν -Ο ένας Άτμαν, απόλυτη ύπαρξη, συνειδητότητα και ευδαιμονία». Ο ίδιος Άτμαν που είναι στην καρδιά σου υπάρχει στα σώματα όλων των γυναικών. Η ιδέα του φύλου θα εξαφανιστεί. Θα δεις το Θεό σ’ αυτές.

Να αισθάνεσαι ότι ο Κύριος Κρίσνα εργάζεται μέσω όλων των χεριών, βλέπει μέσω όλων των ματιών, ακούει μέσω όλων των αυτιών. Τραγούδα σαν τη Ράντα (σύζυγος του Κρίσνα). Δίψασε σαν τις Γκόπις (ακόλουθες του Κρίσνα) για να Τον δεις. Η Χάρη του Κυρίου Κρίσνα είναι προορισμένο να έρθει. Αυτός είναι ο Αθάνατος φίλος. Ποτέ μην το ξεχνάς αυτό. Θα Τον συνειδητοποιήσεις.


ΝΑ ΒΛΈΠΕΙΣ ΤΟΝ ΕΑΥΤΌ ΣΕ ΌΛΟΥΣ

Υπάρχει κάτι πολυτιμότερο απ’ τον πλούτο. Υπάρχει κάτι πολυτιμότερο από ένα γιο. Υπάρχει κάτι πολυτιμότερο από μια σύζυγο. Υπάρχει κάτι πολυτιμότερο απ’ το πράνα (Ζωή). Αυτό το κάτι είναι ο Εαυτός σου, ο Εσωτερικός Κυβερνήτης, ο Αθάνατος και ελεήμων Κύριος.

Να είσαι καλόκαρδος και πονόψυχος. Να είσαι αγνός και ευγενικός. Να είσαι γλυκός και στοργικός. Να είσαι ταπεινός. Να είσαι συμπονετικός. Να είσαι φιλικός προς τους φτωχούς. Ζήσε μαζί τους. Υπηρέτησέ τους. Δώσε τους κουράγιο όταν περνούν δυσκολίες. Να είσαι απλός στη ζωή σου. Να βλέπεις τον Εαυτό σε όλους. Παραιτήσου απ’ την ιδέα της διαφοροποίησης. Να βλέπεις όλους το ίδιο.

Μη χρησιμοποιείς σκληρά λόγια. Μην εκμεταλλεύεσαι τους άλλους. Μη σπαταλάς την ενέργειά σου σε άσκοπες συζητήσεις και κουτσομπολιά. Απαρνήσου όλες τις προσκολλήσεις.


ΥΠΗΡΈΤΗΣΕ, ΑΓΆΠΑ, ΔΏΣΕ

Μην κάνεις καμιά διάκριση ανάμεσα σε ταπεινή και αξιοπρεπή εργασία. Αν κάποιος υποφέρει από οξύ πόνο σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος, μάλαξε αμέσως το μέρος που υποφέρει πολύ πολύ απαλά. Νιώσε ότι υπηρετείς τον Κύριο στο σώμα του ασθενή. Επανέλαβε το Ίστα μάντρα σου (το μάντρα με το όνομα του Θεού που έχεις επιλέξει). Αν δεις κάποιον άνθρωπο ή ζώο να αιμορραγεί στο δρόμο, σκίσε το μπλουζάκι σου ή το φανελάκι σου και χρησιμοποίησε το για να τον περιδέσεις. Μη φιλονικείς με τους φτωχούς αχθοφόρους στον σιδηροδρομικό σταθμό. Να είσαι ανοιχτοχέρης και γενναιόδωρος. Να έχεις πάντοτε κάποια ψιλά στην τσέπη σου και να τα μοιράζεις στους φτωχούς και τους υπέργηρους.

Όταν η καρδιά εξαγνιστεί, ο νους με φυσικό τρόπο στρέφεται προς το Θεό. Τελικά απορροφάται στον Κύριο, μέσω της αγνής αγάπης, της παράδοσης του εαυτού και της λατρείας.


ΔΏΣΕ, ΔΏΣΕ

Οι αμαρτίες μπορούν να καταστραφούν με τη φιλανθρωπία. Ο Κύριος Ιησούς Χριστός λέει, «Η φιλανθρωπία ‘καλύπτει’ ένα μεγάλο αριθμό αμαρτιών». Στη Γκιτά θα βρεις: «Γιάγνο ντάναμ τάπας-τσέβα παβαναμί μανισινάμ: Η θυσία, η φιλανθρωπία και η λιτότητα (αυτοπειθαρχία) εξαγνίζουν τον Σοφό».

Το να κάνεις άφθονη, αυθόρμητη και χωρίς επιφύλαξη φιλανθρωπία για να ανακουφίσεις τους πόνους της ανθρωπότητας που υποφέρει, είναι ένα αποτελεσματικό μέσο να εξολοθρεύσεις την κακή σου φύση. Δώσε χρήματα σαν νερό. Αν δώσεις, όλος ο πλούτος του κόσμου θα είναι δικός σου. Χρήματα θα έρθουν σε σένα. Αυτός είναι ο αμετάβλητος, άτεγκτος, σταθερός νόμος της φύσης. Για αυτό δώσε, δώσε.


ΝΑ ΕΊΣΑΙ ΠΆΝΤΟΤΕ ΕΎΘΥΜΟΣ

Να είσαι εύθυμος και χαρούμενος. Μακριά από θλίψη και μελαγχολία. Δεν υπάρχει τίποτε περισσότερο μολυσματικό απ’ τη θλίψη. Απέβαλλε αμέσως το αίσθημα της θλίψης και της μελαγχολίας με την έρευνα, τραγουδώντας θεϊκά τραγούδια, με προσευχές, με πραναγιάμα, με γρήγορο βάδην σε ανοικτό μέρος, σκεπτόμενος την αντίθετη αρετή δηλ. το αίσθημα της χαράς.

Ζήσε μόνο για να είσαι μια ευλογία για τους άλλους. Μην επιτρέπεις στο νου να δει οποιοδήποτε εξωτερικό αντικείμενο. Συγκέντρωσε όλες τις διασκορπισμένες ακτίνες του νου. Ανέπτυξε τη δύναμη της προσοχής. Βάλε ενδιαφέρον σε βαρετά αντικείμενα και ιδέες. Πολλές νοητικές αδυναμίες θα εξαφανιστούν. Ο νους θα γίνει δυνατότερος και δυνατότερος.


ΚΑΛΛΙΈΡΓΗΣΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΙΚΌΤΗΤΑ

Ποτέ μη παραπονιέσαι όταν υπηρετείς τους άλλους. Απόλαυσε το να υπηρετείς. Ψάξε για ευκαιρίες να υπηρετήσεις. Η εργασία είναι λατρεία στον Κύριο.

Να έχεις μια αξιαγάπητη, στοργική, κοινωνική φύση. Να έχεις συμπάθεια, προσαρμοστικότητα, αυτοσυγκράτηση, ανεκτικότητα, αγάπη και ευσπλαχνία. Προσάρμοσε τον εαυτό σου στους τρόπους και τις συνήθειες των άλλων. Να είσαι ισορροπημένος ακόμη και όταν προσβάλλεσαι απ’ τους άλλους, όταν οι άλλοι χρησιμοποιούν σκληρά λόγια εναντίον σου. Να έχεις ίδιο νου στην ευχαρίστηση και τον πόνο, στη ζέστη και το κρύο.

Η Κάρμα Γιόγκα προετοιμάζει το νου για τη λήψη του Φωτός και της Γνώσης. Επεκτείνει την καρδιά και σπάζει όλους τους φραγμούς που ορθώνονται στον δρόμο για την ενότητα. Η Κάρμα Γιόγκα είναι μια αποτελεσματική σαντάνα (πνευματική άσκηση) για Τσίτα Σούντι (εξαγνισμό του νου) ή εξαγνισμό της καρδιάς. Γι’ αυτό να κάνεις σταθερά ανιδιοτελή υπηρεσία.


ΝΑ ΕΊΣΑΙ ΕΝΆΡΕΤΟΣ

Η ευτυχία απορρέει από καλές δράσεις, ο πόνος από κακές. Οι δράσεις πάντα φέρνουν καρπούς. Χωρίς δράση κανένας καρπός δεν προκύπτει. Η ορθότητα είναι η προστασία σου για να φτάσεις στα Πόδια του Θεού.  Τα πάντα μπορούν να επιτευχθούν με την ορθότητα.

Απέφευγε να βλάπτεις τα δημιουργήματα με τη σκέψη, τα λόγια και τις πράξεις. Να είσαι ευγενικός και φιλεύσπλαχνος. Να είσαι φιλελεύθερος στις απόψεις σου. Να έχεις σταθερή αφοσίωση στην Αλήθεια. Ελευθέρωσε τον εαυτό σου απ’ το θυμό, το μίσος και την κακεντρέχεια.

Να λατρεύεις τους δασκάλους και τους μεγαλύτερους σου με σεβασμό και αφοσίωση. Λάτρεψε τους Θεούς με πίστη και ειλικρίνεια. Να είσαι επιεικής με τους αμαρτωλούς ανθρώπους. Θα κερδίσεις μεγάλη αξία και φήμη στο παρόν και στο μέλλον.


ΑΝΈΠΤΥΞΕ ΤΙΣ ΑΡΕΤΈΣ

Ανέπτυξε τις αρετές. Ανέπτυξε καλές συνήθειες. Κάνε το καλό. Διαλογίσου τακτικά. Προσπάθησε να ζεις εν Θεώ. Όλα τα ελαττώματα, οι κακές σκέψεις και όλες οι αδυναμίες θα εξαφανισθούν τελείως.

Μην τρέφεις επιθυμίες στην καρδιά σου. Να ενεργείς φιλικά προς όλους. Αγκάλιασέ τους όλους. Αγάπησέ τους όλους. Ανέπτυξε την προσαρμοστικότητα και το πνεύμα της ανιδιοτελούς υπηρεσίας και διείσδυσε στις καρδιές όλων μέσω της ακούραστης υπηρεσίας και έτσι δες τον ένα Εαυτό σε όλους.

Ξέχασε όλα τα απατηλά ονόματα και τις μορφές. Να αισθάνεσαι και να βλέπεις τον Κύριο Κρίσνα σε κάθε τι, κάθε στιγμή. Θα απολαύσεις την Ύψιστη Ειρήνη, Ευδαιμονία και Αθανασία.


ΕΔΡΑΊΩΣΕ ΚΑΛΈΣ ΣΥΝΉΘΕΙΕΣ

Το μεγαλύτερο μέρος του υποσυνείδητου σου αποτελείται από εμπειρίες του παρελθόντος, μνήμες που έχουν ριχτεί στο βάθος του υποσυνείδητου  αλλά που μπορούν να αντικατασταθούν. Μπορείς να εδραιώσεις νέες συνήθειες, νέες ιδέες, νέα ιδανικά, νέες αισθήσεις και νέο χαρακτήρα στον υποσυνείδητο νου, αλλάζοντας τα παλιά.

Σκέψου βαθιά. Στοχάσου. Συλλογίσου. Να έχεις συνεχώς Σάτσανγκ (συνάντηση με σοφούς και αγίους). Προσέφερε ανιδιοτελή υπηρεσία (Νισκάμια Γιάγκνα). Ανέπτυξε τα τέσσερα μέσα ή προσόντα- Σαντάνα Τσατουστάγια*
Μη σαρκάζεις κανέναν. Μη συνοφρυώνεσαι με κανέναν. Συγκράτησε όλες σου τις αισθήσεις. Να είσαι χαρούμενος πάντοτε. Μην κοιτάς πίσω. Απέβαλλε απ’ τον εαυτό σου την επιθυμία και την οργή. Απέβαλλε την υπερηφάνεια. Στρέψε το βλέμμα σου προς τα μέσα. Διαλογίσου. Θα απολαύσεις την αληθινή ευτυχία.ΑΝΈΠΤΥΞΕ ΤΗ ΔΎΝΑΜΗ ΤΗΣ ΑΝΤΟΧΉΣ

Όπως ακριβώς ο Ήλιος μαζεύει τις ακτίνες του και απορροφάται στον ορίζοντα, μάζεψε όλες τις διασκορπισμένες ακτίνες του νου σου και απορροφήσου στα Λώτινα Πόδια του Παντοδύναμου Κυρίου. Μην είσαι επιεικής ή ανεκτικός με το νου. Καλλιέργησε το πνεύμα της αγάπης, της ταπεινότητας, της Θεϊκής Ευσπλαχνίας και της στοργής σαν τον Κύριο Βούδα. Περίθαλψε τους αρρώστους. Παρηγόρησε και ανακούφισε τους δεινοπαθούντες και τους απογοητευμένους. Θα γίνεις Θεϊκός.

Ανέπτυξε τη δύναμη της αντοχής. Διεύρυνε τον εαυτό σου σε υψηλότερη πνευματική συνειδητότητα. Προσήλωσε το νου σου στα Λώτινα Πόδια του Κυρίου. Προσευχήσου για έλεος, φως, δύναμη, ειρήνη και γνώση. Σίγουρα θα τα λάβεις. Θα πετύχεις την Ύψιστη Χαρά.


ΝΑ ΜΙΛΆΣ ΜΕΤΡΗΜΈΝΑ ΛΌΓΙΑ

Έλεγξε το νου με δεξιοτεχνία και ευελιξία. Σκέψου ορθά και καθαρά. Πειθάρχησε το όργανο του λόγου (τη γλώσσα). Μίλα γλυκά, ευγενικά και αληθινά. Γίνε ένας άνθρωπος μετρημένων λόγων.

Να είσαι ταπεινός και να υποκλίνεσαι νοητικά σε όλα τα όντα. Να αισθάνεσαι τη Θεϊκή Παρουσία παντού. Παραιτήσου απ’ τη ματαιοδοξία, την υπερηφάνεια και την υποκρισία. Ποτέ μη βλάπτεις άνθρωπο με τη σκέψη, τα λόγια και τις πράξεις. Κάνε πάντοτε καλές και ευγενικές πράξεις. Θα πετύχεις την Ύψιστη Ειρήνη και την αιώνια ευτυχία.

Εναρμόνισε την καρδιά σου με τον Κύριο προσευχόμενος καθημερινά με θέρμη και ειλικρίνεια. Να είσαι ταπεινός και απλός. Εφάρμοσε τους ηθικούς κανόνες. Ανέπτυξε την ικανοποίηση (να νιώθεις σε όλες τις καταστάσεις ικανοποιημένος). Πιες την Ευδαιμονία της Ψυχής.


ΦΩΣ ΣΤΗ ΖΩΉ

Πόθος για δύναμη, απληστία για υλικά αγαθά, αισθησιακές συγκινήσεις, ατομικισμός, πάθος, επιθυμία για πλούτο και για κατώτερες απολαύσεις έχουν βγάλει τον άνθρωπο απ’ την αληθινή του ζωή στο Πνεύμα και τον οδήγησαν στην υλιστική ζωή. Μπορεί να επανακτήσει τη χαμένη Θεϊκή του δόξα αν ασκεί με ειλικρίνεια τις αρχές της Μπάκτι (αφοσίωση και αγάπη στο Θεό). Η μπάκτι μετατρέπει τη ζωώδη φύση σε Θεϊκή και τον εξυψώνει στην κορυφή της Θεϊκής δόξας και μεγαλείου.

Είθε να αναπτύξεις Μπάκτι έτσι ώστε να σε οδηγήσει στο Υπέρτατο Ον ή στη συνειδητοποίηση του Εαυτού σ’ αυτή ακριβώς τη ζωή! Είθε η πνευματική φωτιά να γίνει πιο λαμπρή μέσα σου!


ΠΑΡΑΔΈΞΟΥ ΤΑ ΛΆΘΗ ΣΟΥ

Κράτα τη θεϊκή φωτιά σταθερά αναμμένη. Να συμπεριφέρεσαι στον καθένα με σεβασμό. Να βλέπεις όλους το ίδιο. Να βλέπεις τον Κύριο σε όλα τα όντα. Να έχεις έντονη και αποκλειστική αφοσίωση στον Κύριο.

Μη θίγεσαι με ασήμαντα πράγματα. Παραδέξου τα λάθη σου αν σου τα δείχνουν οι άλλοι. Ευχαρίστησε τον άνθρωπο που σου υπέδειξε τα ελαττώματα σου. Προσευχήσου. Τραγούδα τα Λίλα (Θεϊκά δρώμενα) του Κυρίου. Θα πετύχεις την αιώνια ευτυχία.

Χρησιμοποίησε την ευφυΐα σου. Η ευφυΐα είναι ότι πολυτιμότερο μπορεί να αποκτήσει ο άνθρωπος. Κάνε τα πάντα σ’ αυτόν τον κόσμο με ευφυΐα. Τότε μόνο θα πετύχεις στην επίτευξη όλων των επιθυμητών πραγμάτων.


ΣΚΌΤΩΣΕ ΑΥΤΌ ΤΟ ΑΣΉΜΑΝΤΟ ΕΓΏ

Όπως τα σκοτεινά σύννεφα κρύβουν τον φλεγόμενο Ήλιο, έτσι επίσης τα σύννεφα του εγωισμού και οι Βασάνας (λεπτές επιθυμίες) κρύβουν τον Γκιάνα Σούρια (Άτμαν, κυριολεκτικά: ήλιος της Γνώσης).

Διατήρησε τη συνεχή ροή διαλογισμού. Σκότωσε το ασήμαντο εγώ! Ανέπτυξε την αγνή αγάπη. Παρέδωσε τους καρπούς της δράσης στον Κύριο. Ικέτευσε Το να σου παράσχει τη Χάρη Του. Θα πιείς το νέκταρ της Αθανασίας.

Ξύπνα απ’ τον ύπνο της άγνοιας και του υλισμού. Στρέψε την προσοχή σου στην ανιδιοτελή υπηρεσία και λατρεία προς τον Κύριο. Ανέπτυξε αδελφικά συναισθήματα προς όλους τους ανθρώπους. Θα απολαύσεις την Ύψιστη Ειρήνη.


ΞΕΡΊΖΩΣΕ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΚΑΊΟΛΟΓΗΣΗ

Μη θίγεσαι από ασήμαντα πράγματα. Καλλιέργησε μια γλυκιά, στοργική φύση και προσαρμοστικότητα. Παραδέξου τα λάθη σου αν σου τα δείχνουν οι άλλοι. Ξερίζωσε τα και ευχαρίστησε τον άνθρωπο που σου υπέδειξε τα ελαττώματα σου. Τότε μόνον μπορείς να αναπτυχθείς στην πνευματικότητα και τον διαλογισμό.

Ενδοσκοπήσου. Κοίτα μέσα. Προσπάθησε να εξαλείψεις όλα τα ελαττώματα σου. Αυτή είναι η αληθινή Σαντάνα. Θα πρέπει να εξαλείψεις όλες σου τις αδυναμίες. Πολλές παλιές φαύλες συνήθειες (πάθη) θα πρέπει να σταματήσουν. Εξάλειψε τα ελαττώματα της αυτοδικαιολόγησης και της αυταρχικής φύσης.

Να είσαι τακτικός στη Τζάπα, τα Κίρταν, το διαλογισμό, τη μελέτη της Γκιτά και της Ραμαγιάνα. Τήρησε Μπραχματσάρια (αγνότητα στη σκέψη, το λόγο και τις πράξεις) και σιωπή. Θα απολαύσεις το Υπέρτατο.


ΕΛΕΓΞΕ ΤΟ ΘΥΜΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ

Ο θυμός καταστρέφει το νευρικό σύστημα και παράγει βαθύ μόνιμο αποτύπωμα στο εσωτερικό αστρικό σώμα. Σκοτεινά βέλη θα εκτοξευθούν απ’ το αστρικό σώμα. Ένας φοβερός παροξυσμός οργής θα παραγάγει βαθιά φλεγμονή στο αστρικό σώμα. Έχεις αντιληφθεί τώρα τις καταστρεπτικές συνέπειες του θυμού;

Μη γίνεσαι θύμα του θυμού. Έλεγξέ τον με συγχώρεση (Κσάμα), αγάπη, έλεος, συμπόνια, Βιτσάρα (έρευνα του Αληθινού Εαυτού, Μπράχμαν ή της αλήθειας)  και εκτίμηση για τους άλλους.

Προσήλωσε το νου σου στα Λώτινα Πόδια του Κυρίου. Δώσε τα χέρια στην εργασία. Θα μπορείς να κάνεις δύο πράγματα ταυτόχρονα με την πρακτική. Η χειρωνακτική εργασία θα γίνει αυτόματη, μηχανική ή ενστικτώδης. Ο νους σου θα είναι στα Λώτινα Πόδια του Κυρίου. Μπορείς να συνειδητοποιήσεις το Θεό ακόμη και αν παραμείνεις στον κόσμο.


ΑΚΟΛΟΎΘΗΣΕ ΤΙΣ 20 ΟΔΗΓΊΕΣ

Η πνευματική ζωή δεν είναι απλά μια επιπόλαιη συζήτηση. Δεν είναι απλά μια αίσθηση. Είναι πραγματική βίωση του Άτμαν. Είναι η υπερβατική εμπειρία ανόθευτης Ευδαιμονίας.

Βάδισε το μονοπάτι της αλήθειας και της ορθότητας. Μείνε πιστός σταθερά στις  ΕΙΚΟΣΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΕΣ  ΟΔΗΓΙΕΣ. Να είσαι τακτικός στο διαλογισμό. Κάνε ανιδιοτελή υπηρεσία. Καλλιέργησε την αγάπη που περικλείει τα πάντα. Ανέπτυξε τη βεϊράγκια (απόσπαση- μη προσκόλληση). Θα πετύχεις την Αθανασία.


ΝΑ ΖΕΙΣ ΜΙΑ ΑΠΛΉ ΖΩΉ

Να ζεις μια απλή ζωή. Είθε οι σκέψεις σου να είναι ευγενείς. Να νιώθεις δέος για το Θεό. Να μιλάς την αλήθεια. Να τους αγαπάς όλους. Να βλέπεις το δικό σου Εαυτό σε όλους. Να είσαι τίμιος σε όλες τις συναλλαγές σου. Θα πετύχεις στη ζωή και θα συνειδητοποιήσεις το Θεό.

Μην ανησυχείς ποτέ για οποιοδήποτε θέμα. Να είσαι πάντα εύθυμος. Χρησιμοποίησε τον κοινό νου και τη λογική σου πάντοτε. Να έχεις πάντοτε έναν ισορροπημένο νου. Στρέψε το νου σου προς το Θεό. Τραγούδησε το Όνομά Του. Δίψασε για να Τον δεις. Να είσαι ειλικρινής στην καρδιά. Η Θεϊκή Χάρη θα κατέλθει σε σένα.

Να έχεις ισχυρή αποφασιστικότητα και σιδερένια θέληση. Έχεις τα πάντα για να μετατραπείς σε έναν σοφό. Αφοσιώσου επιμελώς και ανάφλεξε τη πνευματική δύναμη μέσα σου. Κόπιασε. Εργάσου επίμονα. Πάρε φωτιά. Συνειδητοποίησε.

ΛΙΤΉ ΖΩΉ ΚΑΙ ΥΨΗΛΉ ΣΚΈΨΗ

Εγκάρδια ανέπτυξε την πίστη στις Βέδες και στη δύναμη των Μάντρα. Κάνε τακτικά Τζάπα και διαλογισμό καθημερινά. Να τρως σατβικές τροφές. Μην υπερφορτώνεις το στομάχι. Υπάκουσε τους νόμους της φύσης. Να ασκείσαι καθημερινά. Να εκτελείς τα προσδιορισμένα καθήκοντα στον χρόνο που έχουν οριστεί. Ανέπτυξε την απλή ζωή και την υψηλή σκέψη. Θα συνειδητοποιήσεις το Θεό σ’ αυτήν ακριβώς τη γέννηση.

Θυμήσου τα Ιερά Ονόματα του Κυρίου κάθε στιγμή και ζήσε σ’ έναν ωκεανό θεϊκής έκστασης και θείας κοινωνίας! Είθε να ευημερείς ένδοξα!


ΖΉΣΕ ΡΥΘΜΙΣΜΈΝΗ ΖΩΉ

Είσαι ο πραγματικός κύριος -ή κυβερνήτης ολόκληρου του κόσμου. Δεν είσαι δεσμευμένος με κανέναν. Εγκατέλειψε όλες τις αγωνίες, τους φόβους και τις ανησυχίες.   Αναπαύσου στην Ειρήνη.

Κάνε λατρεία στον Άτμαν πάντοτε. Να ζεις μια ρυθμισμένη ζωή. Διαμόρφωσε το χαρακτήρα σου. Ανέπτυξε ευγενείς και ενάρετες ιδιότητες. Να είσαι δίκαιος και να εργάζεσαι για το καλό των άλλων. Αφιερώσου στο δάσκαλο σου. Ανέπτυξε τη δύναμη της συγκέντρωσης.

Εξάλειψε τη λαγνεία, τον εγωισμό, το θυμό, τον ατομικισμό, την υπερηφάνεια, κ.λπ. Θα αποκτήσεις αγνότητα στη καρδιά και το νου (Τσίτα Σούντι). Θα βιώσεις θαυμάσια θεϊκά συναισθήματα. Όταν η έλξη και η προσκόλληση για αισθησιακά αντικείμενα εξαφανιστεί, η γνώση του Άτμαν θα εμφανιστεί. Θα απολαύσεις την Ύψιστη Χαρά.


Η ΖΩΉ ΕΊΝΑΙ ΠΟΛΎΤΙΜΗ

Ούτε η γέννηση, ούτε η μάθηση, κάνουν κάποιον καλό. Μόνο ο καλός χαρακτήρας κάνει κάποιον καλό. Αυτός που έχει χάσει το χαρακτήρα του είναι ο ίδιος χαμένος. Η καλλιέργεια του καλού χαρακτήρα οδηγεί στην πνευματική πρόοδο.

Η ζωή είναι πολύτιμη. Ζήσε στο πνεύμα της διδασκαλίας της Γκιτά και εργάσου χωρίς προσδοκία των καρπών και εγωισμό. Σκέψου ότι είσαι όργανο (Νίμιτα) στα χέρια του Κυρίου Ναραγιάνα (Θεού). Θα γίνεις Γιόγκι σύντομα.

Να έχεις Nishtha με το Θεό (να είσαι εδραιωμένος στο Θεό με νου και καρδιά) και Cheshta με τα χέρια (δραστήριος με τα χέρια) όπως ο Bahurupi που έχει το Nishtha ενός αρσενικού και το Cheshta ενός θηλυκούΘα είσαι ικανός να κάνεις δύο πράγματα ταυτόχρονα. Θα γίνεις ένα με τον Κύριο.


ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΌ ΠΛΟΎΤΟ

Οποιοσδήποτε αριθμός από μηδέν δεν έχει καμία πραγματική αξία εκτός αν ο αριθμός ένα (1) προστεθεί μπροστά απ’ αυτόν. Το ίδιο και ο πλούτος των τριών κόσμων δεν είναι τίποτα αν δεν προσπαθήσεις να αποκτήσεις τον πνευματικό πλούτο και αν δεν αγωνίζεσαι για την αυτοπραγμάτωση του Εαυτού.

Για αυτό ζήσε μέσα στη ψυχή ή στον εσωτερικό Εαυτό. Πρόσθεσε Άτμαν εδώ στη ζωή. «Αναζήτησε πρώτα το βασίλειο του Θεού και τη δικαιοσύνη Του και όλα τα άλλα θα σου δοθούν» (Κύριος Ιησούς).

Ακριβώς όπως το φως καίει μέσα στο λαμπτήρα θύελλας, έτσι επίσης η Θεϊκή Φλόγα καίει από αμνημονεύτων χρόνων στο λαμπτήρα της καρδιάς σου. Μπες βαθιά στη κάμαρα της καρδιάς σου. Διαλογίσου σ’ αυτή τη Θεϊκή Φλόγα και γίνε ένα με τη Φλόγα του Θεού.


ΚΑΤΑΝΌΗΣΕ ΤΟ ΝΌΜΟ

Κανένα γεγονός δεν μπορεί να συμβεί χωρίς να υπάρχει πίσω απ’ αυτό μια συγκεκριμένη, σαφής αιτία. Όλα ακολουθούν το νόμο της αιτίας και του αποτελέσματος. Αυτός ο νόμος είναι αρκετά μυστήριος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Κύριος Κρίσνα λέει: " Γκαχανά Καρμάνο γκατί - μυστήρια είναι η φύση της δράσης." Όλες οι φυσικές και νοητικές δυνάμεις στη Φύση υπακούνε σ’ αυτόν το μεγάλο νόμο της αιτίας και του αποτελέσματος. Ο νόμος και ο νομοθέτης είναι ένα.

Μπορείς να αλλάξεις τις σκέψεις και τις συνήθειές σου και να διαμορφώσεις ένα νέο χαρακτήρα. Μπορείς να γίνεις ένα δίκαιο άτομο και ένας άγιος κάνοντας ενάρετες δράσεις και τρέφοντας ευγενείς Θεϊκές  σκέψεις.

Όταν  πετύχεις  τη γνώση του Εαυτού, μπορείς να αναπαυθείς στο δική σου Σβαρούπα (Αληθινή σου φύση). Μπορείς να γίνεις ίδιος με τον Νομοθέτη και έπειτα ο νόμος της αιτίας και του αποτελέσματος δεν θα δρα επάνω σου. Έχεις κατακτήσει τη Φύση.


ΜΕΊΝΕ ΠΙΣΤΌΣ ΣΕ ΈΝΑ ΓΚΟΥΡΟΎ

Ανέπτυξε τη συγχώρεση. Σταμάτησε τις μάταιες συζητήσεις. Μελέτησε τα ιερά βιβλία. Τήρησε την ευθύτητα, την αγαμία, την αθωότητα και τη γαλήνη στις αντίθετες καταστάσεις του πόνου και της ευχαρίστησης, του κέρδους και της απώλειας κ.λπ. Μη βλάπτεις καμία ύπαρξη.

Να έχεις υπομονή, αδαμάντινη θέληση και ακούραστη επιμονή. Μείνε σταθερός σ’ ένα μέρος, σ’ έναν πνευματικό δάσκαλο, σε μια μέθοδο, σ’ ένα σύστημα γιόγκα. Αυτός είναι ο δρόμος προς την επιτυχία.

Απέβαλλε αμέσως το συναίσθημα της θλίψης και της κατάθλιψης με την έρευνα, τραγουδώντας Θεϊκά τραγούδια με προσευχή, ψέλνοντας το ΟΜ, με Πραναγιάμα, μ’ ένα γρήγορο περίπατο στην ύπαιθρο και σκεπτόμενος την αντίθετη ιδιότητα, δηλ. το συναίσθημα της χαράς. Προσπάθησε να είσαι χαρούμενος σε όλες τις καταστάσεις και ακτινοβόλησε μόνο τη χαρά προς όλους γύρω σου.


ΛΆΤΡΕΨΕ ΤΟ ΔΆΣΚΑΛΟ ΣΟΥ

Ελευθερώσου απ’ τις επιθυμίες. Δίψασε για τη γνώση του Θεού. Να συμμετέχεις στην εκτέλεση ανιδιοτελούς υπηρεσίας. Η Θεϊκή όραση και η διαίσθηση θα εμφανιστούν σε σένα.

Λάτρεψε τον πατέρα και τη μητέρα σου, το δάσκαλό σου και τους φιλοξενούμενους ως πραγματικούς Θεούς, χωρίς να τους θεωρείς μόνον ανθρώπινα όντα. Δείξε τους τον απαιτούμενο σεβασμό. Υπηρέτησέ τους με μεγάλο σεβασμό.

Μην πέφτεις στη μοιρολατρία. Άλλαξε τις συνήθειές σου. Ζήσε μια ενάρετη ζωή. Ξερίζωσε την πλεονεξία και την ανησυχία. Εγκατέλειψε τη ματαιοδοξία. Να είσαι αφοσιωμένος στον Κύριο. Το Θεϊκό Φως θα εμφανιστεί σε σένα.


ΝΑ ΈΧΕΙΣ ΣΥΝΑΝΤΉΣΕΙΣ ΜΕ ΣΟΦΟΎΣ (ΣΆΤΣΑΝΓΚ)

Να είσαι ειλικρινής στην καρδιά. Μην τρέχεις πίσω απ’ τα σκιερά παιχνίδια του ονόματος και της φήμης. Το όνομα και η φήμη είναι απατηλά. Είναι μόνο δονήσεις στον αέρα. Κανένας δεν μπορεί να κερδίσει ένα όνομα που να διαρκέσει για πάντα σ’ αυτόν το κόσμο της πλάνης. Μη νοιάζεσαι για τα μικρά φθαρτά πράγματα. Να νοιάζεσαι μόνο για την αιώνια πραγματικότητα.

Κάνε σταθερά ανιδιοτελή υπηρεσία σιωπηλά, με σκέψεις του Θεού και συναίσθημα αφοσίωσης (Μπάβα). Ποτέ μη γκρινιάζεις ή μουρμουρίζεις όταν προσφέρεις υπηρεσία στους άλλους. Να επαγρυπνείς για ευκαιρίες για να υπηρετήσεις. Μη χάσεις ποτέ ούτε μια ευκαιρία. Δημιούργησε ευκαιρίες. Προετοίμασε το έδαφος για καλή υπηρεσία. Να κάνεις τακτικά Τζάπα, Κίρταν, διαλογισμό και μελέτη της Γκιτά και της Ραμαγιάνα. Να ελέγχεις τις συγκινήσεις σου. Να τηρείς σιωπή (μούνα) και Μπραχματσάρια (αγαμία). Να έχεις επαφή με σοφούς και αγίους. Θα κερδίσεις την Ύψιστη Χαρά.


ΑΚΟΛΟΎΘΗΣΕ ΤΙΣ  ΟΔΗΓΊΕΣ ΤΩΝ ΣΟΦΏΝ

Ακριβώς όπως ο άνθρωπος που τρέχει πίσω από δύο λαγούς δεν θα πιάσει κανέναν απ’ τους δύο, έτσι επίσης ο διαλογιζόμενος που τρέχει πίσω από δύο αντικρουόμενες σκέψεις δεν θα έχει επιτυχία σε καμιά απ’ τις δύο σκέψεις.
Να έχεις μόνο μια Θεϊκή σκέψη όλες τις στιγμές. Παρέμεινε σ’ αυτή ακλόνητος με οποιοδήποτε κόστος. Ακολούθησε τη σκέψη με το μεγαλύτερο σθένος, δύναμη και εστιασμό του νου σ’ αυτή. Η επιτυχία είναι προορισμένο να έρθει.

Μην είσαι ανήσυχος. Μην ενεργείς σύμφωνα με τις υπαγορεύσεις του νου σου. Δράσε σύμφωνα με τα λόγια των Σοφών και των Αγίων. Και μόνο η ενθύμηση των ανώτερων Ψυχών καταστρέφει τις αθεϊστικές τάσεις των υλιστικών ανθρώπων, τους εμπνέει και τους προτρέπει για να προσπαθήσουν για την τελική χειραφέτηση -ή Γνώση του Μπράχμαν.Ο ΘΕΌΣ ΕΊΝΑΙ ΑΓΆΠΗ

Ο Θεός είναι Αλήθεια. Ο Θεός είναι αγάπη. Να μιλάς την αλήθεια. Να αγαπάς τους πάντες. Θα Τον συνειδητοποιήσεις γρήγορα. Να έχεις Σάτσανγκ με Σαντού, με Σανυάσιν και Μπάκτας. Μόνο αυτά μπορούν να σου δώσουν Βιβέκα (Διάκριση), Βεϊράγκια (Απόσπαση-μη προσκόλληση), πνευματική δύναμη και ειρήνη στο νου. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Αναζήτησε Σαντού. Είναι παντού. Ειλικρίνεια και ευσυνειδησία χρειάζονται από σένα. Είναι πάντα έτοιμοι να σε δεχτούν στοργικά με απλωμένα χέρια. Με το Σάτσανγκ ο νους σου θα διαποτιστεί όπως η ζάχαρη στο νερό, με τις σκέψεις του Θεού, με Θεϊκή Δόξα, Θεϊκή Παρουσία, με θαυμάσιες πνευματικές σκέψεις που ξυπνούν τη ψυχή. Τότε μόνο θα είσαι εδραιωμένος στη Θεϊκή συνειδητότητα για πάντα. Κατόπιν μπορείς να πετύχεις τη συνειδητοποίηση του Εαυτού μέσα σου, στο χρόνο που χρειάζεται για να σφίξεις ένα λουλούδι στην παλάμη.


ΤΟ ΟΝΟΜΑ (ΤΟΥ ΘΕΟΎ) ΕΊΝΑΙ ΠΑΝΤΟΔΎΝΑΜΟ

Το Όνομα του Κυρίου είναι ένα ισχυρό αλάνθαστο αντίδοτο για εκείνους που έχουν δαγκωθεί απ’ το φίδι της Σαμσάρα. Είναι ένα νέκταρ (Αμρίτα) που μπορεί να παρέχει την αθανασία και την αιώνια ειρήνη.

Ο Γιάμα (ο Θεός του Θανάτου) είναι τρομερά φοβισμένος από εκείνους που επαναλαμβάνουν τα Ονόματα του Κυρίου. Δεν μπορεί να τους πλησιάσει. Επαναλάβετε συνεχώς το Όνομα του Κυρίου και πετύχετε την κατάσταση της αφοβίας.

Είθε ο Κύριος να σε καθοδηγεί σε όλες τις δραστηριότητές σου. Είθε να διαφωτίζει την πορεία σου επιτρέποντας σου να πετύχεις  το στόχο της ζωής, δηλαδή την Αυτοπραγμάτωση του Εαυτού, το πατρογονικό δικαίωμά σου. Είθε να ζείς πλημμυρισμένος από μια ζωή χαράς, ευδαιμονίας και ευημερίας!


ΝΑ ΚΆΝΕΙΣ ΚΊΡΤΑΝ ΤΑΚΤΙΚΆ

Τα Σάνκιρταν είναι τροφή για το νου και τη ψυχή. Τα Σάνκιρταν είναι ένα Θεϊκό τονωτικό. Τα Σάνκιρταν είναι ένα ισχυρό θεραπευτικό βάλσαμο για τα εξασθενημένα νεύρα. Τα Σάνκιρταν είναι ένα ουράνιο νέκταρ. Πιες το νέκταρ καθημερινά κάνοντας κίρταν στις 4 π.μ. (Μπράχμαμουχουρτα) και τη νύχτα.

Η δύναμη και η ένταση της αφοσίωσης εξαρτώνται απ’ την τελειότητα της παράδοσης του εαυτού και τη θυσία. Καθώς η μεγάλη πλειοψηφία των ατόμων κρατά ορισμένες λεπτές επιθυμίες για μυστικές ικανοποιήσεις, δεν αναπτύσσεται στην αφοσίωση. Τα δύο εμπόδια της παράδοσης του εαυτού είναι η επιθυμία και ο εγωισμός.


ΤΡΑΓΟΎΔΗΣΕ ΤΗ ΔΌΞΑ ΤΟΥ ΚΥΡΊΟΥ

Λάτρεψε τον Κύριο όλες τις στιγμές  με όλη την καρδιά σου και όλο σου το νου. Τραγούδησε τη δόξα Του. Να θυμάσαι πάντοτε το Όνομά Του. Όλες οι μιζέριες θα τερματιστούν. Η καρδιά σου θα εξαγνιστεί. Ο Κύριος θα αποκαλυφθεί σύντομα σε σένα. Θα Αισθανθείς την παρουσία Του.

Προσευχήσου με θέρμη στον Κύριο για την κάθοδο του Θεϊκού Φωτός. Πόθησε για το έλεός Του. Κλάψε για το χωρισμό Του εξ αιτίας της Βιράχα (έντονη αγωνία για τον χωρισμό σου απ’ τον Κύριο). Λαχτάρησε για επικοινωνία μαζί Του. Λιώσε το νου στη φωτιά (Άγκνι) της Θείας Αγάπης. Κάψε το σώμα στη φωτιά της αφοσίωσης. Πιες το μέλι της Πρέμα (Αγάπης για το Θεό). Μέθυσε με το κρασί της Θείας Αγάπης. Πέτυχε την αθανασία και την αιώνια ευδαιμονία.


ΑΝΈΠΤΥΞΕ ΤΗΝ ΑΦΟΣΊΩΣΗ

Έλεγξε το νου, την ομιλία και τις ενέργειές σου. Μίλησε την αλήθεια. Να είσαι ήρεμος. Πειθάρχησε τις αισθήσεις. Άκουσε, απήγγειλε, τραγούδα και διαλογίσου στις πράξεις, τις ιδιότητες και τους Αβατάρ (Θεϊκές ενσαρκώσεις) του Χαρί (Θεού).

Να έχεις αποκλειστική αφοσίωση στον Κύριο. Δώσε ολόκληρο το νου σου σ’ αυτόν. Μην επιτρέπεις σε καμία εξωτερική κοσμική εντύπωση, όπου μπορεί να υπάρχει και η παραμικρή εγωιστική επιθυμία, να μπει στον υποσυνείδητο νου σου. Μάθετε πώς να τραγουδάτε, να ανταλλάζετε αφοσίωση και αγάπη μεταξύ σας και να μιλάτε ο ένας στον άλλο για τη δόξα του Κυρίου, μέχρι να σηκωθούν οι τρίχες απ’ τα μαλλιά σας και να τραγουδάτε και να χορεύετε μέχρι να χαθείτε σε βαθύ διαλογισμό.


ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΊΗΣΕ ΤΟ ΘΕΌ ΜΈΣΩ ΤΗΣ ΑΓΆΠΗΣ

Ο Κύριος Σίβα είναι η Ύψιστη Ψυχή (Ανταρυαμίν), ο προστάτης όλων των όντων. Είναι πάνσοφος, παντοδύναμος, πανταχού παρών. Δεν γεννήθηκε ποτέ. Δεν πέθανε ποτέ.

Αν είσαι αληθινός αναζητητής του Θεού, θα Τον συναντήσεις μέσα σε μια στιγμή. Να Τον θυμάσαι πάντοτε. Ζήσε με το Όνομά Του. Τραγούδησε τους ύμνους Του. Αναζήτησε Τον μέσα στα βάθη της καρδιάς σου. Μάθε από πιστούς τον τρόπο να Τον αγαπάς και να Τον υπηρετείς, τον υποστηρικτή της ψυχής σου, το μόνο κυρίαρχο όλου του κόσμου, τον εσωτερικό κάτοικο της καρδιάς σου και τον εσωτερικό Κυβερνήτη.

Είθε να θυμάσαι τα Ιερά Ονόματα του Κυρίου όλες τις στιγμές και να ζεις σε έναν ωκεανό Θεϊκής έκστασης και θείας κοινωνίας! Είθε να έχεις ευημερία για πάντα!


ΠΡΟΣΕΥΧΉΣΟΥ ΜΕ ΕΙΛΙΚΡΊΝΕΙΑ

Να έχεις έντονη πίστη στο Θεό και να έχεις ορθή κατανόηση των γραφών. Κατέφυγε στη Βεϊράγκια (απόσπαση). Μη σπαταλάς το χρόνο σε μάταια κουτσομπολιά. Ο χρόνος περνάει πολύ γρήγορα. Χρησιμοποίησε κάθε στιγμή στο να Τον λατρεύεις και να  Τον υπηρετείς. Ανέπτυξε την ταπεινότητα, τη συγχώρεση (Κσάμα), την υπομονή και το πνεύμα της υπηρεσίας. Να είσαι ειλικρινής και αληθινός. Ο Κύριος είναι σιωπηλά κοντά σε σένα, μέσα στην καρδιά σου. Προσκολλήσου στο Όνομά Του με την εμμονή της βδέλλας. Θα απολαύσεις την Ύψιστη χαρά.

Προσευχήσου στο Θεό για αγνότητα, αφοσίωση, φως και γνώση. Προσευχήσου με όποιο τρόπο σου αρέσει. Γίνε τόσο απλός όπως τα παιδιά. Άνοιξε διάπλατα τις κάμαρες της καρδιάς σου. Θα πετύχεις  τα πάντα.


Η ΠΡΟΣΕΥΧΉ ΚΆΝΕΙ ΘΑΎΜΑΤΑ

Η προσευχή έχει τεράστια επίδραση. Ο Μαχάτμα Γκάντι είναι ένας μεγάλος θιασώτης της προσευχής. Αν η προσευχή είναι ειλικρινής και αν προέρχεται απ’ τα βάθη της καρδιάς σου θα λιώσει αμέσως την καρδιά του Κυρίου.

Ο Κύριος Κρίσνα  έπρεπε να τρέξει ξυπόλυτος απ’ την Ντουαράκα ακούγοντας τη βαθιά προσευχή του Ντραουπάντι. Ο Κύριος Χαρί (Θεός), ο ισχυρός κυβερνήτης αυτού του κόσμου, ζήτησε συγγνώμη στον Πραλάντα γιατί άργησε λίγο να έρθει όταν αυτός προσευχήθηκε. Πόσο φιλεύσπλαχνος και φιλόστοργος είναι ο Κύριος! Μην αμφισβητείς την αποτελεσματικότητα της προσευχής. Θα εξαπατηθείς. Δεν υπάρχουν λογικές αποδείξεις στα πνευματικά θέματα. Η διάνοια είναι ένα πεπερασμένο και αδύναμο όργανο. Αφαίρεσε τώρα το σκοτάδι της άγνοιάς σου. Θα απολαύσεις την αγνή ευδαιμονία  της προσευχής.


ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ

ΔΥΝΑΜΗ

ΕΠΕΔΊΩΞΕ ΜΕ ΘΈΡΜΗ

Εγκατέλειψε τη δίψα για τα αντικείμενα των αισθήσεων. Προσηλώσου γρήγορα στην πίστη προς τη Θεότητα. Επεδίωξε με θέρμη συνεχώς το Θεό. Θα έχεις αγνό νου. Μη βλάψεις ποτέ κανέναν με τη σκέψη, το λόγο ή τις πράξεις. Πάντα να κάνεις καλές και αγαθές πράξεις. Απάλλαξε τον εαυτό σου απ’ όλες τις δυστυχίες και τις θλίψεις. Απορροφήσου στη γαλήνη και στη σιωπή. Θα πετύχεις την ύψιστη ειρήνη και την αιώνια ευτυχία. Κατέστρεψε το στριφογύρισμα του νου μέσω της Βιβέκα (Διάκριση), τον συνεχή διαλογισμό και ακατάπαυστο Μπράχμα Βιτσάρα (έρευνα του Άτμαν -ή Μπράχμαν). Κατεύθυνε την προσοχή σου στην ανιδιοτελή  υπηρεσία και τη λατρεία του Κυρίου. Θα αποκτήσεις την ύψιστη χαρά.


ΜΕΊΝΕ ΠΙΣΤΌΣ ΣΤΙΣ ΑΡΧΈΣ ΣΟΥ

Ακολούθησε την Αλήθεια πάντα. Αγωνίσου για αυτήν πάντοτε με τη σκέψη, το λόγο και την πράξη. Να είσαι συμπονετικός. Να είσαι τολμηρός. Παρέδωσε τον εαυτό σου στον Κύριο. Δεν υπάρχει χώρος για το θρήνο και την απελπισία.
Μείνε πιστός στις αρχές και τα ιδανικά σου. Κάνε το καθήκον σου χωρίς να υπολογίζεις στους καρπούς ή στις συνέπειες των πράξεών σου και ο Θεός θα είναι μαζί σου. Γίνε απαθής (νοητική μη προσκόλλληση). Μάθε να διακρίνεις. Γνώρισε τον εαυτό σου και ελευθερώσου απ’ την προσκόλληση. Θα υπερβείς το Χρόνο και το Θάνατο.


ΝΑ ΕΊΣΑΙ ΦΛΟΓΕΡΌΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΌΤΗΤΑ ΣΟΥ

Να είσαι πάντα εύθυμος και χαμογελαστός, άσε μακριά τις ανησυχίες σου. Ακολούθησε τις σωστές αρχές της ζωής. Να είσαι μετρημένος στο φαγητό, στο ποτό, στον ύπνο, στις διασκεδάσεις και σε όλα τα άλλα πράγματα. Καλλιέργησε μια πολύ ισχυρή πίστη στο Θεό. Κατασίγασε τις υπερβολικές συγκινήσεις και τις ανάστατες σκέψεις. Μην παρασύρεσαι απ’ τους πειρασμούς του κόσμου. Να είσαι προσεκτικός. Να είσαι σοφός. Απομακρύνσου απ’ την παρέα προσώπων με κοσμικό νου. Βάλε την καρδιά, το νου, τη διάνοια και τη ψυχή σου ακόμη και στη μικρότερη πράξη σου. Να δρας με πίστη και αποφασιστικότητα. Να είσαι σταθερός στις αποφάσεις σου και φλογερός στην αποφασιστικότητα σου.


ΝΑ ΕΊΣΑΙ ΣΤΑΘΕΡΌΣ ΣΤΟΥΣ ΌΡΚΟΥΣ ΣΟΥ

Κάνε τα καθήκοντά σου όπως αρμόζει. Να είσαι σταθερός στους όρκους σου και αληθινός στo λόγο. Απόκτησε καλό χαρακτήρα. Να είσαι καλόκαρδος με όλους.   Νίκησε την οργή. Γίνε κύριος του εαυτού σου. Ελευθερώσου απ’ το φθόνο. Θα πετύχεις  σύντομα τη συνειδητοποίηση του Θεού.
Κατέφυγε στο όνομα του Κυρίου. Μη σκέφτεσαι συνέχεια τις ατέλειες και τις αδυναμίες σου. Επιδίωξε με θέρμη. Αναπτύξου στην πνευματικότητα. Θα πετύχεις τη Θεϊκότητα.
Διαλογίσου στη δόξα και το μεγαλείο του Ύψιστου Όντος  που φωτίζει τα πάντα και ο οποίος είναι αδιαίρετος, Απόλυτη Ύπαρξη- Απόλυτη Γνώση- Απόλυτη Ευδαιμονία. Θα φτάσεις στον Ύψιστο.


ΠΟΤΈ ΜΗΝ ΑΠΕΛΠΊΖΕΣΑΙ

Έχεις ανεξαρτησία (σβατάντρια) στη δράση. Μπορείς να κάνεις το Κάρμα (δράση) σου με όποιο τρόπο σου αρέσει. Μπορείς να γίνεις Γιόγκι ή Γκιάνι (Γνώστης) με τη σωστή σκέψη και τη σωστή δράση. Ο άνθρωπος δεν είναι μια ανίσχυρη ύπαρξη. Έχει δική του ελεύθερη βούληση.
Επομένως υπερνίκησε όλες τις δυσμενείς συνθήκες σου. Να έχεις κουράγιο. Να είσαι τολμηρός. Ποτέ μην απελπίζεσαι. Θα πετύχεις. Δεν υπάρχει τίποτα στον κόσμο που δεν μπορεί να επιτευχθεί από ένα άτομο με το σωστό είδος προσπαθειών.
Ξύπνησε τώρα. Άνοιξε τα μάτια σου. Γίνε ενάρετο άτομο. Κάνε καλές πράξεις. Τραγούδησε το όνομα του Χαρί (Θεού). Να έχεις συνεχώς Σάτσανγκ (συνάντηση με αγίους και σοφούς). Όλες οι κακές συνήθειες θα ξεριζωθούν. Εξαγνίσου. Συγκεντρώσου. Διαλογίσου. Θα πραγματοποιήσεις το στόχο.


ΟΠΩΣ ΣΚΈΦΤΕΣΑΙ ΈΤΣΙ ΘΑ ΓΊΝΕΙΣ

«Όπως σκέφτεσαι, έτσι θα γίνεις» είναι ένας απ’ τους σπουδαιότερους νόμους της φύσης. Σκέψου ότι είσαι αγνός, αγνός θα γίνεις. Σκέψου ότι είσαι άνθρωπος, άνθρωπος θα γίνεις. Σκέψου ότι είσαι ο Μπράχμαν, Μπράχμαν θα γίνεις.
Γίνε μια προσωποποίηση καλής φύσης. Κάνε πάντα καλές πράξεις. Υπηρέτησε. Αγάπα. Δώσε. Τήρησε Αγαμία (Μπραχματσάρια) και Σιωπή (Μούνα). Έλεγξε το θυμό. Κάνε τους άλλους ευτυχισμένους. Ζήσε για να υπηρετείς τους άλλους. Τότε μόνο θα απολαύσεις την ευτυχία.


ΑΝΤΛΗΣΕ ΔΎΝΑΜΗ ΑΠΌ ΜΈΣΑ

Μην επιτρέπεις καθόλου το νου να πηγαίνει απ’ το δικό του δρόμο. Κράτησε το Πράνα και τις αισθήσεις σου κάτω απ’ τον έλεγχό σου και θέσε το νου κάτω απ’ τον έλεγχό σου με τη βοήθεια της διάνοιας, ενδυναμωμένης με Σάττβα.
Να είσαι αργός στο να δίνεις υποσχέσεις αλλά να είσαι γρήγορος στο να τις εκπληρώνεις. Καλλιέργησε μια αξιαγάπητη, γεμάτη αγάπη φύση και προσαρμοστικότητα. Να είσαι θαρραλέος.
Ποτέ μην απελπίζεσαι. Άντλησε δύναμη απ’ το εσωτερικό σου. Αισθάνσου τη Θεϊκή παρουσία παντού. Βούτηξε βαθιά στη Θεϊκή πηγή. Θα βιώσεις την άπειρη ευδαιμονία.

ΚΑΤΈΚΤΗΣΕ ΤΗ ΦΎΣΗ

Να ζεις σημαίνει να παλεύεις για τα ιδανικά και το σκοπό. Η ζωή είναι μια σειρά από αφυπνίσεις. Κατέκτησε το νου και τις αισθήσεις. Αυτοί είναι οι πραγματικοί εχθροί σου.
Ζήσε κάτω από ισόβιους όρκους. Κατέκτησε την εσωτερική και εξωτερική σου φύση. Πάλεψε ενάντια στις σκοτεινές ανταγωνιστικές δυνάμεις του κακού, μέσω της Τζάπα (επανάληψης του ονόματος του Θεού ή μάντρα) και του διαλογισμού.
Πέτα πάντοτε στα ύψη, στις σφαίρες της υψηλότερης πνευματικής γνώσης. Δείξε  την ανδρεία σου και την πνευματική σου δύναμη τώρα.

Ο ΚΌΣΜΟΣ ΕΊΝΑΙ ΕΝΑ ΜΕΓΆΛΟ ΣΧΟΛΕΊΟ

Αυτός ο κόσμος είναι ένα μεγάλο σχολείο. Είναι για τη δική σου εκπαίδευση. Να είσαι σοφός. Να είσαι στο πνεύμα της Γιόγκα. Χρησιμοποίησε όλες τις ευκαιρίες για το  καλύτερο δυνατό όφελος. Δεν υπάρχει τίποτα κακό. Οι ικανότητές σου και η δύναμη της θέλησής σου θα αναπτυχθούν. Θα λάβεις περισσότερο Θεϊκό Φως, Γνώση, Αγνότητα, Ειρήνη και Πνευματική δύναμη. Χαμογέλασε με τα λουλούδια και την πράσινη χλόη. Χαιρέτησε τους θάμνους, τις φτέρες και τα κλαδάκια. Ανέπτυξε τη φιλία με όλους τους γείτονες, σκυλιά, γάτες, αγελάδες, ανθρώπινα όντα, δέντρα, στην πραγματικότητα, με όλα τα δημιουργήματα της φύσης. Θα έχεις μια τέλεια και πλούσια ζωή.
Άνοιξε τα μάτια σου τώρα. Ξύπνησε απ’ το βαθύ σου ύπνο και τη βαθιά σου αδράνεια. Επανέκτησε την χαμένη Θεϊκότητα. Είσαι Θεϊκός. Είσαι ο Άτμαν. Συνειδητοποίησέ το και ελευθερώσου.


Ο ΚΌΣΜΟΣ ΕΊΝΑΙ ΤΟ ΣΏΜΑ ΣΟΥ

Οι πράξεις δημιουργούν εντυπώσεις (Σαμσκάρας). Οι εντυπώσεις συγχωνεύονται μαζί μέσω της επανάληψης και διαμορφώνουν τάσεις. Οι τάσεις εξελίσσονται σε συνήθειες και χαρακτήρα. Το σύνολο των τάσεων ενός ατόμου είναι ο χαρακτήρας του. Ο χαρακτήρας παράγει Θέληση. Επομένως, αν ο χαρακτήρας είναι  αγνός και δυνατός η Θέληση επίσης θα είναι αγνή και ισχυρή και το αντίστροφο.
Επομένως σπείρε τώρα αμέσως τους σπόρους των καλών συνηθειών. Θα αυξηθούν βαθμιαία. Θα υψώσουν το ανάστημά τους για να κερδίσουν μια θέση στο σώμα και στο νου και θα εργαστούν μέχρι να έχουν σίγουρη επιτυχία. Όλες οι παλιές αρρωστημένες συνήθειες θα καταστραφούν. Αισθάνσου ότι ολόκληρος ο κόσμος είναι το σπίτι ή το σώμα σου. Αισθάνσου ότι ο Θεός κατοικεί σ’ όλα τα πλάσματα αυτού του κόσμου.
"Isavasyamidam sarvam." Θα φτάσετε στον Ύψιστο.


ΚΑΤΑΝΌΗΣΕ ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΌ ΤΗΣ ΚΆΡΜΑ ΓΙΌΓΚΑ

Κοίταξε τι καταπληκτική και μεγαλόψυχη εργασία πραγματοποίησαν ο Κύριος Βούδας, ο Σρι Σάνκαρα και άλλοι Κάρμα γιόγκι παλαιότερα. Τα ονόματά τους  μεταδίδονται από γενιά σε γενιά. Τα ονόματά τους μνημονεύονται ακόμα. Ολόκληρος ο κόσμος τους λατρεύει με σεβασμό. Μπορείς να αποδώσεις έστω και το παραμικρό ίχνος εγωιστικού κινήτρου στις ενέργειές τους; Έζησαν για να υπηρετήσουν τους άλλους. Είχαν την απόλυτη αυταπάρνηση.
Η εργασία δεν μπορεί να φέρει δυστυχία. Είναι η προσκόλληση και η ταύτιση στην εργασία που φέρνει όλα τα είδη των ανησυχιών, των προβλημάτων και της δυστυχίας. Κατανόησε το μυστικό της Κάρμα Γιόγκα και εργάσου χωρίς προσκόλληση και ταύτιση. Θα πετύχεις σύντομα τη συνειδητοποίηση του Θεού. Αυτό είναι Γκιάνα (Γνώση). Αυτό είναι η Γκιανάγκνι (η φωτιά της σοφίας) που καίει όλους τους καρπούς των πράξεων.


Η ΚΆΡΜΑ ΓΙΌΓΚΑ ΔΊΝΕΙ ΧΑΡΆ

Περιμένεις κάτι απ’ το μικρό σου γιο, αν κάνεις κάτι γι’ αυτόν; Κατά παρόμοιο τρόπο θα πρέπει επίσης να εργάζεσαι και για τους άλλους, χωρίς να περιμένεις τίποτα. Θα πρέπει να επεκταθείς και να σκεφτείς, ότι όλος αυτός ο κόσμος, είναι ο Εαυτός σου.
Σου δίνει λίγο πόνο στην αρχή, επειδή δεν έχεις εργαστεί ποτέ μέχρι τώρα σ’ αυτή τη γραμμή ανιδιοτελούς και ανυστερόβουλης υπηρεσίας. Όταν δοκιμάσεις λίγη απ’ την Ευδαιμονία της ανιδιοτελούς υπηρεσίας δεν μπορείς ποτέ να την παρατήσεις. Η δύναμη της υπηρεσίας θα σε παρακινήσει για να εργαστείς περισσότερο με μεγάλο ζήλο και ενθουσιασμό.
Θα αρχίσεις να θεωρείς ότι όλος αυτός ο κόσμος είναι εκδήλωση του Θεού. Θα κερδίσεις τεράστια εσωτερική δύναμη και αγνότητα στην καρδιά. Η καρδιά σου θα γεμίσει με συμπόνια, έλεος και αγνή αγάπη. Το πνεύμα της ανιδιοτελούς υπηρεσίας και αυτοθυσίας θα αυξηθεί εις το άπειρον.


Η ΚΆΡΜΑ ΓΙΌΓΚΑ ΟΔΗΓΕΊ ΣΤΗ ΓΝΏΣΗ

Η εργασία είναι λατρεία. Η εργασία είναι διαλογισμός. Υπηρέτησε τους πάντες με πολλή αγάπη, χωρίς οποιαδήποτε αίσθηση του εγώ, χωρίς προσδοκία για καρπούς ή ανταμοιβή. Θα συνειδητοποιήσεις το Θεό. Το να υπηρετείς την ανθρωπότητα σημαίνει να υπηρετείς το Θεό.
"Ο Κύριος κατοικεί στις καρδιές όλων των όντων, Ω Αρτζούνα, με την απατηλή δύναμή του αναγκάζει όλα τα όντα να περιστρέφονται σαν να ήταν πάνω στον τροχό του αγγειοπλάστη." (Gita. XVIII- 61).
Το πνεύμα της υπηρεσίας πρέπει να φτάσει βαθιά μέχρι τα ίδια σου τα κόκκαλα, τα κύτταρα, τους ιστούς, τα νεύρα, κ.λπ. Η ανταμοιβή είναι ανεκτίμητη. Εφάρμοσέ τα και αισθάνσου την παγκόσμια επέκταση και την Άπειρη Ευδαιμονία (Ανάντα). Εκδήλωσε έντονο ζήλο και ενθουσιασμό στην εργασία. Να είσαι φλογερός στο πνεύμα της υπηρεσίας.

ΕΝΑΣ ΚΆΡΜΑ ΓΙΌΓΚΙ ΕΊΝΑΙ ΠΟΛΎ ΚΟΝΤΆ ΣΤΟ ΘΕΌ

Ένας Κάρμα Γιόγκι λέει: "Κάνω όλες τις εργασίες χωρίς προσδοκία των καρπών. Αυτό θα παραγάγει Τσίττα Σούντι (εξαγνισμό του νου). Κατόπιν θα αποκτήσεις τη γνώση του Εαυτού. Θα πετύχεις τη Μόκσα (Απελευθέρωση) ή την Αιώνια Ευδαιμονία και την Αθανασία". Αυτό είναι το δόγμα του.
Θα πετύχεις την αγνότητα του νου, αν εργαστείς στο πνεύμα του παραπάνω δόγματος. Αυτό είναι μια πολύ  μεγάλη ανταμοιβή για τις πράξεις σου. Δεν μπορείς να φανταστείς τις εκστατικές καταστάσεις ενός ατόμου με αγνό νου. Έχει απεριόριστη ειρήνη, σθένος και χαρά. Είναι πολύ κοντά στο Θεό. Είναι αγαπητός στο Θεό. Θα λάβει σύντομα το Θεϊκό Φως.
Εργάσου χωρίς κανένα είδος κινήτρου και αισθάνσου τα αποτελέσματά της, την αγνότητα και την εσωτερική δύναμη. Τι άνοιγμα καρδιάς θα έχεις; Απερίγραπτο! Πράξε, αισθάνσου και απόλαυσε αυτή την κατάσταση.


Η ΚΆΡΜΑ ΓΙΌΓΚΑ ΕΊΝΑΙ Η ΎΨΙΣΤΗ ΓΙΌΓΚΑ

Ακόμη και αν κάνεις λίγη υπηρεσία στη χώρα σου ή στην κοινωνία ή στους φτωχούς άρρωστους ανθρώπους, αυτό έχει τα πλεονεκτήματα και τα οφέλη του. Εξαγνίζει την καρδιά σου και προετοιμάζει το Ανταχκαράνα (τετραπλός νους: νους ή μάνας, μπούντι ή διάνοια, τσίτα ή υποσυνείδητος νους, Αχάμκαρα ή εγώ) για τη λήψη της γνώσης του Άτμαν.
Οι εντυπώσεις (Σαμσκάρας) αυτών των καλών πράξεων καταγράφονται βαθιά στον υποσυνείδητο νου σου. Οι δυνάμεις αυτών των Σαμσκάρας θα σε ωθήσουν πάλι για να κάνεις ακόμη περισσότερες καλές πράξεις. Η συμπόνια, η αγάπη, το πνεύμα της φιλοπατρίας και της υπηρεσίας θα αναπτυχθούν.


ΝΑ ΑΙΣΘΆΝΕΣΑΙ ΕΝΌΤΗΤΑ ΜΕ ΌΛΟΥΣ

Υπηρέτησε οποιαδήποτε κοινωνία, Άσραμ, ή θρησκευτικό ίδρυμα για δύο ώρες καθημερινά, με όποιο τρόπο σου αρέσει, με Νισκάμια Μπάβα (με αίσθημα ανιδιοτέλειας). Αυτό θα εξαγνίσει την καρδιά σου. Να θυμάσαι ότι ο Θεός είναι το θεμέλιο της κοινωνίας. Να θυμάσαι ότι ολόκληρος ο κόσμος είναι η εκδήλωση του Κυρίου (Βιράτ Ρούπα). Η γη είναι ο Χαρί (Θεός). Το γάλα είναι ο Χαρί. Το δέντρο είναι ο Χαρί. Αν υπηρετείς με Ναραγιάνα ή Άτμα Μπάβα (με αίσθημα ότι υπηρετείς το Θεό σε όλα), θα έχεις μια διαφορετική γωνία όρασης. Θα έχεις τον ουρανό στη γη.


ΕΠΕΚΤΆΣΟΥ, ΑΝΑΠΤΎΞΟΥ

Κράτησε το νου απασχολημένο πλήρως. Απαλλάξου από όλες τις νοητικές αδυναμίες. Μην επιτρέπεις τις Ίντριγιας (αισθήσεις) να αναστατώνονται. Να είσαι πάντα άγρυπνος και επιμελής. Να απεχθάνεσαι το πάθος αλλά όχι τη γυναίκα. Άκουσε το Θεϊκό ψίθυρο στη σιωπή. Θα απολαύσεις την υπερβατική ζωή.
Μετέτρεψε όλες τις δραστηριότητες σε Γιόγκα. Περπάτησε το μονοπάτι της ορθότητας. Ξύπνησε απ’ τον ύπνο της άγνοιας. Μη συναναστρέφεσαι με ανεπιθύμητα πρόσωπα. Προσέφυγε σε Σατβική παρέα. Θα έχεις πολλή ειρήνη.
Επεκτάσου, αναπτύξου. Να έχεις μεγάλη καρδιά. Συναναστρέψου με όλους. Να είσαι ταπεινός. Κατέφυγε στο Θεό. Όλες οι οδύνες θα εξαφανιστούν. Θα απολαύσεις την ύψιστη Ειρήνη.


ΔΙΕΡΕΎΝΗΣΕ ΤΑ ΚΊΝΗΤΡΑ ΣΟΥ

Εργάσου ανιδιοτελώς με πνεύμα ανυστεροβουλίας. Διερεύνησε τα κίνητρά σου. Τα κίνητρά σου θα πρέπει να είναι απολύτως αγνά. Ποτέ μη νοιάζεσαι για τους καρπούς. Αλλά μη γίνεσαι θύμα της νωθρότητας ή της αδράνειας. Προσέφερε όλες σου τις ενέργειες στην υπηρεσία της ανθρωπότητας, της χώρας, κ.λπ. Παρέδωσε τον εαυτό σου στην ανιδιοτελή υπηρεσία.
Η χειρωνακτική εργασία θα γίνει αυτόματη, μηχανική ή ενστικτώδης. Θα έχεις δύο νόες. Ένα μέρος του νου θα είναι σε διαλογισμό και Τζάπα. Να επαναλαμβάνεις επίσης το όνομα του Κυρίου καθώς εργάζεσαι. Οι Ασταβαντάνις κάνουν οκτώ πράγματα ταυτόχρονα. Αυτό είναι ένα θέμα της εκπαίδευσης του νου. Μπορείς να εκπαιδεύσεις το νου κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να εργάζεται με το σώμα και να θυμάται το Θεό συγχρόνως. Αυτό είναι Κάρμα Γιόγκα και Μπάκτι Γιόγκα συνδυασμένα. Αυτό είναι η καλύτερη Γιόγκα.


ΚΡΆΤΗΣΕ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΌ ΗΜΕΡΟΛΌΓΙΟ

Ανέπτυξε τις Σαττβικές αρετές. Διαφύλαξε την ενέργεια. Κράτησε το σώμα σου δυνατό και υγιές με την τακτική άσκηση. Κράτησε ένα πραγματικό ημερολόγιο με μια καθαρή συνείδηση καθημερινά. Ανέπτυξε την προσοχή. Γίνε ένας Πνευματικός Ήρωας.
Πάντα να σκέφτεσαι ορθά και να ενεργείς ορθά. Μη φθονείς ποτέ τους γείτονές σου. Να έχεις πάντοτε ευγενείς και ανώτερες σκέψεις. Να έχεις υπέρτατη αυτοπεποίθηση και θάρρος. Οτιδήποτε κάνεις, κάνε το με θέληση να πετύχεις στις προσπάθειές σου. Αυτό είναι το υπέρτατο μυστικό.
Θυμήσου τους αγίους και τους σοφούς. Άντλησε έμπνευση απ’ τις διδασκαλίες τους. Βάδισε το μονοπάτι της αγάπης. Πιες ελεύθερα το μέλι της αφοσίωσης. Επικοινώνησε με το Θεό και φτάσε στην αιώνια κατοικία της συνειδητότητας του Θεού.


ΚΆΝΕ ΣΑΝΤΆΝΑ (ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΉ ΆΣΚΗΣΗ) ΤΏΡΑ

Αυτή είναι η ώρα που πρέπει να αφιερώσεις το χρόνο σου με χαρά για να κάνεις καθημερινά Τζάπα και διαλογισμό. Ο Θεός σου έχει δώσει όλες τις ευκολίες και τις ευκαιρίες. Πάντοτε να Το Θυμάσαι και να Τον ευχαριστείς.
Τραγούδησε τις δόξες του. Κάνε Σανκίρταν το βράδυ με όλα τα μέλη της οικογένειας. Να είσαι τολμηρός. Να είσαι εύθυμος. Να είσαι ήρεμος. Να είσαι ικανοποιημένος. Να είσαι καλός. Να κάνεις καλό. Να είσαι αγνός. Να είσαι άγρυπνος. Γίνε ένας Τζίβαμουκτα (απελευθερωμένος εν ζωή) σ’ αυτή ακριβώς τη γέννηση.


ΚΆΝΕ ΣΤΑΘΕΡΆ ΣΑΝΤΆΝΑ

Κράτησε το νου σου πάντα απασχολημένο στο να κάνει Τζάπα, συγκέντρωση,  διαλογισμό, μελέτη ιερών βιβλίων, Σάτσανγκ ή να κάνει κάτι χρήσιμο.
Η τακτικότητα στη Σαντάνα είναι ύψιστης σημασίας. Να θυμάσαι το σημείο αυτό πάντα.
Είθε να ζεις μια ζωή  με ικανοποίηση και ευτυχία τραγουδώντας το όνομα του Κυρίου πάντοτε, κάνοντας ανιδιοτελή υπηρεσία, μοιράζοντας ότι έχεις με τους άλλους και κάνοντας τακτικά Τζάπα και διαλογισμό.


ΝΑ ΕΊΣΑΙ ΤΑΚΤΙΚΌΣ ΣΤΗ ΣΑΝΤΆΝΑ ΣΟΥ

Διατήρησε έναν ισορροπημένο νου πάντοτε. Να είσαι εύθυμος και ευτυχής. Διώξε αμέσως τα συναισθήματα της θλίψης και της κατάθλιψης με τη διερεύνηση, τραγουδώντας Θεϊκά τραγούδια, με προσευχές, ψάλλοντας το OM, με Πραναγιάμα, μ’ ένα γρήγορο περίπατο στην ύπαιθρο και με το να σκέφτεσαι το αντίθετο χαρακτηριστικό, δηλαδή το συναίσθημα της χαράς. Θα είσαι ευτυχισμένος.
Επιδώσου επιμελώς στη Γιόγκα. Χρησιμοποίησε τις ικανότητες και την προθυμία σου. Σκότωσε τις σκέψεις και τις επιθυμίες. Μη γίνεσαι μοιρολάτρης. Στάσου σαν ένα λιοντάρι. Μόχθησε. Επεδίωξε. Θα πετύχεις την ανεξαρτησία.
Σταθεροποίησε το νου. Προσήλωσέ τον στον Κύριο. Προχώρησε υπομονετικά όπως ο αγρότης με το άροτρό του. Να είσαι επίμονος. Αυτή είναι πραγματική Σαντάνα. Να είσαι τακτικός στη Σαντάνα σου. Αυτό θα σου δώσει την ελευθερία, την ευδαιμονία, την ειρήνη και την αθανασία.


ΝΑ ΕΊΣΑΙ ΔΥΝΑΤΌΣ ΜΈΣΩ ΤΗΣ ΑΓΆΠΗΣ

Να είσαι τακτικός στη πνευματική σου Άσκηση (Σαντάνα). Η τακτικότητα είναι ύψιστης σημασίας. Αγάπησέ τους όλους. Αγκάλιασε τους όλους. Δες τον Εαυτό σε όλους. Ανέπτυξε τη συμπαντική αγάπη. Γίνε πνευματικά δυνατός μέρα με τη μέρα. Πέτυχε την απελευθέρωση. Απόλαυσε την ευδαιμονία του Εαυτού και ελευθερώσου.
Είθε όλοι εσείς να είστε ευτυχείς! Είθε όλοι εσείς να απαλλαχτείτε απ’ την ασθένεια! Είθε να συνειδητοποιήσετε τι είναι καλό! Είθε να κατοικήσετε στον Κύριο για πάντα!


ΣΑΝΤΆΝΑ ΚΑΙ ΣΑΝΤΌΣΑ (ΙΚΑΝΟΠΟΊΗΣΗ, ΧΑΡΆ)
— ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΆ ΤΗΣ ΥΓΕΊΑΣ

Το καλύτερο φάρμακο -ή πανάκεια για όλες τις ασθένειες και τη διατήρηση της καλής υγείας είναι τα Κίρταν, η Τζάπα και ο τακτικός διαλογισμός. Τα Θεϊκά κύματα ηλεκτρίζουν, αναζωογονούν, τονώνουν, ενεργοποιούν τα κύτταρα, τους ιστούς, τα νεύρα κ.λπ.  
Ένα άλλο φτηνό αλλά ισχυρό φάρμακο είναι να παραμένεις πάντοτε χαρούμενος και εύθυμος. Μελέτησε τη Γκιτά, ένα ή δύο κεφάλαια καθημερινά, και στοχάσου στο νόημα. Κράτησε τον εαυτό σου πλήρως απασχολημένο, αυτό είναι ένα θεραπευτικό μέσο για να κρατάς μακριά τις σκέψεις για τα εγκόσμια.


ΕΞΟΠΛΊΣΟΥ ΜΕ ΤΑ ΤΈΣΣΕΡΑ ΜΈΣΑ

Στάσου ακλόνητος στο βράχο της αλήθειας ή Μπράχμαν. Να έχεις μια σταθερή αντίληψη της πραγματικότητας, του αυτόφωτου, αθάνατου Άτμαν ή της ψυχήςΕξοπλίσου με τα τέσσερα μέσα *
Προσπάθησε να κάνεις καθημερινά όσο το δυνατόν περισσότερες ενάρετες πράξεις. Να επαναλαμβάνεις νοητικά ή σιωπηλά, ή με την αναπνοή, το όνομα του Κυρίου όπως το Χάρι Ομ, το Σρι Ραμ ή το Ίστα μάντρα σου (το μάντρα του Θεού που επέλεξες). Η εκτέλεση ενάρετων πράξεων είναι η αρχή της πνευματικής ζωής.

Να ζεις μια απλή φυσική ζωή με ευγενείς και υψηλές σκέψεις. Ανέπτυξε τις ηθικές αρετές, έλεγξε τις Ίντριγιας (αισθήσεις) και το νου, εξασκήσου στο διαλογισμό, συνειδητοποίησε τον Εαυτό και ελευθερώσου για πάντα.


ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΑΥΤΟΈΛΕΓΧΟ

Η πνευματική ζωή δεν είναι μια επιπόλαια συζήτηση. Είναι η πραγματική ζωή στον Άτμαν. Είναι μια υπερβατική εμπειρία ανόθευτης ευδαιμονίας. Είναι μια ζωή πληρότητας και τελειότητας.
Να έχεις αυτοέλεγχο. Να είσαι δίκαιος. Να γνωρίζεις το ορθό. Κράτησε την υπόσχεσή σου. Να είσαι ευγενής και αμερόληπτος. Να είσαι βαθύς στην αφοσίωσή σου όπως ο ωκεανός, όπως ο  Χιμαβάν στη σταθερότητα.
Καλλιέργησε την ειρήνη στον κήπο της καρδιάς σου με την αφαίρεση των ζιζανίων της λαγνείας, του μίσους, της πλεονεξίας,  του εγωισμού και της ζήλιας. Να γνωρίζεις και να αισθάνεσαι πάντοτε ότι είσαι η αθάνατη συνείδηση που τα διαπερνάει όλα, ο αθάνατος αιώνιος Άτμαν.


ΒΑΣΊΣΟΥ ΣΤΟ ΔΙΚΌ ΣΟΥ ΕΑΥΤΌ

Να είσαι θαρραλέος, ευθύς και μετριόφρων. Σεβάσου τους ανωτέρους σου. Να είσαι πάντα άγρυπνος. Να έχεις τέλειο έλεγχο του θυμού. Γίνε η πηγή όλου του καλού. Δράσε σύμφωνα με τα λόγια των σοφών και των αγίων.Βασίσου στο δικό σου Εαυτό. Άντεξε με υπομονή τα βάσανα και τις δυστυχίες. Να είσαι υπομονετικός. Να είσαι επίμονος. Η βοήθεια είναι προορισμένο να έρθει.
Αφιερώσου στο Θεό. Εξάγνισε το νου. Κάθισε σε μια απόμερη θέση για μερικές ώρες καθημερινά. Απέσυρε όλες τις αισθήσεις απ’ τα αντικείμενα. Θέσε το νου υπό έλεγχο. Στρέψε τον προς το Θεό. Η Θεία Χάρη θα έρθει σε σένα.


ΚΑΤΈΚΤΗΣΕ ΤΗ ΦΎΣΗ

Να έχεις ιερές επιθυμίες. Θα λάμψεις στη Θεϊκή δόξα. Θα βρεθείς σε ιερά μέρηόπως το Ουττάρκασι, τα Ιμαλάια, το Πραγιάγκ κ.λπ., όπου μπορείς να κάνεις Τάπας (λιτότητα, αυτοπειθαρχίες), πνευματικές ασκήσεις και διαλογισμό ανάμεσα σε ιερά πρόσωπα και μπορείς να πετύχεις την Αυτοπραγμάτωση του Είναι.
Κάτω απ’ την ασφάλεια του αμετάβλητου νόμου της αιτίας και του αποτελέσματος, ένα άτομο μπορεί γαλήνια να προχωρήσει και να πετύχει οποιοδήποτε πράγμα επιθυμεί να ολοκληρώσει.
Γι’ αυτό να τρέφεις Θεϊκές σκέψεις. Είναι βέβαιο ότι θα πετύχεις στις καλά-κατευθυνόμενες προσπάθειές σου. Στη φύση τίποτα δεν χάνεται. Όπως ο Μπέϊκον είπε: «Η φύση κατακτιέται με την υπακοή».


ΑΠΈΚΤΗΣΕ ΤΗ ΒΕΪΡΆΓΚΙΑ (ΑΠΌΣΠΑΣΗ)

Μη σκέφτεσαι τις εγκόσμιες υποθέσεις σου περισσότερο απ’ όσο είναι απαραίτητο για να εκτελείς τα καθήκοντα σου. Κάνε το καθήκον σου και άφησε τα υπόλοιπα στο Θεό.
Κράτησε τα ιδανικά σου, τα γνωμικά και τις αρχές σου. Μείνε πιστός σε αυτά με δύναμη και σταθερότητα. Μην παρεκκλίνεις απ’ τα ιδανικά και τις αρχές σου ούτε ένα κλάσμα του χιλιοστού.
Να θυμάσαι το στόχο και το σκοπό για τον οποίο έχεις πάρει αυτό το φυσικό σώμα. Παρατήρησε το νου. Παρατήρησε τις σκέψεις (Βρίττις). Διώξε τις. Απέκτησε νοητική Απόσπαση (Βεϊράγκια) και νοητική Απάρνηση (Σανιάσα).


Η ΠΊΣΤΗ ΕΊΝΑΙ ΖΩΉ

Καλλιέργησε μια πολύ ισχυρή πίστη για το Θεό. Η πίστη είναι η πύλη στο Θεό. Η πίστη μπορεί να κάνει θαύματα. Δράσε πάντοτε με πίστη και αποφασιστικότητα. Να είσαι σταθερός στις αποφάσεις σου και φλογερός στην αποφασιστικότητα σου.
Να θυμάσαι τους αγίους και τους σοφούς. Να κάνεις προσευχή, Τζάπα, Κίρταν τακτικά. Να έχεις επαφή με τον Γκουρού σου. Διάβασε ιερά βιβλία όπως η Γκιτά, η Ραμαγιάνα και η Μπαγκαβατάμ. Αυτά θα σπείρουν το σπόρο της πίστης και θα τον αυξήσουν μέχρις ότου να γίνει αρκετά σταθερός και ακλόνητος.


ΧΩΡΊΣ ΠΊΣΤΗ, ΔΕΝ ΥΠΆΡΧΕΙ ΓΚΙΆΝΑ (ΓΝΏΣΗ)

Ο σκοπός της ζωής είναι η συνειδητοποίηση του Θεού. Η ζωή είναι πίστη και φώτιση. Η πίστη είναι ένα σημαντικό προσόν για έναν υποψήφιο. Χωρίς Πίστη, δεν υπάρχει αφοσίωση. Χωρίς Πίστη, δεν υπάρχει Γκιάνα (Γνώση).
Οι κακές παρέες, ο πόθος, η πλεονεξία, η ξεμυαλισμένη αγάπη για τη σύζυγο, το γιο και την ιδιοκτησία, και τα ανθυγιεινά τρόφιμα είναι οι εχθροί της πίστης. Να τρως τροφή χωρίς μπαχαρικά, ελαφριά, θρεπτική τροφή.
Διαλογίσου. Συνειδητοποίησε Τον διαισθητικά τώρα, αυτήν τη στιγμή και απόλαυσε την Ευδαιμονία του Εαυτού.


ΓΝΏΡΙΣΕ ΤΟΝ ΣΤΗΝ ΟΥΣΊΑ ΤΟΥ

Ο Κύριος Χαρί (Θεός) εκδηλώθηκε στη μορφή του Κυρίου Κρίσνα και του Ράμα για την προστασία του καλού, για την καταστροφή αυτών που έπρατταν το κακό και για χάρη της σταθερής εδραίωσης της ορθότητας. Ο Κύριος Κρίσνα λέει:
"Ο ανόητος με περιφρονεί όταν είμαι ντυμένος σε ανθρώπινη μορφή, αγνοεί την ανώτατη φύση μου, το μεγάλο Κύριο όλων των όντων."
Μην παρασύρεσαι από τις ταραχώδεις αισθήσεις και την επιρροή των δυνάμεων της Πλάνης (Μάγια). Με την αφοσίωση και την πίστη γνώρισέ Τον στην ουσία και μέσω της Χάρης Του πέτυχε την Ύψιστη Ειρήνη και την Ύψιστη Γνώση.


ΔΙΑΛΟΓΊΣΟΥ ΚΑΙ ΑΠΈΚΤΗΣΕ ΔΎΝΑΜΗ  

Διατήρησε μέσα σου κάθε κομμάτι ενέργειας. Μη σπαταλάς χρόνο και ενέργεια με τη συμμετοχή σου σε θερμές συζητήσεις, γλωσσικές συγκρούσεις και διανοητική γυμναστική. Σταμάτησε τους διαπληκτισμούς και τις συζητήσεις τελείως. Θα προοδεύσεις στο πνευματικό μονοπάτι.
Απέβαλλε την αυταπάτη και καλλιέργησε την αφοσίωση στο Σίβα, τον Κύριο των Κυρίων, το Ντέβα (Θεό) των Ντέβας (Θεών), το Γιόγκι των Γιόγκι.
Αν διαλογιστείς για μισή ώρα, με τη δύναμη του διαλογισμού θα είσαι ικανός να αντιμετωπίσεις για μια εβδομάδα την καθημερινή μάχη της ζωής, με ειρήνη και πνευματική δύναμη. Τέτοια είναι η ευεργετική επίδραση του διαλογισμού. Δεδομένου ότι πρέπει να κινείσαι ανάμεσα σε διαφορετικούς νόες ιδιόρρυθμης φύσης, πάρε την αναγκαία δύναμη και ειρήνη απ’ το διαλογισμό και ελευθερώσου απ’ την ανησυχία και την ταλαιπωρία.


ΕΚΜΗΔΈΝΗΣΕ  ΤΗΝ ΑΓΝΟΙΑ (AΓΚΙΆΝΑ)
Ζήσε μια ζωή λιτότητας και διαλογισμού. Βγες απ’ το μικρό στενό εγωιστικό σου κύκλο και απέκτησε ευρεία όραση. Πρόσεξε τις κακές παρέες. Ακόμα κι ένας εγκρατής άνθρωπος αρχίζει να πίνει όταν είναι παρέα με μέθυσους.
Να είσαι υπομονετικός στις δυσκολίες, στον κίνδυνο, στα προβλήματα. Στάσου αδαμάντινος και υπερνίκησε τα εμπόδια. Να έχεις μια φλεγόμενη επιθυμία για την απελευθέρωση. Εκμηδένισε την άγνοια (Αγκιάνα) μέσω του Σάτσανγκ (συναντήσεις με σοφούς και αγίους), Σραβάνα (άκουσμα των ιερών γραφών, πρώτο βήμα στη Βεντάντιν σαντάνα), Μανάνα (στοχασμό στις αιώνιες αλήθειες, δεύτερο βήμα στη Βεντάντιν σαντάνα)και Νιντιντιασάνα (βαθύ διαλογισμό, τρίτο βήμα στη Βεντάντιν σαντάνα). Κυριάρχησε στις συγκινήσεις σου και τις παρορμήσεις σου. Να είσαι δυνατός στην αποφασιστικότητά σου. Να είσαι σταθερός στις αποφάσεις σου. Θα πετύχεις σε κάθε τομέα της ζωής.

ΕΞΆΣΚΗΣΕ ΤΑ ΤΡΊΑ ΕΊΔΗ ΤΆΠΑΣ (ΑΥΤΟΠΕΙΘΑΡΧΊΑΣ)

Άσκησε την Αχίμσα (μη-βία) και το Μπραχματσάρια (αγνότητα, εγκράτεια, αγαμία) στη σκέψη, στο λόγο και στην πράξη. Άσκησε Σούτσα (εσωτερική και εξωτερική αγνότητα, ένα απ’ τα πέντε Νιγιάμας της ράτζα γιόγκα) και Αρτζάβα (ευθύτητα, ειλικρίνεια). Προσπάθησε να διατηρείς το νου ισορροπημένο. Να είσαι εύθυμος πάντοτε. Διατήρησε αγνό συναίσθημα (Σούντα Μπάβα). Δοκίμασε αυτά τα τρία είδη αυτοπειθαρχίας (Τάπας) στο σώμα, το λόγο και το νου και έλεγξε τις πράξεις σου.
Να είσαι προσεκτικός στις ομιλίες σου. Να μιλάς λίγο. Να μιλάς γλυκές λέξεις αγάπης. Μην εκφράζεις ποτέ οποιαδήποτε λέξη που πληγώνει, που μπορεί να έχει επιπτώσεις στα συναισθήματα των άλλων. Προσπάθησε να μιλάς την αλήθεια. Κατά συνέπεια βάλε έναν έλεγχο στο Βάκ Ίντριγια (στη γλώσσα) και στις παρορμήσεις της ομιλίας.
Σκότωσε την κακή σκέψη με το ξίφος της Βιβέκα (διάκριση) όταν προσπαθεί να μπεί στο οχυρό του νου. Έτσι μπορείς να χτίσεις έναν ευγενή χαρακτήρα.


ΠΙΕΣ ΤΟ ΝΈΚΤΑΡ

Εξάγνισε το νου σου. Αποτράβηξε όλες τις αισθήσεις απ’ τα αντικείμενά τους. Θέσε το νου υπό τον έλεγχό σου. Κάνε ενδοσκόπηση. Κατεύθυνε την προσοχή σου προς τη γνώση του Θεού.
Γίνε ένα αληθινός Μπραχματσάρι (άγαμος). Εδραιώσου στο νοητικό και σωματικό Μπραχματσάρια (αγνός στο νου και στο σώμα). Να τρως Σαττβική τροφή. Ανέπτυξε τη Βεϊράγκια (απόσπαση-μη προσκόλληση). Έχε τέλεια πίστη στο Θεό.
Φόρεσε την πανοπλία της διάκρισης. Φόρεσε την ασπίδα της απάθειας (νοητική μη προσκόλληση). Φύσηξε το κοχύλι του θάρρους. Σκότωσε τους εχθρούς της αμφιβολίας, της άγνοιας, του πάθους και του εγωισμού και μπες στο απέραντο βασίλειο της υπέρτατης ευδαιμονίας του Μπράχμαν. Πιες το νέκταρ της αθανασίας.

Η ΑΘΑΝΑΣΊΑ ΕΊΝΑΙ ΤΟ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΌ ΣΟΥ ΔΙΚΑΊΩΜΑ

Το θάρρος, η δύναμη, το σθένος, η σοφία και η χαρά είναι η Θεϊκή κληρονομιά σου, το πατρογονικό σου δικαίωμά απ’ το Απόλυτο. Είσαι το κέντρο της σκέψης, της επιρροής και της δύναμης. Ποτέ μην το ξεχνάς αυτό.
Ο κόσμος προσβάλλεται απ’ το θάνατο. Οι μέρες και οι νύχτες περνούν αδιάκοπα με τη ταχύτητα που πέφτουν οι κεραυνοί. Όταν μια μέρα περάσει, να θυμάσαι ότι ένα μέρος της ζωής κάποιου σβήνει μ’ αυτήν.
Εξασκήσου επιμελώς στη Γιόγκα. Να θυμάσαι τους Σοφούς και τους Αγίους. Να είσαι ειλικρινής. Ανέπτυξε την ευσπλαχνία, την αγάπη, τη φιλία, το αίσθημα της αδελφοσύνης. Θα γίνεις ένα με όλους. Θα δεις το Θεό σε κάθε πρόσωπο. Θα απολαύσεις την αγνή Ευδαιμονία.

ΜΗ ΞΕΧΝΆΣ ΤΟ ΣΤΌΧΟ ΣΟΥ

Βάλε τα δυνατά σου να παραμείνεις ήρεμος και γαλήνιος στις δυσκολίες, τις αντιξοότητες και τις δύσκολες συνθήκες της ζωής. Προσευχήσου με θέρμη απ’ τα βάθη της καρδιάς σου και περίμενε. Η βοήθεια είναι προορισμένο να έρθει. Έχε σταθερή, τέλεια και εστιασμένη πίστη στο Θεό.
Ανέπτυξε τη συμπαντική συμπόνια και τη συμπαντική αγάπη της αγνής φύσης. Να ζεις μια ζωή ενότητας. Να έχεις ορθή και βαθιά συγκεντρωμένη σκέψη.
Μη ξεχνάς το στόχο σου. Κάθε μέρα κάνε ένα ακόμη βήμα προς τον στόχο. Η Μάγια (Πλάνη) θα πάρει διάφορες μορφές. Παρατήρησε, προσευχήσου, υπερνίκησε τα εμπόδια.


ΞΎΠΝΑ! ΠΈΤΥΧΕ ΤΟ ΣΤΌΧΟ

Να θυμάσαι το σκοπό και το λόγο για τον οποίο έχεις πάρει αυτό το φυσικό σώμα. Μην είσαι επιεικής ή ήπιος με το νου. Παρατήρησε τις σκέψεις (Βρίττις). Διώξε τις. Ακριβώς όπως ο στρατιώτης σκοτώνει τους εχθρούς του με το ξίφος όταν μπαίνουν στο οχυρό, πάρε τη ράβδο της Βιβέκα (διάκριση) και όταν ο νους σηκώσει το κάλυμμα του (σκέψη ή Βρίττι) χτύπα τον χωρίς διάκριση. Εξολόθρευσε τις σκέψεις.


Ο ΣΚΟΠΌΣ ΤΗΣ ΖΩΉΣ ΕΊΝΑΙ Η ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΊΗΣΗ ΤΟΥ ΘΕΟΎ

Ο σκοπός της ζωής είναι η Συνειδητοποίηση του Θεού. Όλες οι επιθυμίες ικανοποιούνται συνειδητοποιώντας το Θεό. Ο Θεός μπορεί να συνειδητοποιηθεί με αγνό, λεπτό συλλογισμό. Δεν υπάρχει ούτε ίχνος ευτυχίας στα αντικείμενα, επειδή είναι άψυχα. Υπάρχει νοητική ανησυχία, ανικανοποίητο και νευρικότητα ακόμη και στους πολυεκατομμυριούχους και τους βασιλιάδες.
Όλα τα είδη των φόβων, δυστυχιών και προβλημάτων θα λιώσουν όταν εμφανιστεί η γνώση του Θεού. Θα ελευθερωθείς απ’ τοντροχό της Σαμσάρα, των γεννήσεων και των θανάτων με όλα τα συνεπακόλουθα κακά του.
Δημιούργησε μια ισχυρή συνήθεια να θυμάσαι το Θεό πάντοτε. Έλεγξε τις αισθήσεις. Να είσαι ισορροπημένος στην ευχαρίστηση και τον πόνο, στη ζέστη και το κρύο, στον έπαινο και την επίκριση. Να έχεις ακλόνητη πίστη και ανυποχώρητη αφοσίωση προς το Θεό.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΤΟ

ΣΟΦΙΑ

ΖΉΣΕ ΣΤΟ ΠΑΡΌΝ

Μη σκέφτεσαι το παρελθόν, μη σχεδιάζεις για το μέλλον. Ζήσε στο παρόν. Πίστεψε στη δόξα του Εαυτού. Να βλέπεις όλους το ίδιο. Βοήθησε τον Εαυτό (Άτμαν) σε όλους.
Σκίσε το πέπλο της άγνοιας. Παγίδευσε τον ευμετάβλητο νου με το δόκανο της έρευνας (Who am I?) και του Μπράχμα Τσιντάνα (συνεχής διαλογισμός στο Μπράχμαν). Ίππευσε τον ελέφαντα της Αυτογνωσίας και φτάσε στην υψηλότερη κορυφή της Ανώτατης Σοφίας του Εαυτού.
Εξαφάνισε όλες τις πλασματικές διαφορές. Απομάκρυνε όλα τα εμπόδια που χωρίζουν τους ανθρώπους. Να έχεις συναναστροφές με όλους. Κατέστρεψε την ιδέα του φύλου σκεπτόμενος συνεχώς τον Εαυτό ή τον χωρίς φύλο και σώμα Άτμαν.


ΕΓΚΑΤΈΛΕΙΨΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΌΛΛΗΣΗ

Η προσκόλληση είναι το πρώτο παιδί της Μάγια (Πλάνη). Όλο αυτό το Λίλα (Θεϊκό δρώμενο) του Κυρίου διατηρείται απ’ τη δύναμη της προσκόλλησης. Υπάρχει στο νου μία κολλώδης ουσία που είναι όπως ένα μίγμα καστορέλαιου, κόλλας, αραβικού κόμμι, κόμμι τραγάκανθου, κόλλας γλουτένης, μελιού, γλυκερίνης, χυμού από φρούτα και όλων των άλλων κολλωδών ουσιών του κόσμου. Ο νους είναι κολλημένος, τρόπον τινά, στα αντικείμενα μ’ αυτό το μίγμα. Γι’ αυτό η προσκόλληση είναι πολύ ισχυρή.
Ο εγωισμός προκαλεί την προσκόλληση. Η προσκόλληση είναι η ρίζα-αιτία για όλες τις δυστυχίες και τα προβλήματα αυτού του κόσμου.
Να εργάζεσαι ακατάπαυστα χωρίς καμία ταύτιση. Τότε μόνο μπορείς να έχεις πραγματική ευτυχία. Θα αισθάνεσαι ότι είσαι μια διαφορετική ύπαρξη. Αυτό είναι το Κύριο κλειδί που ανοίγει τις σφαίρες της Ευδαιμονίας του Μπράχμαν.


ΚΡΑΤΉΣΟΥ ΜΑΚΡΙΆ ΑΠ’ ΤΙΣ ΑΙΣΘΗΣΙΑΚΈΣ ΑΠΟΛΑΎΣΕΙΣ
     
Ψάξε για μια αμετάβλητη, άπειρη και Ανώτατη ευτυχία που πρέπει να προέλθει από ένα Ον στο οποίο δεν υπάρχει καμία αλλαγή. Αναζήτησε και ανακάλυψε ένα τέτοιο Ον, και μόνο αν μπορέσεις να πετύχεις στην αναζήτησή σου, τότε θα μπορέσεις να πάρεις εκείνη την αμετάβλητη ευτυχία από Αυτό.
Η αισθησιακή απόλαυση συνοδεύεται απ’ τα διάφορα ελαττώματα. Συνοδεύεται απ’ τα διάφορα είδη των αμαρτιών, πόνων, αδυναμιών, προσκολλήσεων, νοητικής σκλαβιάς, αδύνατης βούλησης, οδυνηρής προσπάθειας και αγώνα, κακές συνήθειες, πόθους, επιδείνωση των επιθυμιών και νοητική ανησυχία. Επομένως απέφυγε όλα τα είδη των αισθησιακών απολαύσεων.


ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΈΝΟ ΝΟΥ

Αν και η αγελάδα βόσκει στα λιβάδια έχοντας χωριστεί από το μοσχαράκι της, ο νους της είναι πάντα προσηλωμένος μόνο στο μοσχαράκι. Ομοίως, όταν εργάζεσαι να έχεις τα χέρια στη δουλειά και το νου προσηλωμένο στο Θεό κάνοντας Τζάπα. Αρνήσου όλες τις προσκολλήσεις. Να είσαι ισορροπημένος στην επιτυχία ή την αποτυχία, στο κέρδος ή την απώλεια, στη νίκη ή την ήττα, στην ευχαρίστηση ή τον πόνο. Πειθάρχησε το νου σου προσεκτικά. Αυτό είναι το Κύριο κλειδί σου για να ανοίξεις τις πόρτες της σφαίρας της Ευδαιμονίας. Αυτό είναι το μυστικό της επιτυχίας στη Γιόγκα.
Να αισθάνεσαι και να σκέφτεσαι ότι αναπνέεις, ζεις και εργάζεσαι μόνο για το Θεό, σε κάθε δευτερόλεπτο της ζωής σου, και ότι χωρίς Αυτόν η ζωή είναι απολύτως ανώφελη. Να αισθάνεσαι τους πόνους του χωρισμού αν Τον ξεχνάς ακόμη και για ένα εκατοστό του δευτερολέπτου, καθώς εργάζεσαι.


ΠΕΊΣΕ ΤΟ ΝΟΥ

Μην αφήνεις την καρδιά σου να υποχωρήσει στις προσπάθειες. Να είσαι πάντα προσηλωμένος στην πνευματική σου Σαντάνα (Πνευματική άσκηση). Μάθε να διακρίνεις. Ανέπτυξε αληθινή διαρκή Βεϊράγκια (Νοητική Απόσπαση) με τη συναναστροφή με σοφούς ανθρώπους.
Κάνε το νου να καταλάβει την πλασματική φύση των αντικειμένων και τις ατέλειες της αισθησιακής ζωής. Μίλησε στο νου. Πείσε το νου. Θα ακούσει τα λόγια σου. Βαθμιαία η περιπλάνηση του νου θα πάψει. Κατόπιν ο νους θα κατοικήσει σταθερά στο κέντρο -ή τη πηγή.
Γίνε ένας Γιόγκι. Η Γιόγκα θα βάλει ένα τέλος σε όλα τα είδη του πόνου. Η Γιόγκα θα καταστρέψει όλες τις Οδύνες (Κλέσας). Ξύπνα. Άνοιξε τα μάτια σου. Εξασκήσου στη ΓιόγκαΠαιδί μου!


ΠΕΙΘΆΡΧΗΣΕ ΤΟ ΝΟΥ

Κατέστρεψε τα Σανκάλπας (σκέψεις ή φαντασία) του νου. Πειθάρχησε το νου κατά τρόπο τέλειο μέσω της διάκρισης, της έρευνας (Who am I?), της απάθειας και του τακτικού διαλογισμού στον Άτμαν.
Να έχεις μια ευρεία αντίληψη για τη ζωή. Δες το Θεό σε όλα, σε κάθε πρόσωπο. Εγκατέλειψε όλα αυτά που είναι ψεύτικα και αναληθή. Προσευχήσου με θέρμη. Να ζεις μια ζωή αρετής και ευτυχίας.
Απαρνήσου όλες τις θλίψεις, τους φόβους και τις ανησυχίες και περπάτησε στο μονοπάτι που έχει οριστεί απ’ τις γραφές. Θα πετύχεις την ανώτατη ειρήνη και την αιώνια ευδαιμονία.


ΚΡΆΤΗΣΕ ΤΟ ΝΟΥ ΠΛΉΡΩΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΜΈΝΟ

Κατανόησε πλήρως το στόχο και το σκοπό της ζωής.  Μην ενδίδεις στους πειρασμούς. Ανέπτυξε ενάρετες ιδιότητες όπως την ταπεινότητα, τη συγχώρεση, την ανεκτικότητα, κ.λπ.
Πόθησε έντονα και με θέρμη για να πετύχεις τη συνειδητοποίηση του Θεού. Να έχεις πίστη, ενδιαφέρον και προσοχή. Είναι προορισμένο να πετύχεις. Διατήρησε όλη την ενέργεια και χρησιμοποίησέ τη για υψηλότερα πνευματικά επιτεύγματα στη ζωή. Εξαγνίσου. Να είσαι δίκαιος. Να είσαι αληθινός. Να είσαι ειλικρινής στις προσπάθειές σου. Να σέβεσαι όλους τους προφήτες και τους Αγίους. Θα λάμψεις σαν δυναμικός γιόγκι.
Κράτησε το νου πλήρως απασχολημένο. Τραγούδησε το όνομα του Κυρίου. Περίστρεψε τις χάντρες (απ’ το κομποσκοίνι ή μάλα). Μελέτησε τις γραφές. Να σκέφτεσαι το Θεό και να διαλογίζεσαι σ’ Αυτόν με αληθινή αφοσίωση και συναίσθημα και συγχωνεύσου σ’ αυτόν. Αυτός είναι ο σκοπός της ζωής.


ΜΗ ΔΕΊΧΝΕΙΣ ΕΠΙΕΊΚΙΑ ΣΤΟ ΝΟΥ

Ακούγοντας μόνο εύγλωττες πολύτιμες πνευματικές διαλέξεις δεν είναι αρκετό για το πνευματικό μονοπάτιΠρέπει να δρας σύμφωνα μ’ αυτές. Πρέπει να δώσεις ολόκληρη την καρδιά, το νου και τη ψυχή σου στην πρακτική. Τότε μόνο θα έχεις πρόοδο στο μονοπάτι.
Ακολούθησε τις οδηγίες του δασκάλου σου και τις διδασκαλίες των γραφών κατά γράμμαΜη δείχνεις επιείκεια στο νου. Ακριβής, απόλυτη, πλήρης υπακοή στις οδηγίες αναμένεται από σένα.
Μη μάχεσαι για τα δίκαιά σου. Να σκέφτεσαι περισσότερο για τα καθήκοντά σου και λιγότερο για τα δίκαιά σου. Αυτά τα δικαιώματα είναι χωρίς αξία. Είναι σπατάλη χρόνου και ενέργειας. Κάνε πράξη το κληρονομικό σου δικαίωμα της συνειδητοποίησης του Θεού. Πραγματοποίησέ το και γίνε σοφός.


ΜΆΘΕ ΝΑ ΔΙΑΚΡΊΝΕΙΣ

Γνώρισε τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση. Μην εξαπατάσαι. Η συγκίνηση μπερδεύεται με την αφοσίωση. Τα βίαια άλματα στον αέρα στη διάρκεια των Κίρταν με τη θεϊκή έκσταση. Η ρατζασική ανησυχία και κίνηση με τις θεϊκές δραστηριότητες και τη Κάρμα Γιόγκα. Ένα Ταμασικό άτομο για Σαττβικό. Η υπνηλία και ο βαθύς ύπνος με το Σαμάντι. Το Μανοράτζυα (το κτίσιμο κάστρων στον αέρα, το να φαντάζεσαι και να σχεδιάζεις διάφορα πράγματα την ώρα που κάνεις διαλογισμό) με το διαλογισμό. Η γυμνότητα του σώματος με την κατάσταση Τζίβαμουκτι (απελευθερωμένος εν ζωή).
Κατανόησε τους νόμους του σύμπαντος.  Να κινείσαι διακριτικά σ’ αυτόν τον κόσμο. Μάθε τα μυστικά της Φύσης. Μάθε να διακρίνεις και γίνε σοφός. Πολέμησε μέχρι εσχάτων στην εσωτερική μάχη και βγες νικητής!


ΘΥΣΊΑΣΕ ΤΗΝ ΕΥΧΑΡΊΣΤΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΊΣΕΙΣ ΤΗΝ ΕΥΔΑΙΜΟΝΊΑ

Οι πνευματικές αναζητήσεις και η άσκηση της Γιόγκα είναι πραγματικά γλυκές, αλλά φαίνονται πικρές (οδυνηρές). Οι αισθησιακές αναζητήσεις, που είναι πραγματικά πικρές, φαίνονται γλυκές. Αυτό οφείλεται στη διαστροφή της διάνοιας που προκαλείται απ’ την Άγνοια (Αβίντια).
Επέλεξε μερικά καλά τραγούδια ή μελωδίες (Ντβάνι) και επανέλαβε τα κατά τη διάρκεια της νύχτας μαζί με τους φίλους και τους συγγενείς σου. Επίσης και κατά τη διάρκεια της ημέρας καθώς εργάζεσαι, μπορείς να τραγουδάς την επιλεγμένη μελωδία του Ίστα μάντρα σου (το μάντρα με το όνομα του Θεού της επιλογής σου). Με αυτό θα έχεις συνέχεια Θεϊκές σκέψεις.
Είθε να λάμπεις πάντοτε με το Θεϊκό μεγαλείο και τον αστείρευτο πλούτο της Άτμα Γκιάνα (Γνώση του Άτμαν), ο οποίος είναι η κοινή περιουσία όλης της ανθρωπότητας!


ΣΚΈΨΟΥ ΟΡΘΆ

Η ανησυχία κάνει μεγάλη ζημιά στο αστρικό σώμα και το νου. Ενέργεια σπαταλιέται απ’ την ανησυχία. Προκαλεί έξαψη και εξαντλεί τη ζωτικότητα του ατόμου. Τίποτα δεν κερδίζεται απ’ τη συνήθεια-ανησυχία. Να είσαι άγρυπνος. Κράτησε το νου πλήρως απασχολημένο. Η συνήθεια θα ξεριζωθεί.
Κράτησε τη Θεϊκή Φλόγα σταθερά αναμμένη. Να έχεις ισχυρή αποφασιστικότητα και ισχυρή θέληση. Να έχεις θάρρος, σταθερότητα στο νου και έναν σαφή σκοπό ζωής. Μην ταλαντεύεσαι.
Ξύπνα τώρα απ’ το βαθύ ύπνο της άγνοιας. Ποτέ μη γίνεσαι μοιρολάτρης. Σκέψου ορθά. Ζήσε μια ενάρετη ζωή. Μη βλάπτεις ποτέ τα συναισθήματα των άλλων. Διάπλασε το χαρακτήρα. Εξάγνισε το νου σου. Συγκεντρώσου. Προσήλωσε το νου σταθερά στον Κύριο.


ΝΑ ΕΛΈΓΧΕΙΣ ΤΙΣ ΣΚΈΨΕΙΣ ΣΟΥ

Να εμμένεις σε οποιοδήποτε κανόνα σου φαίνεται λογικός. Ακολούθησέ τον με πίστη και προσοχή. Θα αναπτυχθείς και θα φτάσεις στην κατοικία της αιώνιας ευτυχίας. Η εκτέλεση των καθηκόντων φέρνει ευτυχία, γρήγορη εξέλιξη και ελευθερία.
Τα γεγονότα εμφανίζονται διαδοχικά. Υπάρχει τέλεια αρμονία. Τα τρία πράγματα, δηλαδή η επιθυμία, η σκέψη και η δράση πηγαίνουν πάντα μαζί. Είναι η σκέψη που βάζει το σώμα σε δράση. Υπάρχει σκέψη πίσω από κάθε δράση. Αν τρέφεις κακές σκέψεις θα κάνεις κακές πράξεις.
Μάθε να γίνεις σοφός. Διέκρινε. Έλεγξε τις σκέψεις και τις επιθυμίες. Παρατήρησε τις σκέψεις σου προσεκτικά. Μην επιτρέπεις σε οποιαδήποτε κακή σκέψη να περάσει την πύλη του διανοητικού εργοστασίου. Ανέπτυξε το πάθος για τη συνειδητοποίηση του Εαυτού. Θα πετύχεις το σκοπό της ζωής.


ΚΆΝΕ ΔΡΆΣΗ ΓΙΑ ΧΆΡΗ ΤΟΥ ΘΕΟΎ (ΙΣΒΑΡΑΡΠΆΝΑ)

Ο Θεός είναι μεγάλος. Παραδώσου ολοκληρωτικά στη Θέλησή Του. Η Θέλησή του είναι μεγάλη και οι Δράσεις Του είναι σοφές. Κανένας δεν μπορεί να κρατήσει κακία ή να παραπονεθεί κάθε φορά που το συλλογικό Κάρμα είναι σε λειτουργία. Υπάρχει πάντα ένα κεφάλαιο ατυχημάτων στην ιστορία του έργου της Φύσης (έχουν συμβεί μεγάλες φυσικές καταστροφές στο πέρασμα του χρόνου). Επέτρεψε μας να είμαστε ειλικρινείς και να προσφέρουμε τις δράσεις μας και τους καρπούς τους στα πόδια Του σανΙσβαραρπάνα. Επέτρεψε μας να μην Τον ξεχάσουμε ποτέ. Επέτρεψε μας να προσευχηθούμε για την ειρήνη όλου του κόσμου.
Είθε να είστε συνεχώς απασχολημένοι στην αναζήτηση του Άτμαν! Είθε η ειρήνη να κατοικεί πάντοτε σε εσάς!


ΓΊΝΕ ΑΓΝΌΣ ΤΟ ΚΑΚΌ ΘΑ ΑΦΑΝΙΣΤΕΊ

Αν έρθουν στο νου σου κακές σκέψεις την ώρα που κάνεις Τζάπα και διαλογισμό, μη χρησιμοποιήσεις τη δύναμη της θέλησης για να τις διώξεις. Μονάχα την ενέργειά σου θα χάσεις. Μόνο τη θέλησή σου θα καταπονήσεις. Θα κουραστείς. Όσο μεγαλύτερες προσπάθειες κάνεις, τόσο περισσότερο οι κακές σκέψεις θα επιστρέψουν με διπλάσια δύναμη. Θα επιστρέψουν γρηγορότερα επίσης. Οι σκέψεις θα γίνουν ισχυρότερες. Μείνε αδιάφορος. Μείνε ήρεμος. Θα παρέλθουν σύντομα. Ή βάλε στη θέση τους τις αντίθετες καλές σκέψεις ή σκέψου την εικόνα της επιλεγμένης σου Θεότητας (Ίσταμ) και το μάντρα (π.χ. Ομ ναμά Σιβάι που αναφέρεται στον Σίβα) ξανά και ξανά.
Προσευχήσου με δύναμη. Μη χάσεις ποτέ τον διαλογισμό ούτε για μια μέρα. Να είσαι κανονικός και συστηματικός στις πνευματικές πρακτικές σου. Κατανάλωσε σαττβικές τροφές. Τα φρούτα και το γάλα θα βοηθήσουν τη νοητική εστίαση.


ΥΨΩΣΕ ΤΗ ΡΆΒΔΟ ΤΗΣ ΒΙΒΈΚΑ (ΔΙΆΚΡΙΣΗ)

Συγκέντρωσε όλες τις ακτίνες του νου σου. Στρέψε το νου προς το Θεό. Έμμενε σοβαρά στην αναζήτηση της γνώσης του Θεού. Αγωνίσου σκληρά. Θα πετύχεις.
Εγκατέλειψε όλους τους φόβους, τις ανησυχίες, τις έγνοιες και τις αγωνίες. Αναπαύσου στον ωκεανό της σιωπής. Κατέστρεψε όλα τα είδη των φόβων με τη ράβδο της Βιβέκα (Διάκριση) και το ξίφος της Βεϊράγκια (Απόσπαση-Μη προσκόλληση).
Προσευχήσου στον παντοδύναμο Κύριο για βοήθεια και καθοδήγηση. Δίψασε για τη Χάρη Του. Εναπόθεσε την εμπιστοσύνη σου σ’ Αυτόν. Μην ταρακουνιέσαι απ’ τις δυσκολίες. Οι δυσκολίες δυναμώνουν τη θέλησή σου και αυξάνουν τη δύναμη αντοχής σου και στρέφουν το νου σου προς το Θεό. Θα σε καθοδηγήσει σε όλες τις δραστηριότητές σου.


ΒΑΣΊΣΟΥ ΣΤΟ ΘΕΌ ΜΟΝΆΧΑ

Ζήσε μια ζωή έντονης δραστηριότητας. Μην εξαρτάσαι από κανέναν. Στηρίξου μονάχα στο Θεό. Σταμάτησε τις άσκοπες συζητήσεις. Να θυμάσαι το Θεό κάθε στιγμή.
Πες σε κάθε αναπνοή το όνομα του Κυρίου. Συγκέντρωσε τις σκέψεις σου στα λώτινα πόδια Του. Να έχεις ισχυρή πίστη σ’ αυτόν. Προσπάθησε να κάνεις την πίστη σου ένα θέμα λατρείας και αγάπης. Θα απολαύσεις την Ανώτατη χαρά.
Σκέψου με ορθότητα και σαφήνεια. Γίνε ένα άτομο που μετράει τα λόγια του. Κάνε ανιδιοτελή υπηρεσία. Παρέδωσε τους καρπούς της δράσης στον Κύριο. Προσευχήσου στο Θεό για το έλεος Του, για το Θεϊκό Φως, την αγνότητα και την καθοδήγησή Του. Θα φτάσεις στον Ύψιστο.


Η ΑΙΏΝΙΑ ΕΥΤΥΧΊΑ ΒΡΊΣΚΕΤΑΙ ΜΌΝΟ ΣΤΟ ΘΕΌ

Η Αιώνια Ευτυχία (Νίτυα Σούκα) και η Ανώτατη Ειρήνη (Παραμασάντι) βρίσκεται μόνο στο Θεό.
Επομένως προσευχήσου στον παντοδύναμο Κύριο: "Ω Κύριε μου! Έχονταςδιάφορες άχρηστες σκέψεις, μάταιες και άγριες φαντασίες, έχονταςμυριάδες Σανκάλπας (σκέψεις, φαντασίες, επιθυμίες) η καρδιά και ο νους μου βασανίζονται από οδυνηρές πληγές. Αρκετά! Προστάτευσε με. Ω Κύριε, προστάτευσέ με. Στρέψε το νου μου στα λώτινα πόδια Σου! Κάνε το να αναπαυθεί σε Εσένα για πάντα. Αυτή είναι η ένθερμη προσευχή μου. Αυτό είναι όλο που θέλω. Εσύ γνωρίζεις την καρδιά μου." Αυτός θα σε καθοδηγήσει σε όλες τις δραστηριότητές σου.


ΛΆΤΡΕΨΕ ΤΟ ΘΕΌ ΣΤΟΥΣ ΦΤΩΧΟΎΣ

Καλλιέργησε τη σωστή κατανόηση και τη σωστή σκέψη. Ανέπτυξε τη συμπαντική αγάπη. Ξερίζωσε τον εγωισμό. Εφάρμοσε το Γιάμα (το πρώτο απ’ τα οκτώ στάδια της ράτζα γιόγκα του Πατάντζαλι) και το Νιγιάμα (το δεύτερο απ’ τα οκτώ στάδια της ράτζα γιόγκα του Πατάντζαλι). Ανέπτυξε τις αρετές. Να έχεις πίστη στην ύπαρξη του Θεού. Προσευχήσου στον Παντοδύναμο καθημερινά. Η Θεία Χάρη θα κατέλθει σε σένα.
Θανάτωσε τις ανίερες επιθυμίες μέσω ιερών επιθυμιών. Μη γίνεσαι οκνηρός. Να στέκεσαι πάντα όρθιος και να δρας. Σπάσε το κακό της άγνοιας. Γνώρισε τον εαυτό σου και ελευθερώσου.
Λάτρεψε το Θεό στους φτωχούς και τους αρρώστους. Υπηρέτησε τους πάντες με έντονη αγάπη. Δώσε τα χέρια σου στην εργασία και το νου στο Θεό. Θα πετύχεις  την Ανώτατη Ειρήνη, την Ευδαιμονία και την Αθανασία.


ΡΊΖΩΣΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΌ ΣΟΥ ΣΤΟ ΘΕΌ

Κατανόησε με σαφήνεια το στόχο της ζωής σου. Χάραξε τη γραμμή εργασίας που συγκλίνει στο στόχο σου. Εργάσου σκληρά για να πραγματοποιήσεις το ιδανικό σου. Να έχεις το ιδανικό σου μπροστά σου και προσπάθησε κάθε δευτερόλεπτο να ζεις σύμφωνα μ’ αυτό.
Ανέπτυξε μια ισχυρή επιθυμία για να εξαλειφθεί η απροσεξία και η αμέλεια. Να έχεις εμπιστοσύνη στις δυνάμεις και τις ικανότητές σου.
Διατήρησε νοητική νηφαλιότητα στις αλλαγές που συμβαίνουν στον κόσμο χωρίς να σκέφτεσαι την επιτυχία ή την αποτυχία, το κέρδος ή την απώλεια, την ευχαρίστηση ή το πόνο. Να έχεις το νου προσηλωμένο πάντα στο Θεό ενώ κάνεις διάφορες δραστηριότητες. Χρησιμοποίησε τον αυλό της "Τίβρα Βεϊράγκια" (εντατική νοητική απόσπαση) και της έντονης συγκέντρωσης για να ανάψεις τη φωτιά της αφοσίωσης.


Ο ΘΕΌ ΕΊΝΑΙ Ο ΕΣΩΤΕΡΙΚΌΣ ΚΥΒΕΡΝΉΤΗΣ

Ο Θεός είναι ο εσωτερικός Κυβερνήτης. Αυτός εξωθεί το σώμα, το νου και τις αισθήσεις να εργάζονται. Γίνε ένα όργανο στα χέρια του Κυρίου. Μην περιμένεις ευχαριστίες ή αναγνώριση για την εργασία σου. Κάνε τις δράσεις σαν καθήκον σου και πρόσφερε αυτές και τους καρπούς τους στον Κύριο. Θα ελευθερωθείς απ’ τα δεσμά του Κάρμα. Η καρδιά σου θα εξαγνιστεί σύντομα.
Επανέλαβε το μάντρα, "Είμαι δικός σου, Όλα είναι δικά σου, Κύριε μου. Ας γίνει το Θέλημα Σου." Ρίξε όλο το φορτίο σ’ Αυτόν και νιώσε άνετα. Μην κρατάς καμία επιθυμία για σένα. Κατέστρεψε τον εγωϊσμό εντελώς, με τη χωρίς όρους,  ανεπιφύλακτη και ολόψυχη παράδοση του εαυτού σου στον Κύριο. Αν η παράδοσή σου είναι πλήρης και ειλικρινής, υπάρχει ελεύθερη ροή της Θεϊκής Χάρης.


ΑΡΧΙΣΕ ΤΗΝ ΑΝΑΖΉΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΎ

Εργάσου ολόψυχα, έχοντας το νου στραμμένο στο Θεό. Να έχεις βαθιά πίστη στη θέληση της Θείας Πρόνοιας. Διαλογίσου στις θεϊκές ιδιότητες του Κυρίου δηλαδή, στο έλεος, στη συμπαντική αγάπη, στην απόλυτη ομορφιά και στην ιδιότητά του να διαπερνά τα πάντα. Θα πετύχεις στη ζωή και τη συνειδητοποίηση του Θεού.
Κράτησε ανοιχτές τις πύλες της καρδιάς σου εξαλείφοντας τον εγωισμό, την απληστία, τη λαγνεία, έτσι ώστε ο παντοδύναμος Κύριος να έρθει και να κατοικήσει σ’ αυτήν. Σταμάτησε όλες τις άχρηστες συζητήσεις και προχώρησε αμέσως στην αναζήτηση του Εαυτού -ή Θεού. Θα αποκτήσεις τεράστια εσωτερική πνευματική δύναμη. Εγκατέλειψε όλες τις δεισιδαιμονίες και τις αμφιβολίες. Καλλιέργησε μια ακατανίκητη θέληση. Μόχθησε ακατάπαυστα για την αυτοπραγμάτωση του Εαυτού. Θα πετύχεις την Ανώτατη Ειρήνη, την Ευδαιμονία και την Αθανασία.


ΕΡΕΎΝΗΣΕ ‘‘ΠΟΙΟΣ ΕΊΜΑΙ;’’  (WHO AM I?)

Ανέπτυξε την υπομονή, την ανεκτικότητα, το έλεος και την αγάπη. Ασκήσου στη βιτσάρα ρευνα του Αληθινού Εαυτού, Μπράχμαν -ή Αλήθεια). Ερεύνησε, "Ποιος είμαι;" (Who am I?). Υπηρέτησε τους άλλους με Άτμα Μπάβα (με αίσθημα ότι υπηρετείς τον Άτμαν -ή Θεό).
Να έχεις σταθερή πίστη στις Σρούτις (Βέδες) και στις Σάστρες (Iερές Γραφές). Ρύθμισε τη συμπεριφορά σου όταν διαπραγματεύεσαι με τους άλλους. Υποκλίσου νοερά μπροστά στον καθένα. Διατήρησε σφοδρή επιθυμία για την απελευθέρωση και έντονη Βεϊράγκια (Απόσπαση). Να είσαι ειλικρινής και ευσυνείδητος. Ανέπτυξε τη δύναμη της θέλησής σου. Διαφύλαξε όλη την ενέργεια που διαρρέει. Σύνταξε μια καθημερινή ρουτίνα και μείνε σταθερός σ’ αυτή επίμονα. Αναπτύξου. Επεκτάσου. Πέτυχε στη ζωή. Συνειδητοποίησε το Θεό.

ΕΡΕΎΝΗΣΕ, ΚΑΤΑΝΌΗΣΕ, ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΊΗΣΕ

Κράτησε σταθερά το λύχνο του  Ντάρμα (ορθός τρόπος ζωής όπως επιτάσσουν οι ιερές γραφές). Να τρέφεις  σκέψεις Θεϊκής Αγάπης. Μείνε ατάραχος στην επιτυχία και στην αποτυχία. Συγκράτησε τις αισθήσεις. Γαλήνεψε το νου. Προσήλωσέ τον στο Θεό. Πέταξε στα ύψη, στη σφαίρα της ευδαιμονίας. Δες την ενότητα. Θα έχεις συμπαντική όραση.
Εγκατέλειψε όλους τους φόβους, τους θυμούς, τις έγνοιες, τις ανησυχίες και τις αγωνίες. Μην αποθαρρύνεσαι απ’ τις αποτυχίες. Ο πόνος είναι το καλύτερο πράγμα στον κόσμο. Σου ανοίγει τα μάτια. Μην το ξεχνάς ποτέ αυτό.
Αγαπητέ φίλε, μπορούν η οικονομική επάρκεια και κάποιες περισσότερες ανέσεις με το ηλεκτρικό, τους ανεμιστήρες και τους καναπέδες να σου δώσουν την πραγματική ειρήνη (Σάντι) και την ελευθερία (Μούκτι); Ασφαλώς όχι. Ερεύνησε, Κατανόησε και Συνειδητοποίησε. Ο οδηγός σου έχει έρθει.ΚΆΝΕ ΕΝΔΟΣΚΌΠΗΣΗ 

Παρατήρησε το νου και τις σκέψεις σου. Κάνε ενδοσκόπηση και Αυτοανάλυση. Απέφυγε τις κακές παρέες. Κατανόησε τον τρόπο της Μάγια (Πλάνη). Να είσαι σε επιφυλακή (άγρυπνος). Να είσαι πολύ ταπεινός και απλός, να θυμάσαι το Θεό σε κάθε στιγμή.
Εξάλειψε την υπεροψία, την έπαρση και την τεμπελιά. Ανέπτυξε την ταπεινότητα σε μέγιστο βαθμό. Να είσαι ειλικρινής. Να τους υπηρετείς όλους με αγάπη. Σεβάσου τους υπερήλικες και τους γονείς σου. Να ζεις μια απλή, φιλόπονη ζωή.
Κάνε το πνεύμα σου εύθυμο. Να έχεις τέλεια εμπιστοσύνη στο Θεό. Να κρατάς το νου σου απασχολημένο πλήρως. Κάνε καθημερινά διαλογισμό. Ανέπτυξε τις ενάρετες ιδιότητες. Τραγούδησε το όνομα του Κυρίου. Δίψασε για να Τον δεις. Η Θεϊκή Χάρη θα κατέλθει σε σένα. Θα απολαύσεις την Ύψιστη Ειρήνη, την Ευδαιμονία και την Αθανασία.


ΑΝΑΖΗΤΗΣΕ ΤΟΝ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΆ ΣΟΥ

Ο Θεός είναι στην καρδιά σου. Αυτός είναι μέσα σου και εσύ είσαι μέσα σ’ Αυτόν. Αναζήτησέ Τον στην καρδιά σου. Αν δεν Τον βρεις εκεί, δεν θα τον βρεις πουθενά αλλού.
Αυτή η έρευνα του Θεού είναι ένα θέμα προσφοράς και ζήτησης. Αν θέλεις πραγματικά το Θεό, αν υπάρχει ζήτηση για το Θεό, τότε η προσφορά θα έρθει αμέσως.
Εγκατέλειψε την προσκόλληση στην απατηλή ζωή. Να είσαι άφοβος. Κατέφυγε στη Βεϊράγκια (Απόσπαση). Όλοι οι φόβοι θα πεθάνουν. Προσκολλήσου στα Λώτινα Πόδια του Κυρίου. Προσκολλήσου στο αόρατο, αθέατο Μπράχμαν. Είθε ο Παντοδύναμος Κύριος να σε καθοδηγεί σε όλες τις δραστηριότητές σου.


ΑΦΑΊΡΕΣΕ ΤΟ ΠΈΠΛΟ

Αφαίρεσε το πέπλο της άγνοιας που κρύβει την πραγματική Θεϊκή σου φύση (Σβαρούπα). Εξάλειψε τον εγωϊσμό, την  αίσθηση της δυαδικότητας, την αίσθηση του χωρισμού. Η αληθινή σου φύση είναι Σάτ-τσιτ-ανάντα (Απόλυτη Ύπαρξη-Συνειδητότητα-Ευδαιμονία). Είσαι ταυτόσημος με το Μπράχμαν. Ποτέ, ποτέ μην το ξεχνάς αυτό.
Πάντοτε να προστατεύεσαι απ’ τις κακές επιρροές. Μην επιτρέπεις οι πνευματικές Σαμσκάρας να εξαλειφθούν. Είναι δύσκολο να επανακτηθεί ότι χάνεται στην πνευματικότητα. Να ασκείς πάντοτε την έρευνα του Εαυτού (Βιτσάρα) και τη διάκριση (Βιβέκα). Χρησιμοποίησε τη θέλησή σου για να αντισταθείς στις κακές επιρροές.
Ανέπτυξε τη δύναμη της θέλησής σου διώχνοντας τις επιθυμίες, με την Τιτίκσα (αταραξία, γαλήνη στα αντίθετα π.χ. χαρά-λύπη) και τη μεγάλη υπομονή. Απέκτησε την ειρήνη με την ικανοποίηση, τη χαρά (Σαντόσα), την έρευνα του Εαυτού (Βιτσάρα), την επαφή με αγίους και σοφούς (Σάτσανγκ)και τη μεγάλη υπομονή. Θα λάμψεις στη δική σου δόξα.


ΚΟΊΤΑ ΜΈΣΑ ΣΟΥ

Μέσα σου είναι κρυμμένος ο Θεός. Μέσα σου είναι η αθάνατη ψυχή. Μέσα σου είναι ο αστείρευτος πνευματικός θησαυρός. Μέσα σου είναι ο ωκεανός της ευδαιμονίας.
Κοίτα μέσα σου για την ευτυχία που έψαχνες μάταια στα φθαρτά αισθησιακά αντικείμενα. Αναπαύσου ειρηνικά στον δικό σου Άτμαν.
Παρέδωσε τα πάντα σ’ Αυτόν. Τοποθέτησε το εγώ σου στα Πόδια Του και ελευθερώσου. Θα πάρει όλο το φορτίο από σένα. Θα κάνει τα πάντα για σένα. Ασκήσου. Αισθάνσου. Διεκδίκησε. Απόλαυσε τον Ύψιστο.


Η ΓΝΏΣΗ ΔΊΝΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΊΑ

Η εφαρμογή της ανιδιοτελούς υπηρεσίας καταστρέφει αμαρτίες και ακαθαρσίες και επιφέρει την αγνότητα του Ανταχκαράνα (τετραπλός νους: νους, διάνοια, εγώ, υποσυνείδητος νους).  Η γνώση του Εαυτού εμφανίζεται σε έναν αγνό νου. Το μαγείρεμα δεν είναι δυνατό χωρίς τη φωτιά, εξίσου η απελευθέρωση δεν είναι δυνατή χωρίς τη γνώση του Εαυτού. Η γνώση καταστρέφει αναμφίβολα την άγνοια όπως το φως καταστρέφει το πυκνό σκοτάδι.
Απορροφήσου στην εργασία σου. Δώσε όλη την καρδιά, το νου και τη ψυχή σου. Μη νοιάζεσαι για τα αποτελέσματα. Μη σκέφτεσαι την επιτυχία ή την αποτυχία. Μη σκέφτεσαι το παρελθόν. Να είσαι γεμάτος αυτοπεποίθηση.Άσκησε την εμπιστοσύνη στον εαυτό σου. Να είσαι πάντοτε εύθυμος. Διατήρησε έναν ήρεμο ισορροπημένο νου. Να εργάζεσαι για χάρη της εργασίας. Να είσαι τολμηρός και θαρραλέος. Είσαι προορισμένος να πετύχεις σε οποιοδήποτε εγχείρημα. Αυτό είναι το μυστικό της επιτυχίας.


ΚΆΘΗΣΕ ΑΚΊΝΗΤΟΣ

Μη γκρινιάζεις για τα άσχημα περιβάλλοντα. Δημιούργησε το δικό σου νοητικό κόσμο και περιβάλλοντά σου. Δυνάμωσε το χαρακτήρα σου κατάλληλα. Εδραίωσε ενάρετες υγιείς συνήθειες.
Κατανόησε τη λάμψη, το μεγαλείο και τη δύναμη του Εαυτού που είναι στο πίσω μέρος του νου σου, των σκέψεων σου, της θέλησης και της μνήμης σου. Κράτησε το σώμα σου δυνατό και υγιές με την τακτική άσκηση. Γίνε ένας πνευματικός ήρωας.
Κλείσε τις πόρτες των αισθήσεων. Γαλήνεψε τις σκέψεις, τις συγκινήσεις και τα συναισθήματα. Κάθισε ακίνητος και ήρεμος τις πρώτες πρωινές ώρες. Να έχεις μια δεκτική διάθεση. Προχώρησε μαζί με το Θεό. Επικοινώνησε με Αυτόν. Απόλαυσε διαρκή ειρήνη στη σιωπή.


ΑΚΟΥΣΕ, ΣΤΟΧΆΣΟΥ, ΔΙΑΛΟΓΊΣΟΥ

Πειθάρχησε το νου και τις αισθήσεις. Καλλιέργησε τις ευγενείς αρετές. Ανέπτυξε τα τέσσερα μέσα *
Άκουσε τις Σρούτις (Βέδες). Στοχάσου και διαλογίσου στον Άτμαν. Αυτό θα οδηγήσει στη συνειδητοποίηση του Εαυτού.
Μην έχεις τυφλή πίστη. Συλλογίσου προσεκτικά και μετά δέξου οτιδήποτε. Εξολόθρευσε τη λαγνεία, το θυμό και την πλεονεξίαΝα μοιράζεσαι ότι έχεις- νοητικά, φυσικά και ηθικά- με τους άλλους. Νιώσε μεγάλη χαρά  όταν υπηρετείς τους άλλους. Όλος ο εγωϊσμός και η έπαρσή σου θα εξαφανιστούν.
Στο λυχνάρι της καρδιάς βάλε το λάδι της Βεϊράγκια (απόσπαση). Βάλε το φυτίλι της αφοσίωσης. Τώρα άναψε το φως της γνώσης με το συνεχή διαλογισμό και δες. Το σκοτάδι της άγνοιας θα διαλυθεί. Θα είσαι πλήρως φωτισμένος.

ΔΙΑΛΟΓΊΣΟΥ ΣΤΙΣ 4 ΤΟ ΠΡΩΙ (ΜΠΡΑΧΜΑΜΟΥΧΟΎΡΤΑ)

Εξάγνισε την καρδιά σου και διαλογίσου. Βούτηξε βαθιά στην εσώτατη κοιλότητα της καρδιάς. Θα βρεις το Ατμικό μαργαριτάρι. Μόνο αν ψάξεις στα βαθιά νερά, μπορείς να βρεις το μαργαριτάρι. Αν περιοριστείς μόνο στην ακτή, θα βρεις  μόνο σπασμένα κοχύλια.
Ω Φίλε! Ξύπνα. Μην κοιμάσαι άλλο. Διαλογίσου. Είναι Μπραχμαμουχούρτατώρα! Άνοιξε την πύλη του ναού του Κυρίου στην καρδιά σου με το κλειδί της αγάπης. Άκουσε τη μουσική της ψυχής. Τραγούδησε το τραγούδι της Πρέμα (αγάπη για το Θεό) του αγαπημένου σου. Παίξε τη μελωδία του άπειρου. Συγχώνευσε το νου σου στο συλλογισμό Του. Ενώσου μ’ Αυτόν. Βυθίσου στον ωκεανό της Αγάπης και της Ευδαιμονίας.


ΑΣΚΉΣΟΥ ΤΑΚΤΙΚΆ ΣΤΟ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΌ

Μην αφήνεις τα ηνία χαλαρά στο νου. Συγκράτησε τον χωρίς κανένα δισταγμό. Εξολόθρευσέ τον. Σύντομα θα αντιληφθείς την αλήθεια και θα πετύχεις την τελική απελευθέρωση. Όλοι οι πόνοι, οι θλίψεις και οι αυταπάτες θα τελειώσουν.
Απαρνήσου όλες τις θλίψεις, τους φόβους και τις ανησυχίες σου και περπάτησε στο μονοπάτι που έχει οριστεί απ’ τις γραφές. Εγκατέλειψε τις μη αγνές Βασάνας (λεπτές επιθυμίες), καλλιέργησε τις αγνές Βασάνας και ασκήσου τακτικά στο διαλογισμό στον αγνό Άτμαν που διαπερνά τα πάντα.
Διαλογίσου στον Κύριο που είναι ενσάρκωση του Φωτός, της Ειρήνης, της Ευδαιμονίας και της Γνώσης. Μη σπαταλάς το χρόνο σου σε μάταιο κουτσομπολιό, στο να τρως, να πίνεις και να κοιμάσαι. Η ζωή προορίζεται για υψηλότερους στόχους. Έλα, έλα, πέτυχε την Αθανασία.


ΈΛΑ ΣΕ ΕΠΑΦΉ ΜΕ ΤΗΝ ΠΗΓΉ

Ο διαλογισμός είναι ο Μεγαλοπρεπής Κύριος Δρόμος να φτάσεις στο Θεό. Χωρίς αυτόν καμία πνευματική πρόοδος δεν είναι δυνατή. Για αυτό, διαλογίσου. Θα σε πάει στη σφαίρα του Μπάβα Σαμάντι (η υπερσυνειδησιακή κατάστση που πετυχαίνεται από πιστούς μέσω έντονου θείου συναισθήματος) και θα σε κάνει να πιεις το μέλι της Πρέμα και το Νέκταρ της Αθανασίας.
Για αυτό, αποτράβηξε το νου σου απ’ τα αισθησιακά αντικείμενα. Προσήλωσε τον στα Λώτινα Πόδια του Κυρίου. Συγχωνεύσου μέσα στον Άτμαν. Άσκησε σιωπηλό διαλογισμό. Κολύμπησε ελεύθερα στον ωκεανό της Ατμικής Ευδαιμονίας. Πλεύσε στη Θεϊκή χαρά. Έλα σε επαφή με την πηγή. Προχώρησε άμεσα προς την Κύρια πηγή της Θεϊκής Συνειδητότητας και πιες το νέκταρ.


Η ΣΥΓΚΈΝΤΡΩΣΗ ΟΔΗΓΕΊ ΣΤΗΝ ΕΥΔΑΙΜΟΝΊΑ

Η συγκέντρωση είναι ο μόνος τρόπος να απαλλαγείς απ’ τις δυστυχίες και τα βάσανα αυτού του κόσμου. Το μόνο σου καθήκον είναι να εξασκείς τη συγκέντρωση. Έχεις πάρει αυτό το σώμα για να εξασκείς τη συγκέντρωση και, μέσω της συγκέντρωσης, να συνειδητοποιήσεις τον Εαυτό.
Όταν διαβάζεις ένα βιβλίο πρέπει να το διαβάζεις με συγκέντρωση. Δεν υπάρχει καμία χρησιμότητα να περνάς γρήγορα τις σελίδες. Διάβασε μια σελίδα της Μπαγκαβάντ Γκιτά. Κλείσε το βιβλίο. Συγκεντρώσου σ’ αυτό που έχεις διαβάσει. Βρες παραλληλισμούς στη Μαχαμπαράτα, στις Ουπανισάδες και στη Μπαγκαβάτα. Σύγκρινε και αντιπαρέβαλε.


ΝΑ ΕΊΣΑΙ ΑΚΛΌΝΗΤΑ ΓΑΛΉΝΙΟΣ

Να είσαι ήρεμος κάτω απ’ όλες τις περιστάσεις. Καλλιέργησε αυτή την αρετή ξανά και ξανά μέσω της σταθερής και επίμονης προσπάθειας. Η γαλήνη είναι όπως ένας βράχος. Τα κύματα του εκνευρισμού μπορεί να ορμήσουν σ’ αυτόν, αλλά δεν μπορούν να τον επηρεάσουν.
Διαλογίσου στον πάντα γαλήνιο Άτμαν μέσα σου, ο οποίος είναι αμετάβλητος. Θα πετύχεις την ηρεμία. Το Θεϊκό Φως θα κατέλθει μόνο σε έναν ήρεμο νου. Μόνο ένας αναζητητής με ήρεμο νου μπορεί να μπει σε βαθύ διαλογισμό και στο Νιρβικάλπα Σαμάντι (Ύψιστο Σαμάντι, με αυτό πετυχαίνεται η απελευθέρωση απ’ τον τροχό της Σαμσάρα).
Να είσαι ειλικρινής στην καρδιά. Μη νοιάζεσαι για τα φθαρτά πράγματα. Να ενδιαφέρεσαι μόνο για την αιώνια πραγματικότητα. Σταμάτησε τις άσκοπες συζητήσεις, τις μακρόχρονες συζητήσεις, τις χωρίς νόημα συζητήσεις και τα μεγάλα λόγια. Γίνε σιωπηλός.
Κάνε ενδοσκόπηση. Κοίταξε μέσα. Προσπάθησε να εξαλείψεις τις ατέλειές σου. Συγκέντρωσε όλες τις διασκορπισμένες σκέψεις σου και επιδόσου στην ανάμνηση του Θεού. Γίνε πολύ, πολύ ταπεινός. Γίνε μια προσωποποίηση της καλής φύσης. Κάνε πάντοτε καλές πράξεις. Υπηρέτησε. Αγάπα. Δώσε. Κάνε τους άλλους ευτυχισμένους.


ΣΤΗ ΓΑΛΉΝΗ ΑΦΗΣΕ ΤΗΝ ΑΛΉΘΕΙΑ ΝΑ ΛΆΜΨΕΙ

Γίνε γαλήνιος και συνειδητοποίησε την Αλήθεια. Γίνε άγρυπνος και κατέστρεψε τις Βασάνας (λεπτές επιθυμίες) και τα Βρίτις (σκέψεις). Όσο περισσότερο αποδυναμώνονται οι Βασάνας του εγωϊσμου και της Ντεχαντιάσα (ταύτιση με το σώμα), τόσο μεγαλώνει η ευδαιμονία του Εαυτού.
Είθε να πετύχεις την ειρήνη του Αιώνιου (Κεβάλια), διάγοντας τη Θεϊκή ζωή, υπηρετώντας τους φτωχούς και τους αρρώστους, αισθανόμενος τη Θεϊκή παρουσία παντού σε όλες τις στιγμές, σε όλα τα πρόσωπα και ακτινοβολώντας τη χαρά και την ειρήνη σε όλους εκείνους που έρχονται σε επαφή μαζί σου !


ΑΚΟΥΣΕ ΤΗΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΉ ΣΟΥ ΦΩΝΉ

Μην καθοδηγείσαι και επηρεάζεσαι απ’ τηνκοινή γνώμη. Προχώρα με τόλμη και χαρά στο μονοπάτι της Αλήθειας, συμβουλευόμενος τη συνείδησή σου και ακούγοντας την εσωτερική, μικρή, γλυκιά φωνή της ψυχής.
Κάνε παρέα με ένα Σαττβικό άτομο. Πέρασε κάθε δευτερόλεπτο επικερδώς.Υπηρέτησε τους άρρωστους ανθρώπους. Μοιράσου ότι έχεις με τους φτωχούς ανθρώπους. Ξεδίπλωσε τη Θεϊκότητα που είναι κρυμμένη στις κάμαρες της καρδιάς σου.
Να επαναλαμβάνεις το μάντρα του Γκουρού σου ή το μάντρα της επιλεγμένης σου Θεότητας (Ίστα Ντεβάτα) νοερά. Σύνδεσε τις ιδιότητες του Θεού, όπως αγνότητα, άπειρο, αιωνιότητα, αθανασία, Βιαπάκα (της διαπεραστικότητας όλων), Παριπούρνα (Πλήρης στον εαυτό του), Σάτ-τσιτ-ανάντα (Απόλυτη Ύπαρξη-Συνειδητότητα-Ευδαιμονία), Ακάντα (Αδιαίρετος), Αντβάιτα (μη-δυαδικός), Τσίντακασα (άπειρη γνώση), κ.λπ., με την επανάληψη του OM. Κάνε νοητική Πούτζα (λατρεία) επίσης.


ΑΙΣΘΆΝΣΟΥ ΌΤΙ ΕΊΣΑΙ Ο ΑΤΜΑΝ

Μην ενεργείς κάτω απ’ την επιρροή των ξαφνικών παρορμήσεων. Μην παρασύρεσαι απ’ τη δύναμη των συγκινήσεων, όσο ευγενείς και αν είναι. Να είσαι πάντα άγρυπνος και επιμελής.
Απέφυγε την περιττή ανησυχία. Μην ταράζεσαι. Μην ανησυχείς. Μην είσαι αδρανής. Μη σπαταλάς το χρόνο. Μην ανησυχείς αν υπάρχει καθυστέρηση στην πρόοδο σου. Περίμενε ήρεμα. Είσαι προορισμένος να πετύχεις.
Ανέπτυξε το θάρρος με το να αισθάνεσαι συνεχώς ότι είσαι ο Άτμαν. Αρνήσου και αποκήρυξε την ιδέα του σώματος (ότι είσαι το σώμα). Ασκήσου, ασκήσου πάντοτε στον έντονο βαθύ διαλογισμό (Νίντιντιασανα) Όλες οι δυσκολίες και οι δοκιμασίες θα τερματιστούν. Θα απολαύσεις την αγνή Ευδαιμονία.


ΖΉΣΕ ΣΤΟΝ ΑΤΜΑΝ 

Ξύπνα απ’ το όνειρο των μορφών. Μην εξαπατάσαι απ’ αυτά τα απατηλά ονόματα και τις μορφές. Προσηλώσου μόνο στη σταθερή ζωντανή πραγματικότητα. Αγάπα μόνο τον Άτμαν. Ο Άτμαν μόνο είναι σταθερός. Ζήσε στον Άτμαν. Γίνε Μπράχμαν. Αυτή είναι η πραγματική ζωή.
Πλησίασε τους σοφούς, τους δασκάλους της θεϊκότητας με πίστη, αφοσίωση και ταπεινότητα. Πάρε μια δόση γιατρικού που ονομάζεται Γκιάνα (Γνώση). Κατόπιν η ασθένεια Αγκιάνα (Άγνοια) θα ξεριζωθεί εντελώς. Θα πετύχεις την παντοτινή ειρήνη.
Μην εξαπατάσαι απ’ τη Μάγια (Πλάνη). Να είσαι ήρεμος όπως ο χωρίς κύματα ωκεανός. Να έχεις ανοικτό νου όπως ο ουρανός. Να είσαι αγνός όπως ο κρύσταλλος. Αγωνίσου ασταμάτητα για τη συνειδητοποίηση του Άτμαν. Να είσαι υπομονετικός όπως η γη. Είσαι προορισμένος να πετύχεις. Θα πετύχεις. Να είσαι βέβαιος.


ΑΓΑΛΛΊΑΣΕ ΣΤΟΝ ΑΤΜΑΝ    

Να ζεις μια ζωή έντονης δραστηριότητας. Διατήρησε πάντοτε έναν ήρεμο νου. Να επαναλαμβάνεις νοερά το μάντρα της επιλεγμένης σου Θεότητας (Ίστα μάντρα). Να συναναστρέφεσαι με όλους. Να τους υπηρετείς όλους με Άτμα Μπάβα (με αίσθημα ότι υπηρετείς τον Άτμαν -ή Θεό). Δες το Θεό σ’ αυτούς.
Μη φοβάσαι τις δυσκολίες και τις αποτυχίες στο πνευματικό μονοπάτι. Οι δυσκολίες θα αναπτύξουν τη δύναμη της θέλησής σου. Οι αποτυχίες είναι σκαλοπάτια προς την επιτυχία. Χρησιμοποίησε τη νοημοσύνη σου, τη διορατικότητα, τη διάκριση και την κοινή λογική. Θα υπερνικήσεις μία – μία τις δυσκολίες.
Να είσαι αμετακίνητος. Να είσαι εύθυμος. Διώξε το φόβο και την ανησυχία. Προχώρησε θαρραλέα στο πνευματικό μονοπάτι. Μην αποθαρρύνεσαι. Άντλησε  θάρρος, σθένος και δύναμη από μέσα σου. Να είσαι προσεκτικός. Είσαι  Ακατανίκητος. Τίποτα δεν μπορεί να σε βλάψει. Παρέμεινε πάντοτε γαλήνιος. Χαμογέλα και αγαλλίασε στον Άτμαν.


ΝΑ ΕΊΣΑΙ ΕΥΘΎΣ ΌΠΩΣ ΕΝΑ ΠΑΙΔΊ

Να έχεις μια πρόθυμη, δεκτική στάση για να αφομοιώνεις τις διδασκαλίες του δασκάλου σου. Να είσαι απολύτως άδολος, ευθύς και ειλικρινής όπως ένα παιδί. Να έχεις ακλόνητη πίστη στα λόγια του γκουρού σου ή στις γραφές.
Να είσαι πάντα έτοιμος να υπηρετήσεις. Υπηρέτησε με αγνή αγάπη, ευγένεια και αβρότητα. Μη δείχνεις ποτέ ένα κουρασμένο ή κατσουφιασμένο πρόσωπο όταν υπηρετείς. Ζήσε μια ζωή απόλυτης αφοσίωσης στην υπηρεσία.
Ανέπτυξε τη συμπόνια, τη στοργή, την καλοσύνη, την ανεκτικότητα και την ταπεινότητα. Να έχεις μια καθολικά φιλελεύθερη αντίληψη. Δώσε χώρο για τις απόψεις όλων. Θα έχεις μια διευρυμένη ζωή και μια πολύ μεγάλη καρδιά. Θα πετύχεις την εξυψωμένη κατάσταση της Φώτισης (Βουδικότητα).


ΝΑ ΕΊΣΑΙ ΤΑΠΕΙΝΌΣ ΚΑΙ ΑΠΛΌΣ

Ανέπτυξε μια χαρούμενη φύση. Να έχεις μια αξιαγάπητη φύση, μια σεμνή και ανεπιτήδευτη ιδιοσυγκρασία. Κατανόησε τα μυστικά της φύσης. Ανέπτυξε τη δύναμη της θέλησής σου. Διαφύλαξε όλη την ενέργεια που διαρρέει.Κινήσου διακριτικά στον κόσμο. Θα έχεις πολλή ειρήνη.
Μη σπαταλάς τις πολύτιμες ώρες σου σε άσκοπες συζητήσεις. Συντόμευσε τις συνομιλίες. Να είσαι ταπεινός και απλός. Κάνε τα όλα ως Ισβάραρπανα (για χάρη του Θεού). Δέξου τα λάθη σου ανοικτά και προσπάθησε να διορθωθείς στο μέλλον. Προσευχήσου με θέρμη στον παντοδύναμο Θεό. Θα Τον συνειδητοποιήσεις γρήγορα.


ΓΕΎΣΟΥ ΤΗΝ ΑΙΏΝΙΑ ΕΥΔΑΙΜΟΝΊΑ

Επέτρεψε στα κύματα της αγάπης να υψώνονται συνεχώς στην καρδιά σου. Νιώσε τη ζεστασιά της Θεϊκής Αγάπης. Λιάσου στη λιακάδα της Θεϊκής Αγάπης. Δοκίμασε την ευδαιμονία της αιώνιας ζωής.
Μη μεμψιμοιρείς όταν αντιμετωπίζεις δυσκολίες, προβλήματα, ασθένειες και θλίψεις. Να είσαι θαρραλέος. Άντεξε τα με υπομονή. Στρέψε το νου σου προς το Θεό. Καλλιέργησε την ηρεμία του νου. Εκπαίδευσε τη θέλησή σου. Θα αποκτήσεις τεράστια εσωτερική πνευματική δύναμη. Θα έχεις γρήγορη πνευματική πρόοδο.
Υπόταξε μία – μία τις δυσκολίες σου. Κάνε καθημερινά διαλογισμό. Πραγματοποίησε το ιδανικό της ζωής. Γίνε μια μεγάλη Ψυχή. Θα απολαύσεις την Ύψιστη Ευδαιμονία.


ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΊΗΣΕ ΤΗΝ ΑΠΕΙΡΗ ΕΥΔΑΙΜΟΝΊΑ

Είσαι γεννημένος για υψηλότερα πράγματα. Ένα ένδοξο λαμπρό μέλλον σε περιμένει. Μη σκέφτεσαι το παρελθόν. Εξαγνίσου. Συγκεντρώσου. Στοχάσου. Διαλογίσου. Προχώρησε προς τα εμπρός. Βρες το στήριγμά σου στην Ύψιστη Ψυχή.
Μην ενοχλείσαι απ’ τις δυσκολίες, τις αντιξοότητες και τις θλίψεις.Ενσταλάζουν το έλεος στη δική σου καρδιά. Θα σε βοηθήσουν στην ανάπτυξη της θέλησης και της δύναμης της αντοχής σου. Θα σε καταστήσουν σοφό και θα σε βοηθήσουν στην εξέλιξή σου.
Να είσαι θαρραλέος. Ποτέ μην απελπίζεσαι. Άντλησε δύναμη από μέσα σου. Κινήσου εμπρός. Αισθάνσου τη Θεϊκή Παρουσία παντού. Δες τη Θεϊκή Δόξα παντού γύρω σου. Βούτηξε βαθιά στη Θεϊκή Πηγή. Θα συνειδητοποιήσεις την Άπειρη Ευδαιμονία.


ΖΉΣΕ ΕΝ ΘΕΏ

Μίλησε με λόγια ευγενικά και γλυκά. Να έχεις Σάτσανγκ (συναντήσεις) με Μαχάτμας (Μεγάλες Ψυχές). Να τρως με μέτρο. Φρόντιζε την υγεία σου. Καλλιέργησε το αίσθημα της συντροφικότητας και την παγκόσμια αδελφοσύνη.
Μη σπαταλάς τις πολύτιμες ώρες σου. Ανακάλυψε τις κακές συνήθειές σου και αφαίρεσε τις. Εσύ είσαι ο καλύτερος κριτής σ’ αυτή την κατεύθυνση. Προσπάθησε να ελαχιστοποιήσεις το χρόνο που ξοδεύεις σε άσκοπες παρέες. Να είσαι άγρυπνος. Να μιλάς λίγο.
Νιώσε ότι όλος ο κόσμος είναι ο Εαυτός σου. Νιώσε ότι όλα τα όντα είναι ο Εαυτός σου. Ανέπτυξε τη συμπαντική αγάπη. Ζήσε εν Θεώ. Να είσαιευγενικός με όλους. Κατέφυγε στον Κύριο. Διαλογίσου στον Κύριο. Θα Τον συνειδητοποιήσεις. Το Θεϊκό Φως θα κατέλθει σε σένα.


ΝΑ ΕΊΣΑΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΈΝΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΎΡΙΟ

Εναρμόνισε την καρδιά σου με τον Κύριο κάνοντας ένθερμη και ειλικρινή προσευχή καθημερινά. Άφησε γυμνή την καρδιά σου σ’ αυτόν. Μην κρατάς κανένα μυστικό. Μίλα Του όπως ένα παιδί. Να είσαι ταπεινός και απλός. Ικέτευσε Τον με μια συντετριμμένη καρδιά να συγχωρήσει τις αμαρτίες σου. Ικέτευσε Το να σου δώσει τη Χάρη Του. Μην εξαρτάσαι από ανθρώπινη βοήθεια. Στηρίξου στο Θεό και μόνο στο Θεό. Θα αποκτήσεις τα πάντα. Θα έχεις το Ντάρσαν Του (Θα δεις το Θεό σε φυσική μορφή ή σε όραμα).
Να είσαι τακτικός στο Τζάπα, τα Κίρταν, το διαλογισμό και τη μελέτη της Γκιτά και της Μπαγκαβατάμ. Η τακτικότητα είναι ύψιστης σημασίας στην πνευματική Σαντάνα. Μην το ξεχνάς ποτέ αυτό.


ΠΑΡΑΔΩΣΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΆ

Παραδώσου ολοκληρωτικά στον Παντοδύναμο Κύριο. Προσήλωσε το νου σου σ’ Αυτόν. Δες Τον σε όλα τα πρόσωπα. Τραγούδησε το όνομά Του. Εργάσου γι’ Αυτόν. Μη σκέφτεσαι τίποτε άλλο εκτός απ’ Αυτόν.
Είναι ο οδηγός σου. Είναι το φως σου. Να Το Θυμάσαι πάντοτε και στην ευχαρίστηση και στον πόνο. Θα σου δώσει κουράγιο. Θα έρθει και θα σε σώσει απ’ όλες τις δυσκολίες σου, όπως προστάτευσε τον  Prahlada. Θα σου δώσει φως, αγάπη και σοφία.


ΓΊΝΕ ΈΝΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟΘΈΤΗ

Ο άνθρωπος σύρεται σε μέρη όπου μπορεί να βρει τα αντικείμενα των επιθυμιών του. Ο Θεός δίνει τα κατάλληλα περιβάλλοντα σύμφωνα με τη φύση των επιθυμιών του ατόμου για την ανάπτυξη και την εξέλιξή του. Αυτός είναι ο μέγιστος νόμος της φύσης.
Αν καταλάβεις κάποτε αυτό που καθοδηγεί τη ζωή και τη δράση σου, θα είσαι σε θέση να ενεργείς με τέτοιο τρόπο ώστε να κάνεις αυτόν το νόμο σύμμαχο και συνεργάτη σου παρά αντίπαλό σου. Εφ' όσον εκπληρώνονται και τηρούνται με ακρίβεια οι όροι που καθορίζονται από έναν νόμο, μπορείς να έχεις την πληρέστερη βεβαιότητα της επιτυχίας σου σε οποιαδήποτε κατεύθυνση.
Κατανόησ’ αυτόν το νόμο προσεκτικά. Εκτέλεσε τα καθήκοντά σου προσεκτικά. Θα πετύχεις σύντομα τη συνειδητοποίηση του Θεού και θα γίνεις ένα με το Νομοθέτη.

ΣΟΥΑΜΙ ΣΙΒΑΝΑΝΤΑ ΣΑΡΑΣΟΥΑΤΙ
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου