Function Disabled

Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

Γιόγκα και διατροφή – ανεξάρτητες επιστήμες


Διαιτολόγιο για Αφύπνιση της Κουνταλίνι

Όταν λαμβάνει χώρα η αφύπνιση της Κουνταλίνι είναι σημαντικό να έχετε το σωστό διαιτολόγιο, καθώς η τροφή επηρεάζει το νού και τη φύση σας. Τη στιγμή της αφύπνισης, επέρχονται ορισμένες σωματικές αλλαγές, ιδιαίτερα στο πεπτικό σύστημα, και η πεπτική διαδικασία συχνά διαταράσσεται, ή εξαφανίζεται εντελώς η πείνα. Γι αυτό, ένας αναζητητής της Κουνταλίνι χρειάζεται να είναι πολύ προσεκτικός σχετικά με το διαιτολόγιο του.
Οι επιστημονικές παρατηρήσεις έχουν δείξει ότι η αφύπνιση της Κουνταλίνι γενικά συνοδεύεται απο μια κατάσταση νευρικής κατάπτωσης. Η εσωτερική θερμοκρασία του σώματος υφίσταται ασταθείς αλλαγές και πέφτει τόσο πολύ ώστε γίνεται πολύ χαμηλότερη απο την εξωτερική θερμοκρασία του σώματος. Ο μεταβολισμός επιβραδύνεται και μερικές φορές μέχρι που σταματάει εντελώς. Πέφτει επίσης η κατανάλωση του οξυγόνου. Επομένως, όταν βιώνετε αφύπνιση της Κουνταλίνι, το διαιτολόγιο σας θα πρέπει να είναι πολύ ελαφρό και ευκολοχώνευτο.
Το καλύτερο διαιτολόγιο για έναν Κουνταλίνι Γιόγκι είναι τα βραστά φαγητά. Πληγούρι, κριθάρι, φακές και φάβα είναι εξαιρετικές τροφές, ιδιαίτερα όταν είναι σε μορφή σούπας. Τα λιπαρά φαγητά θα πρέπει να αποφεύγονται και η πρωτείνη θα πρέπει να κρατηθεί στο ελάχιστο. Αυτό θα ξαλαφρώσει το συκώτι, επειδή όταν ο νούς περνάει κρίση, το συκώτι υπερφορτώνεται.
Είναι καλό να αυξήσετε τους υδρογονάθρακες στο διαιτολόγιο σας, δηλ. ρύζι, σιτάρι, καλαμπόκι, κριθάρι, πατάτα, κλπ., επειδή οι υδρογονάθρακες βοηθούν στη διατήρηση της εσωτερικής θερμοκρασίας του σώματος και δεν απαιτούν πολύ θερμότητα για την πέψη τους. Τα αυγά, το κοτόπουλο κι άλλες βαριές τροφές δεν παράγουν πολύ θερμότητα οι ίδιες, απαιτούν όμως θερμότητα για την πέψη τους.
Το γιογκικό διαιτολόγιο είναι μακροβιοτικό, είναι απλό, απέριττο και σχετικά ήπιο. Απο καιρό σε καιρό, μπορούν να καταναλώνονται επίσης φρούτα και ρίζες, δεν είναι όμως απαραίτητα.

Διαιτητικές παρανοήσεις

Τα τελευταία είκοσι με τριάντα χρόνια έχει γίνει μια μεγάλη παρεξήγηση, κι αυτή είναι ότι ένας Γιόγκι θα πρέπει να τρώει μόνο γάλα, φρούτα και ωμά λαχανικά. Με βάση προσωπικές παρατηρήσεις, δοκιμές και λάθη, δεν μπορώ ποτέ να δεχθώ ότι αυτό είναι σωστό. Υπάρχουν ορισμένες τροφές οι οποίες δεν είναι προορισμένες καθόλου για το ανθρώπινο σώμα. Αν αναλύσετε τις πεπτικές και σιελογόνους εκκρίσεις και την ανθεκτικότητα των βλενογόνων μεβράνων στο πεπτικό κανάλι, θα βρείτε ότι δεν είναι πραγματικά προορισμένα για την πέψη του κρέατος και των αμαγείρευτων φαγητών. Ενώ τα σαρκοβόρα ζώα έχουν μικρού μήκους έντερα έτσι ώστε η τροφή τους να μπορεί να αποβάλλεται γρήγορα, πρίν γίνει ζύμωση, εμείς έχουμε πολύ μακρυά έντερα (36 πόδια μήκος) και η τροφή μας θα πρέπει να πάρει δεκαοχτώ ώρες για να περάσει απο το σώμα.
Επειδή η καλά μαγειρεμένη φυτοφαγική τροφή έχει μικρότερες πιθανότητες να πάθει ζύμωση, και μπορούμε να την κρατήσουμε στα έντερα μας για όλο το διάστημα των δεκαοχτώ ωρών, αυτή είναι η καλύτερη για την ανθρώπινη πεπτική οδό.
Φυσικά , αυτό δεν σημαίνει ότι εκείνοι που ακολουθούν μια μη-φυτοφαγική δίαιτα δεν μπορούν να αφυπνίσουν την Κουνταλίνι τους, καθώς η ιστορία έχει άλλη γνώμη.
Έχουν υπάρξει πολλοί Χριστιανοί, Θιβετανοί, και Σούφι Άγιοι πού αφύπνισαν την Κουνταλίνι τους παρόλο πού έτρωγαν κρέας. Και δεν μπορούμε να πούμε τι έτρωγαν ο Χριστός, ο Μωυσής, ο Μωάμεθ και ο Βούδας, επειδή δεν τους έχουμε δεί. Πάντως, απο επιστημονικές παρατηρήσεις πού έγιναν πάνω στο γεγονός της αφύπνισης της Κουνταλίνι, γνωρίζουμε τι είναι δυνατόν να συμβεί στο σώμα μας. Σε ορισμένες περιόδους μπορεί να είμαστε σε θέση να χωνέψουμε ωμές τροφές και μπορεί να υπάρξουν μέρες πού το σώμα δεν μπορεί να δεχτεί ούτε κάν νερό. Γι αυτό, κατά τη διάρκεια της περιόδου της αφύπνισης της Κουνταλίνι, παρακαλώ τρώτε ευκολοχώνευτα φαγητά και τρώτε το απολύτως αναγκαίο για να διατηρηθείτε στη ζωή. Μη ζείτε για να τρώτε, αλλά να τρώτε για να ζείτε.

Η ουσία της τροφής

Η τροφή πού τρώμε δεν είναι απλώς για να ικανοποιήσουμε τη γεύση μας. Κάθε είδος τροφής έχει μια ουσία μέσα της, και αυτό στη Γιόγκα το λέμε Σάττβα. Σάττβα σημαίνει η έσχατη ουσία της τροφής, παρακαλώ όμως να μη το ερμηνεύσετε λανθασμένα αυτό σαν βιταμίνες ή μεταλλικά άλατα. Σάττβα είναι η πιό λεπτή μορφή τροφής. Όταν τρώτε χάρη της γεύσης ή της απόλαυσης, αντί να παίρνετε το Σάττβα, παίρνετε μόνο τα χονδροειδή πράγματα. Αυτός είναι ο λόγος που οι Γιόγκις και οι Άγιοι όλων των παραδόσεων πάντα ζούσαν με την ελάχιστη δυνατή τροφή κατα την διάρκεια περιοδων Σάντανα.
Όταν παρατρώμε δημιουργούμε ενα φορτίο για το πεπτικό σύστημα, κι όταν το πεπτικό σύστημα είναι παραφορτωμένο δεν είμαστε σε θέση να εξάγουμε το Σάττβα απο τη τροφή. Το Σάττβα είναι μια ουσία που θρέφει τις σκέψεις και το νευρικό σύστημα. Όταν οι σκέψεις τρέφονται με Σάττβα τότε είναι πιό εκλεπτυσμένες και αγνές, και μπορεί κανείς να ζεί σε ανώτερη συνειδητότητα. επομένως είναι ευεργετικό για ένα Σαντάκ να νηστεύει απο καιρό σε καιρό. Όταν το σώμα κρατιέται ελαφρό και αγνό είναι πολύ πιο ικανό να εξάγει το Σάττβα απο την τροφή.

Η χρήση καρυκευμάτων

Στο  διαιτολόγιο για αναζητητές της Κουνταλίνι, τα καρυκεύματα έχουν να παίξουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο.
Καρυκεύματα όπως το κολίαντρο, το κίμινο, η κιτρινόριζα, οι σπόροι άνιθου, το μαύρο πιπέρι, το πράσινο πιπέρι, το κόκκινο πιπέρι, τα γαρύφαλα, το σινάπι, το κάρδαμο, η κανέλλα κλπ. Αποκαλούνται και χωνευτικά καθώς βοηθούν τη χώνεψη.
Αυτές οί ουσίες δεν είναι μπαχαρικά για γεύση. Είναι καρυκεύματα τα οποία έχουν τις ίδιες ιδιότητες με τα ένζυμα στο σώμα, και βοηθώντας στη διάσπαση της τροφής για την πέψη, διαφυλάσσουν τη ζωτική ενέργεια και βοηθούν στη διατήρηση της εσωτερικής θερμοκρασίας του σώματος.
Όταν μιλάμε για διαιτολόγιο, ας μη μιλάμε απο τη σκοπιά του πουριτανισμού. Πρέπει να θυμώμαστε στην περίπτωση αυτή μόνο ένα πράγμα, να εξασφαλίσουμε ότι το σώμα είναι ικανό να χωνέψει όλη την τροφή. Έχοντας κάνει μια πλήρη μελέτη των φυσικών τροφών ο ίδιος κι έχοντας τες δοκιμάσει στον εαυτό μου, έχω φτάσει στο συμπέρασμα ότι ο συνδιασμός φυσικών και μακροβιοτικών τροφών είναι ο καλύτερος. Έχω επίσης ανακαλύψει ότι αντί να μαγειρεύετε το φαγητό στο στομάχι σας, είναι καλύτερο να το μαγειρεύετε κατάλληλα στην κατσαρόλα. Πέντε ή έξη καρυκεύματα θα πρέπει να προστεθούν στη διάρκεια του μαγειρεύματος για να απελευθερωθούν τα ένζυμα και τα χημικά που βελτιώνουν την πέψη. Ο συνδιασμός της θερμότητας, των καρυκευμάτων και τών ενζύμων διασπά την τροφή σε μικρότερα και περισσότερα βασικά συστατικά, κάνοντας έτσι την πέψη ευκολότερη.

Παραμαχάμσα Σατυανάντα Σαρασουάτι


Γιόγκα και διατροφή – ανεξάρτητες επιστήμες

Παρόλο που η διατροφή είναι μια ανεξάρτητη επιστήμη, είναι σίγουρα συνδεδεμένη με κάθε σύστημα της Γιόγκα. Φυσικά το ιδανικό διαιτολόγιο ποικίλλει απο Γιόγκα σε Γιόγκα. Ένας Χάθα Γιόγκι που κάνει Σανκαπραξάλανα δεν θα μπορεί να τρώει πολύ κόκκινο πιπέρι και μαύρο πιπερι αλλιώς θα πεθάνει.
Η διατροφή για έναν Κάρμα Γιόγκι, ενα Μπάκτα Γιόγκι, ενα Ράτζα Γιόγκι, ένα Χάθα Γιόγκι κι έναν Κρίγια Γιόγκι δεν θα είναι η ίδια.

Ένας Μπάκτα Γιόγκι μπορεί να τρώει όλων των ειδών τα γλυκά, τυρί, βούτυρο, γάλα κλπ. Και μπορεί να τρώει και να τρώει επειδή ο μεταβολισμός του είναι πολύ γρήγορος. Παρόμοια, ένας Κάρμα Γιόγκι μπορεί να τρώει τυρί, καφφέ, ωμές ή μαγειρεμένες τροφές, ακόμη και λίγη σαμπάνια, επειδή δουλεύει σκληρά σωματικά κι ο μεταβολισμός του είναι επίσης πολύ γρήγορος. Στη Ράτζα Γιόγκα όμως και την αφύπνιση της Κουνταλίνι, ο μεταβολισμός γίνεται αργός και χρειάζεται να είστε πολύ προσεκτικοί στη διατροφή σας και στην ποσότητα που καταναλώνετε.
Με τα χρόνια έχω εργαστεί πολύ πάνω στο θέμα της τροφής επειδή διευθύνω Άσραμς όπου χρειάζεται να διαχειρίζομαι όλα τα θέματα που έχουν σχέση με χρήματα, εργασία και πνευματική ευημερία των τροφιμων του Άσραμ. Καθώς δεν είναι δυνατόν να παρέχονται διαφορετικά είδη διατροφής για τους διαφορους αναζητητές της Γιόγκα, έχω επινοήσει δυο θαυμάσια φαγητά που ταιριάζουν σε όλους. Το ένα είναι για εκείνους που τους αρέσει το ρύζι και το άλλο για εκείνους που προτιμούν το σιτάρι. Είτε μαγειρεύετε το ρύζι με Ντάλ (όσπρια όπως φάβα η οι φακές), λαχανικά και μερικα καρυκεύματα, ή κοπανίζετε το σιτάρι, προσθέτετε τα ίδια καρυκεύματα σε αυτό και το μαγειρεύετε καλά. Αυτό το λέω ολοκληρωμένο Κίτσαρι.
Μπορείτε να προσθέσετε ο,τιδήποτε σε αυτό και είναι εντάξει.
Αυτό είναι το φθηνότερο και πιό θρεπτικό απο όλα τα φαγητά πού έχω φάει σε οποιδήποτε μέρος του κόσμου. Μπορείτε επίσης να φάτε όσο Κιτσαρι θέλετε χωρίς κανένα φόβο, επειδή χωνεύετε τόσο εύκολα. Αυτή η διατροφή είναι κατάλληλη για όλους τούς ασκούμενους στη Γιόγκα και είναι ιδανική για εκείνους που βρίσκονται στα ψηλά στρώματα της πνευματικής ζωής και είναι έτοιμοι να συγχωνευτούν με την υπέρτατη κατάσταση.
Για κάποιον που είναι σοβαρός σχετικά με τη Γιόγκα και τις πνευματικές επιδιώξεις, η διατροφή είναι τόσο σημαντική όσο και η Γιόγκα, αν όμως ανησυχείτε μόνο για τη διατροφή σας και δέν κάνετε Γιόγκα, τότε είστε ένας φανατικός.

Παραμαχάμσα Σατυανάντα Σαρασουάτι



Διαιτολόγιο για Κάρμα Σαννυάσινς

Σήμερα γίνεται πολύς λόγος για τη φυτοφαγική και τη μη-φυτοφαγική διαίτα. Αν και δεν είναι πρόθεση μας να συνηγορήσουμε για τον ένα ή τον άλλο τρόπο, είναι απαραίτητο ωστόσο να ασχοληθούμε με αυτό το θέμα, γιατί η δίαιτα έχει άμεση επίδραση στη ζωή ενός ανθρώπου. Η τροφή που τρώτε καθορίζει την κατάσταση του σώματος και του νού σας, κι επομένως, η δίαιτα μπορεί να σας βοηθήσει ή να σας εμποδίσει να απολαύσετε τη ζωή στον ανώτερο βαθμό.
Αν παρατηρήσετε τις σεξουαλικές συνήθειες των ζώων, θα εκπλαγείτε όταν παρατηρήσετε ότι τα φυτοφάγα ζώα έχουν μεγαλύτερη περίοδο συνουσίας. Έχει διαπιστωθεί ότι στα φυτοφάγα ζώα η σεξουαλική πράξη εκτείνεται μερικές φορές μέρες ολόκληρες, σε αντίθεση με τα σαρκοβόρα ζώα, τα οποία έχουν αυτό που ονομάζεται γρήγορο πάθος. Τα σκυλιά, οι τίγρεις, τα λιοντάρια και άλλα ζώα, που ζούν μόνο με κρέας, έχουν πολύ σύντομη σεξουαλική αντίδραση. Οι ελέφαντες, οι κατσίκες, τα βουβάλια και οι αγελάδες, απο την άλλη πλευρά έχουν σεξουαλική διέγερση που κρατάει ώρες, πριν προχωρήσουν στην πράξη καθεαυτή.
Σε πρόσφατες μελέτες έρευνας, η μη-φυτοφαγική δίαιτα αποδείχτηκε σαν ένας σημαντικός παράγοντας σεξουαλικής ασυμβατότητας, πράγμα που παίζει καθοριστικό ρόλο στην έκβαση ενός γάμου. Αν και οι δυο σύντροφοι είναι ανικανοποίητοι με τις σεξουαλικές σχέσεις, αυτο θα δημιουργήσει σύγκρουση κι εντάσεις στην προσωπικότητα, κι εκεί είναι που αρχίζει να αποτυχαίνει ο γάμος. Στην αμερική, σύμβουλοι γάμου λένε στους συντρόφους που δέν μπορούν να ικανοποιήσουν ο ένας τον άλλον σεξουαλικά, να αλλάξουν τη δίαιτα τους, για να αφομοιώσουν περισσότερη φυτοφαγική τροφή, σε αντίθεση με τη μη-φυτοφαγική δίαιτα, που είναι υψηλή σε πρωτείνες.
Απο βιολογική και φυσιολογική άποψη, η γυναίκα ανταποκρίνεται πολύ πιο αργά στη σεξουαλική διέγερση. Γι αυτό, για να ικανοποιηθούν και οι δύο συντροφοι, και ν’ αποφύγουν τη σεξουαλική δυσαρμονία, είναι απαραίτητο να ακολουθηθεί μια δίαιτα που θα διατηρήσει και θα επιμηκύνει την ίδια την πράξη, επιτρέποντας έτσι στα πάθη να εκφραστούν με πιό ισορροπημένο τρόπο.
Για να γίνει αυτό πιό σαφές, η σεξουαλική ικανοποίηση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό απο την υπομονή και τις ικανότητες συγκράτησης και των δύο συντρόφων. Το πάθος που έρχεται γρήγορα, αλλά σύντομα εξατμίζεται, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην επίδραση κρεωφαγικής δίαιτας, ενώ η αργή, σταθερή διέγερση του πάθους, που συνεχίζεται σε μεγαλύτερη χρονική περίοδο, είναι αποτέλεσμα φυτοφαγικής δίαιτας. Χρειάζεται να διαλέξετε ποιά σας ταιριάζει καλύτερα.
Υπάρχει επίσης μια κοινή παρανόηση, ότι μόνο η πρωτείνη που παίρνει κανείς απο το κρέας είναι επαρκής για τις ανάγκες του ανθρώπου. Αυτό είναι μεγάλη πλάνη, γιατί έχει βρεθεί ότι, παρόλο που το κρέας έχει μεγαλύτερη ποσότητα πρωτείνης, η αφομοίωση πρωτείνης απο ανάλογη ποσότητα δημητριακών ή οσπριων, είναι πολύ μεγαλύτερη. Γι αυτό, αν και τρώτε κρέας, το σώμα σας μπορεί να μην αφομοιώνει τόση πρωτείνη όση θα αφομοίωνε απο άλλες φυτοφαγικές πηγές.
Επί πλέον, οι σύγχρονοι μέθοδοι εκτροφής και σφαγής των ζώων καταλήγουν συχνά σε ένα τελικό προιόν που είναι μολυσμένο με διάφορα χημικά. Ορμόνες, αντιβιωτικά κι εμβόλια χορηγούνται στα ζώα, είτε στην τροφή τους, ή με ενέσεις. Αυτά παραμένουν στη σάρκα μετά τη σφαγή του ζώου και τρώγονται απο τον ανύποπτο καταναλωτή. Αυτές οι τοξίνες μεταφέρονται απ’ακρη σ’ακρη του σώματος μας, και με τον καιρό, δημιουργούν ασθένειες όπως καρκίνος, όγκοι, σκληρυνσεις, κλπ.
Εκτός απ’ολα τα τεχνητώς εισαγόμενα χημικά, η σάρκα των ζώων είναι θαυμάσιο έδαφος για την ανάπτυξη βακτηριδίων και μικροβίων. Αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο αν το κρέας δεν μαγειρευτή κατάλληλα. Για παράδειγμα, το χοιρινό περιέχει ένα σπάνιο ιό, που ειναι γνωστό ότι επιβιώνει ακόμα και σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Απο τη στιγμή που αυτός ο ιός εισέλθει στο ανθρώπινο σώμα, προσκολλάται στα εντερικά τοιχώματα κι αρχίζει να επεκτείνεται μέχρι που επηρεάζει τον εγκέφαλο, προκαλώντας απώλεια μνήμης, ζαλάδες και σκοτοδίνες. Αν το χοιρινό κρέας δεν μαγειρευτεί επαρκώς, έτσι ώστε να καταστραφεί εντελώς αυτός ο ιός,μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στην υγεία σας.
Πολλές ασθένειες, όπως οι καρδιοπάθειες και ιδίως το στρές, οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην κατανάλωση ζωικών προιόντων. Η αδρεναλίνη, μια ισχυρή ορμόνη και διεγερτικό, που εκλύεται στο αίμα σε στιγμές έκτατης ανάγκης, υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες στο κρέας που καταναλώνετε. Όλοι ξέρουμε ότι αυτή η ορμόνη παράγεται σε κατάσταση φόβου. Όταν ένα ζώο σφάζεται, διοχετεύεται μεγάλη ποσότητα αδρεναλίνης στο αίμα, εξ αιτίας του ενστικτώδους φόβου που νιώθει. Η ορμόνη αυτή κρατιέται στους κυτταρικούς ιστούς, και μεταφέρεται στο άτομο που τρώει το κρέας. Αυτό μετά επενεργεί στο ανθρώπινο σώμα και δημιουργεί την ίδια νευρική αντίδραση με την αδρεναλίνη που εκκρίνεται απο τους δικούς μας αδένες, επιταχύνοντας έτσι συνθήκες φόβου και στρές.
Αν δείτε απο πιό κοντά τη φυσική δομή του ανθρώπινου στόματος, θα δείτε ότι τα δόντια είναι αρκετά μικρά και είναι προσαρμοσμένα για τροφές που είναι εύκολο να δαγκωθούν και να μασηθούν. Τα σαρκοφάγα ζώα έχουν μυτερούς κι εξέχοντες κυνόδοντες, κατάλληλους για να σκοτώνουν και να ξεσκίζουν σάρκες. Επίσης, ο εντερικός σωλήνας ενος σαρκοφάγου ζώου είναι πολύ μικρότερος στο μήκος απο του ανθρώπου, επιτρέποντας έτσι στο κρέας να χωνευτεί και να αποβληθεί σε συντομότερο χρονικό διάστημα. Το μήκος του εντερικού σωλήνα ενος ανθρώπου κάνει το κρέας να παραμείνει στον οργανισμό πολλές ώρες, σαπίζοντας και καταλήγοντας συχνά έτσι σε παρεμπόδιση της εκκένωσης των εντέρων.
Πέρα απο τους φυσιολογικούς παράγοντες, υπάρχουν και ψυχολογικοί παράγοντες που επηρεάζονται απο τη διαιτά σας. Έχει παρατηρηθεί ότι μια αγνή φυτοφαγική δίαιτα δημιουργεί μεγαλύτερη ηρεμία στο νού και τα συναισθήματα. Αυτό δεν σημαίνει ότι αν τρώτε φυτοφαγική τροφή, θα γίνετε αυτόματα ήρεμοι και γαλήνιοι. Αυτό σημαίνει μόνο ότι τρώγοντας ορισμένες τροφές, κάνετε τη ζωή ήρεμη και ομαλή για σας, δίνοντας στο σώμα και τον νού σας την καλύτερη ευκαιρία γι ανάπτυξη σταθερότητας, αταραξίας και ισορροπημένης προσωπικότητας. Μη θεωρείτε ότι σαν Κάρμα Σαννυάσιν ή Γιόγκα Σαντάκ, χρειάζεται να γίνετε φυτοφάγος. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Παρόλο που η φυτοφαγική δίαιτα είναι πιό ευεργετική για την υγεία σας, η απόφαση είναι αποκλειστικά δική σας.
Ένας απο τους βασικότερους σκοπούς ενός Κάρμα Σαννυάσιν είναι να αναπτύξει ανώτερο βαθμό νοητικής επίγνωσης, και μεγαλύτερη ευαισθησία στο φυσικό σώμα και τις λειτουργίες του. Αυτό επιφέρει αυτόματα νοητική ειρήνη καθώς και σωματική χαλάρωση, κι έχει παρατηρηθεί, όχι μόνο στις μέρες μας, αλλά σ’όλες τις εποχές, ότι αυτό πετυχαίνεται πιό εύκολα με τη βοήθεια μιας φυτοφαγικής δίαιτας. Θα ήθελα όμως να τονίσω ότι, αν συμβαίνει να προτιμάτε το κρέας και δεν θέλετε να το εξαλείψετε απο τη δίαιτα σας, δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε. Η μη-φυτοφαγική δίαιτα δεν είναι φραγμός για την ανώτερη επίγνωση, ούτε αντι-πνευματική. Χρειάζεται να αποφασίσετε μόνοι σας τι θα τρώτε. Ο Μανού, ο νομοθέτης της αρχαίας ινδίας, έχει συνοψίσει ώς εξής την κατάσταση που ταιριάζει καλύτερα σε έναν αναζητητή στο πνευματικό μονοπάτι.
Δεν είναι λάθος να τρώτε κρέας ή να πίνετε κρασί. Αυτο είναι μια φυσιολογική παρόρμηση, ταυτόχρονα όμως, αν απέχετε απ’αυτα, θα έχετε πολύ μεγαλύτερα αποτελέσματα.

Παραμαχάμσα Σατυανάντα Σαρασουάτι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου