Function Disabled

Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Διδάσκοντας τη γιόγκα-Σουάμι Σιβαμούρτι Σαρασουάτι


Διδάσκοντας τη γιόγκα

Ενα μήνυμα προς τους νέους εισηγητές που αποφοίτησαν από το εντατικό σεμινάριο εκπαίδευσης δασκάλων Σατυανάντα Γιόγκα που έλαβε χώρα στο Σατυανάντασραμ Ελλάδος. Η ακόλουθη ομιλία δόθηκε πάνω στο κλείσιμο του σεμιναρίου στις 4 Αυγούστου 2012. Σουάμι Σιβαμούρτι Σαρασουάτι


Να πω σε όλους σας που ξεκινάτε τώρα σε αυτό το μονοπάτι ότι κάθε προσπάθεια να διδάξετε τη γιόγκα είναι λαμπρή! Το πρώτο βιβλίο γιόγκα που διάβασα λεγόταν «Γιόγκα και Υγεία» και είχε γραφεί από τον Salvarajan Yesudian. Στον πρόλογό του έλεγε:

«Άκόμα κι αν καταφέρετε να μεταδώσετε τη γιόγκα σε λιγοστούς μονάχα φίλους σας, θα έχετε κάνει το καθήκον σας.»

Βρήκα αυτή τη δήλωση τρομερά ενθαρρυντική. Είμαι σίγουρη ότι θα έχετε περισσότερους από έναν μαθητές. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να αρχίσετε αργά. Απλά αρχίστε να διδάσκετε αυτούς που είναι δίπλα σας – τους φίλους, τους συνεργάτες ή την οικογένειά σας, έτσι ώστε να αναπτύξετε αυτοπεποίθηση και να αποκτήσετε σε κάποιο βαθμό την αίσθηση της διδασκαλίας.

Οι δάσκαλοι, οι τωρινοί και οι μελλοντικοί, θα πρέπει πάντα να θυμούνται ότι είναι μια συνεχής διαδικασία μάθησης. Στον σύγχρονο κόσμο δεν σταματάς απλά σε κάποιο επίπεδο, πρέπει να συνεχίσεις να προχωρείς, να συνεχίσεις να μαθαίνεις, να συνεχίσεις να είσαι σταθερός στους στόχους σου. Λοιπόν να θυμάστε ότι είναι σημαντικό να ακολουθήσετε αυτή τη συνεχή διαδικασία μάθησης και ποτέ να μην τη σταματήσετε· ποτέ να μην παύσετε να εκπαιδεύετε τον εαυτό σας, να διδάσκετε τον εαυτό σας, κι όπου γίνονται επιμορφωτικά σεμινάρια, οπουδήποτε στον κόσμο, κάντε μια προσπάθεια να τα παρακολουθήσετε.

Εχετε επίσης υπόψη σας ότι κάποια παραμονή σε ένα άσραμ, ετησίως, είναι πολύ σημαντική για το δάσκαλο, καθώς μας φέρνει ξανά πίσω στα θεμέλια. Λοιπόν κρατήστε τη σύνδεσή σας με το άσραμ. Ελάτε εδώ για μερικές βδομάδες κάθε χρόνο, πηγαίνετε στην Ινδία για μερικές βδομάδες κάθε χρόνο· ασχοληθείτε με τη σέβα γιόγκα, ασχοληθείτε με τις άλλες πλευρές της γιόγκα, έτσι ώστε να καταρτιστείτε σε αυτήν με ένα συνολικό τρόπο.

Εχετε διδαχθεί ότι η Σατυανάντα Γιόγκα έχει τέσσερα επίπεδα:

Το πρώτο είναι οι γιογκικές πρακτικές - τις μαθαίνατε και εμβαθύνατε σε αυτές αυτό το μήνα.

Το δεύτερο επίπεδο της Σατυανάντα Γιόγκα είναι η γιογκική σάντανα. Είναι πολύ σημαντικό ως δάσκαλοι να έχουμε τη δική μας προσωπική σάντανα και να ασκούμαστε σε αυτήν σε τακτική βάση.

Η διδασκαλία θα σας πάρει πολλή ενέργεια· δίνετε πολλή πράνα, πολλή ενέργεια ότανδιδάσκετε σε σταθερή καθημερινή βάση.  Και, ως συνέπεια, πολλοί δάσκαλοι εξαντλούνται.

Πολλοί δάσκαλοι λένε: «Απλά λέω τα ίδια κάθε μέρα. Δεν μπορώ να συνεχίσω, δεν αισθάνομαι ότι είμαι δημιουργικός.» Αυτό είναι τόσο κρίμα, καθότι μπορείτε να είστε δημιουργικοί. Η σάντανα σας βοηθά να αξιοποιήσετε αυτή τη δυνατότητα και σας παρέχει την αναζωογονητική ενέργεια.

Το τρίτο στάδιο είναι ο γιογκικός τρόπος ζωής. Μπορείτε να κάνετε το σπίτι σας ένα γιογκικό σπίτι – ένα σπίτι όπου βιώνεται ένας γιογκικός τρόπος ζωής, ένα μικρό άσραμ. Μπορείτε να πάρετε κάποιες διδαχές που έχετε μάθει και θεωρείτε σημαντικές και να τις φέρετε στο περιβάλλον του σπιτιού σας.

Κάτι άλλο ουσιώδες για να σημειωθεί στους δασκάλους:
είναι πολύ σημαντικό να βιώσετε τη γιόγκα στην πράξη. Γινόμαστε δάσκαλοι, αλλά είναι επίσης σημαντικό να βιώσουμε αυτό που πιστεύουμε. Κι επίσης να βοηθήσουμε τους μαθητές μας να μεταφέρουν τη γιόγκα έξω από το άσραμ, στην κοινωνία.

Διδαχτήκατε κάποιες πτυχές του «Ζώντας Συνειδητά», το οποίο είναι στην πραγματικότητα πρόγραμμα τετράμηνης διάρκειας, αλλά μάθατε κάποιες πτυχές του, τις οποίες μπορείτε να διδάξετε στους μαθητές σας, έτσι ώστε να μπορούν να ασκήσουν τη γιόγκα καθώς βαδίζουν στο δρόμο, ενώ βρίσκονται στο γραφείο ή καθώς μαγειρεύουν για την οικογένεια.

Η Σατυανάντα Γιόγκα μεγαλώνει, αναπτύσσεται διαρκώς. Διευρύνεται, βαθαίνει, υψώνεται και τεντώνεται προς κάθε κατεύθυνση. Δεν είναι κάτι στατικό, κάτι που δεν αναπτύσσεται πλέον. Ο κάθε διδάσκαλος, ο κάθε Γκούρου αυτής της παράδοσης, βοηθά στην ανάπτυξή της.

Και το τέταρτο είναι η γιογκική κουλτούρα, που είναι ένα βήμα πιο πέρα, αλλά θα το αφήσουμε για την ώρα.


Λοιπόν, ως δάσκαλοι, κρατήστε αυτή την παράδοση ζωντανή.  Συνδεθείτε με τους Γκούρου της παράδοσης πριν ξεκινήσετε μια τάξη.
Οι στίχοι που απαγγείλαμε πρωτύτερα είναι ακριβώς αυτό: μια απαγγελία που κάνει ο δάσκαλος είτε νοητικά στον εαυτό του είτε δυνατά, ανάλογα με την τάξη στην οποία διδάσκει, ζητώντας να βοηθηθεί ο δάσκαλος και οι μαθητές ώστε όλα να πάνε καλά μεταξύ τους.

Κάντε κάθε προσπάθεια να εργαστείτε πάνω στον εαυτό σας και να γίνετε κανάλι για τη διδασκαλία. Και από αυτή την προσπάθεια που κάνει ο καθένας σας, γίνεται επίσης ο κόσμος ένα καλύτερο μέρος.

more: 
http://delfeios.blogspot.gr/2012/12/guru-disciple-relationship.html

           http://delfeios.blogspot.gr/2012/11/blog-post.html

           http://delfeios.blogspot.gr/2012/11/blog-post_15.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου