Function Disabled

Τρίτη 30 Απριλίου 2019

Η Εξέλιξη των Σχέσεων Μέσα από τα Τσάκρα


Τα Τσάκρα σε σχέση με τις διαπροσωπικές μας Σχέσεις
Σουάμι Σιβαμούρτι Σαρασουάτι

Τα τσάκρα είναι πάρα ψυχικά κέντρα που δείχνουν την κατάσταση της εξέλιξης μας. Εμείς σήμερα θα εστιάσουμε στα τσάκρα σε σχέση με τις προσωπικές μας σχέσεις.
Πως λοιπόν τα τσάκρα επηρεάζουν τις σχέσεις μας;

Τα τσάκρα είναι ενεργειακά κέντρα τα οποία εκδηλώνονται στο φυσικό, στο νοητικό, στο ενεργειακό και στο παραψυχικό επίπεδο.

Κάθε τσάκρα καταδεικνύει συγκεκριμένο στάδιο εξέλιξης του Νού και ελέγχει τους διάφορους τομείς της ζωής μας. Η κατάσταση του κάθε τσάκρα επηρεάζει όλο το φάσμα των σχέσεων μας.

Το κάθε τσάκρα δείχνει τι κίνητρο έχουμε όταν ξεκινάμε μία σχέση. Τα τσάκρα επηρεάζουν την αίσθηση της ασφαλείας μας, την σεξουαλικότητα μας και κατά πόσο είμαστε άνετοι με αυτή, επηρεάζουν τους στόχους μας, τους σκοπούς μας τις επιθυμίες μας, τις φιλοδοξίες μας επίσης δείχνουν με ποιο τρόπο ενδυναμώνουμε τον εαυτό μας, επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο εκφράζουμε την αγάπη μας δηλαδή με εγωιστικό τρόπο ή όχι στο σύντροφό μας, δείχνουν αν έχουμε ικανότητα επικοινωνίας συναισθηματικά με το σύντροφό μας.

Επήρεάζουν επίσης το κατά πόσο γινόμαστε δέκτες της έκφρασης των συναισθημάτων του συντρόφου μας, επηρεάζουν το πώς επικοινωνούμε τα όνειρα μας ,πως αναλύουμε τα γεγονότα, πως σκεφτόμαστε, πως εκλογικεύουμε, πως οραματιζόμαστε, επηρεάζουν και την διαίσθηση μας. Οι Βέδες που είναι οι αρχαιότερες γραφές μας δείχνουν εφτά διαφορετικούς τρόπους σύνδεσης μας με τους άλλους. Υπάρχουν αναρίθμητα ψυχικά κέντρα αλλά στην Τάντρα γιόγκα θα εξετάσουμε τα έξι κύρια ψυχικά κέντρα.

Υπάρχουν λοιπόν έξι επίπεδα συσχέτισης με ένα άλλο πρόσωπο.
Τα τσάκρα μας  δείχνουν κατά πόσο είμαστε ικανοί να επικοινωνήσουμε αποτελεσματικά στο επίπεδο εκείνου του τσάκρα που μας αντιπροσωπεύει. Επίσης λέγεται ότι ανάλογα με ποιο τσάκρα υπερισχύει στην προσωπικότητά μας αυτό συνήθως χρησιμοποιούμε για να συνδεθούμε με κάποιον και η ενέργεια του κάθε τσάκρα που μας αντιπροσωπεύει είναι εκείνη που θα καθορίσει τους στόχους, τις φιλοδοξίες, και τις επιθυμίες μας. Δηλαδή το τσάκρα που υπερισχύει στην προσωπικότητά μας καθορίζει την σύνδεση μας με το σύντροφό μας. Βέβαια τα τσάκρα εξελίσσονται και μπορεί σε κάποια φάση της ζωής μας να μας αντιπροσωπεύει ένα τσάκρα και σε μία άλλη φάση της ζωής μας ένα άλλο ανάλογα με την εξέλιξη μας.

Τώρα θα εξετάσουμε κάθε ένα τσάκρα ξεχωριστά. Η εξέλιξη, ο εξαγνισμός και ο καθαρισμός των τσάκρα αντιπροσωπεύει το πνευματικό μας ταξίδι.

Πρώτο τσάκρα το Mούλανταρ
Βρίσκεται στο περίνεο στους άντρες και στον τράχηλο στις γυναίκες. Σ’αυτό το πρώτο τσάκρα έχει την έδρα της η κουνταλίνη, η ωραία Κοιμωμένη διότι στους περισσότερους ανθρώπους αυτή η πνευματική δύναμη κοιμάται. Δεν είναι απλό πράγμα η αφύπνιση της, υπάρχουνε πολλά στάδια πριν από την αφύπνιση της Χρειάζεται να γίνουν πολλές πρακτικές της γιόγκα ώστε να καθαρίσει το κανάλι της Σουσούμνα μέσα από την οποία πρέπει να περάσει η κουνταλίνη. Ο Σουάμι Σατυανάντα έλεγε ότι κουνταλίνη είναι το όνομα εκείνης της δύναμης που κοιμάται και εδράζει στη ρίζα της σπονδυλικής στήλης. Η αφύπνιση της μετασχηματίζει κάθε κύτταρο σας και τότε φτάνετε στο στόχο της γιόγκα. Το πρώτο τσάκρα επηρεάζει την ανάγκη μας για ασφάλεια.

Δεύτερο τσάκρα το Σουάντισταν
Βρίσκεται στον κόκκυγα. Εμπνέει σχέσεις που στηρίζονται στην συναισθηματική έκφραση, στην συναισθηματικότητα, στο συναισθηματικό δέσιμο, στην απόλαυση, στην άνεση, στην αφθονία, στην επιθυμία.

Τρίτο τσάκρα το Μάνιπουρ -ηλιακό πλέγμα-
Βρίσκεται πίσω από τον ομφαλό στην σπονδυλική στήλη και εμπνέει σχέσεις με στόχο την επιτυχία, την ισχύ, την δύναμη, τον έλεγχο, το κύρος, τη φήμη.

Τέταρτο τσάκρα το Άναχατ -της καρδιάς-
Βρίσκεται πίσω από το στέρνο. Εμπνέει σχέσεις με ανιδιοτελή αγάπη χωρίς προσδοκίες και λιγότερο εγωιστικές , οι άνθρωποι σε αυτές τις σχέσεις δίνουν προτεραιότητα στο ταίρι τους και τους ενδιαφέρουν τεχνικές για αυτοβελτίωση, κατανόηση και αλληλο θυσιάζονται.

Πέμπτο τσάκρα το Βισούντι -το τσάκρα του λαιμού-
Βρίσκεται στο κοίλο μέρος του λαιμού κοντά στην σπονδυλική στήλη. Εμπνέει σχέσεις βαθιάς επικοινωνίας, είναι σημαντικό για το ζευγάρι να μπορεί να επικοινωνεί και να αποκαλύπτει την βαθύτερη πλευρά του, να έχουν κοινούς στόχους και κοινά ενδιαφέροντα.

Έκτο τσάκρα το Άγια -το τρίτο μάτι-
Βρίσκεται στο μέτωπο, στο κέντρο των 
φρυδιών. Εμπνέει σχέσεις που στηρίζονται σε βαθιά παρα ψυχικό, διαισθητικό δέσιμο, βαθιά δέσμευση, αφοσίωση και αφιέρωση.

Ας δούμε λοιπόν τώρα ένα-ένα τσάκρα πιο αναλυτικά

Πρώτο Τσάκρα, το Μούλανταρ. Κυβερνάται από τον πλανήτη Άρη που συμβολίζει το πάθος και την φιλοδοξία. Αναπτύσσεται στο βρέφος απο τριών μηνών έως 12 μηνών και είναι πολύ σημαντικό τι συμβαίνει στην οικογένεια αυτό το χρονικό διάστημα που σχηματίζεται αυτό το τσάκρα. Συνδέεται με πρωταρχικά ένστικτα, θέματα ασφαλείας, απόκτησης υλικών πραγμάτων, διαιώνισης του είδους, αναπαραγωγής και με μια σεξουαλικότητα που σκοπό έχει μόνο την απόκτηση των παιδιών. Το να κάνω παιδιά είναι η ασφάλεια μου, είναι η συνέχεια μου είναι η φροντίδα μου στα γηρατειά, είναι η φήμη μου, το μεγάλωμα της οικογένειας, να πληθύνουν οι απόγονοι, επομένως πρόκειται για μια σεξουαλική συνάντηση με σκοπό όχι την ευχαρίστηση αλλά την απόκτησή, παιδιών για να έχω ασφάλεια και προστασία. Επίσης η απόκτηση χρημάτων και η κατάθεση τους στη τράπεζα και η απόκτηση ιδιοκτησίας όχι για απόλαυση αλλά για ασφάλεια γιατί η απόλαυση αφορά το δεύτερο τσάκρα στο Σουαντιστάν ενώ στο πρώτο τσάκρα όσο περισσότερα κατέχω τόσο περισσότερο ασφαλής είμαι.  Τα άτομα που λειτουργούν με το πρώτο τσάκρα ψάχνουν για Σύντροφο που θα τους δώσει ασφάλεια. Επίσης συνδέονται με εγωισμό δηλαδή υπερισχύει το «έρχομαι πρώτος στη σχέση». Στις σχέσεις βλέπουν τον κόσμο κάτω από το πρίσμα της επιβίωσης. Αν μπλοκαριστεί το πρώτο τσάκρα έχετε ανασφάλεια στη σχέση σας, αμφιβάλλετε για το σύντροφό σας, φοβάστε να μη σας εγκαταλείψει και ζητάτε επιβεβαίωση ότι δεν θα φύγει. Στο πρώτο τσάκρα όπως έχουμε πει υπάρχει ο πρώτος παραψυχικός κόμπος, αυτός ο κόμπος που μας κρατάει ειδικά προσκολλημένους στον υλικό κόσμο. Επομένως με τη προσκόλληση αυτή που έχουμε δεν μπορούμε να αφυπνίσουμε την κουνταλίνη. Η εξέλιξη μας και η αφύπνιση της κουνταλίνη εμποδίζεται γιατί είμαστε προσκολλημένοι στον υλικό κόσμο.

Δεύτερο Τσάκρα, το Σουαντιστάν.  Όταν ενεργοποιείται αυτό το τσάκρα έρχονται στην επιφάνεια διαφορετικά κίνητρα σχέσεων.Ο κυβερνήτης αυτού του τσάκρα είναι η Αφροδίτη, το τσάκρα αυτό αναπτύσσεται από έξι μηνών έως 24 μηνών και το τι συμβαίνει αυτό το χρονικό διάστημα στη ζωή του παιδιού παίζει πάρα πολύ μεγάλο ρόλο στις σχέσεις που θα κάνει αργότερα. Έχετε ευθύνη σαν γονείς όταν φέρνετε ένα παιδί στον κόσμο, δεν είναι απλά μόνο κάνω ένα παιδί αλλά παίζει ρόλο πως το προετοιμάζω για να ζήσει σωστά.
Ο Σουάμι Σατυανάντα σε ομιλία του το 1984 είπε πως μία μητέρα ή φτιάχνει ή καταστρέφει ένα παιδί. Αν δε θρέφει το παιδί της με σωστές εντυπώσεις στο νου είναι πάρα πολύ δύσκολο μετά να διορθώσει κανείς τις βλάβες που έχουν επέλθει. Γιατί το μικρό παιδί είναι σαν σφουγγάρι. Δεν έχει ταυτότητα είναι συνδεδεμένο με σας, με την θεά του, με την ικανότητα σας να αισθάνεστε χαρά, ευτυχία αυτοπεποίθηση, επινοητικότητα με το κατά πόσο εμπιστεύεστε τα αισθήματά σας και κατά πόσο τα εκφράζετε με δημιουργικότητα.
Τα άτομα που λειτουργούν με το δεύτερο τσάκρα στη σχέση κινητοποιούνται από αμοιβαία επιθυμία για απόλαυση και κάνουν παιδιά για τον ίδιο λόγο δηλαδή για απόλαυση και όχι για επιβίωση επίσης αναζητούν τη βολή τους, πολυτέλεια, ευημερία, και οικονομική άνεση. Αυτό βέβαια δεν είναι πρόβλημα να αναζητάς την απόλαυση το πρόβλημα είναι να μην γίνει η απόλαυση ο μοναδικός σου σκοπός. Γιατί αν η απόλαυση είναι ο κύριος στόχος τότε η σχέση είναι επιφανειακή ενώ αν δεν είναι ο κύριος στόχος τότε ψάχνουν για ένα σύντροφο που να μπορούν να αυτο εκφραστούν. Αν το δεύτερο τσάκρα δεν είναι ισορροπημένο τότε τα άτομα είναι ανικανοποίητα, ανώριμα, τους λείπει η δημιουργικότητα και έχουνε χαμηλή ορμή σεξουαλικότητας. Επίσης υπάρχει δυσκολία στην απόλαυση, υπάρχουν ενοχές γιατί συνδέουν την χαρά και την απόλαυση με την ενοχή. Σύμφωνα με την χριστιανική παράδοση, το σεξ συνδέεται με την αμαρτία με το προπατορικό αμάρτημα. Η σκιά του δεύτερου τσάκρα είναι η ενοχή δηλαδή συμβαίνει όταν απολαμβάνουμε να έχουμε υποβόσκουσα ενοχή.

Τρίτο Τσάκρα, το Μάνιπουρ. Κυβερνάται από τον ήλιο και αναπτύσσεται μεταξύ 18 μηνών και τεσσάρων ετών. Η φροντίδα του Μάνιπουρ τσάκρα συνδέεται με τα επιτεύγματα, με τη δύναμη, τους στόχους, την αυτοεκτίμηση, αυτό που επιθυμείς στη ζωή και στις σχέσεις. Στις σχέσεις ψάχνουν κάποιον που διακινδυνεύει, που ρισκάρει, που του αρέσει η περιπέτεια γιατί αυτό θα τους βοηθήσει να φτάσουν στην επιτυχία και στην δύναμη. Ο γάμος ανάμεσα σε άτομα που λειτουργούν με το Μάνιπουρ τσάκρα είναι ένας γάμος δυνάμης και κύρους δηλαδή πολύ συχνά συμβαίνει τα άτομα αυτά να θέλουν να έχουν σχέσεις δυνάμης ώστε να αποκτούν σεβασμό στην κοινωνία. Αν αυτό το τσάκρα ανισόρροπεί έχουμε έλλειψη αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης.

Τέταρτο Τσάκρα, το Άναχατ. Είναι το τσάκρα της καρδιάς, κυβερνάται από τη σελήνη και αναπτύσσεται από την ηλικία των τεσσάρων έως εφτά χρονών. Είναι το πρώτο τσάκρας που επηρεάζεται από τις ανώτερες δυνάμεις. Όταν λειτουργούμε στην σχέση με αυτό το τσάκρα μετακινούμαστε από το εγώ στο εμείς και είναι πολύ σημαντικό γιατί μας ενδιαφέρει να αισθάνεται ο άλλος πλήρης από τη σχέση και έτσι είμαστε κι εμείς καλά. Στα πρώτα τρία εξελικτικά τσάκρα τα άτομα ζευγαρώνουν λόγω φύλου όπως τα ζώα καθώς εξελίσσονται όμως βλέπουν ότι αναζητούν και κάτι περισσότερο. Στην αρχή αισθάνεται κανείς ότι πρέπει να υπάρχει σωματική έλξη για να ζευγαρώσει, έτσι οι επιλογές στενεύουν, είναι δηλαδή απαραίτητο να σε ελκύει κάποιος και σωματικά, αργότερα όσο προχωράνε τα άτομα στην εξέλιξη αισθάνονται ότι έχουν ανάγκη και συναισθηματικής Έλξης, δηλαδή να εκφράσει ο καθένας στον άλλον τα συναισθήματά του, όσο προχωρούν στην εξέλιξη αισθάνονται ότι έχουνε ανάγκη και νοητικής σύνδεσης και μετά εξελισσόμενοι παραπάνω αισθάνονται την ανάγκη πνευματικής σύνδεσης. Οι σχέσεις που δημιουργούνται στο Άναχατ είναι πετυχημένες γιατί ο καθένας σύντροφος λαμβάνει υπόψιν τις αξίες και τις ανάγκες του άλλου, αυτά τα ζευγάρια στη σχέση τους ακολουθούν κάποιες αρχές και κάποιες αξίες και είναι σημαντικό να βρούνε ισορροπία και ορθή συμπεριφορά. Συνήθως αυτά τα άτομα ασχολούνται με εθελοντική δραστηριότητα και βοηθάνε το κοινωνικό σύνολο. Αν υπάρχει ανισορροπία στο Άναχατ τσάκρα τότε τα άτομα έχουν έλλειψη συμπόνιας έλλειψη ικανότητας έκφρασης, αγάπης, έχουν μη ρεαλιστικές απόψεις για τις σχέσεις και επιδεικνύουν ζήλεια.

Πέμπτο Τσάκρα, το Βισούντι. Είναι το τσάκρα της επικοινωνίας, το τσάκρα αυτό αναπτύσσεται από την ηλικία των επτά ετών έως 12 χρονών.Τα άτομα που λειτουργούν με αυτό το τσάκρα όταν προσπαθούν να εκφράσουν τον εαυτό τους στην σχέση, ψάχνουν να βρούν κάποιον να μπορούν να επικοινωνήσουν, να φανερώσουν τον εαυτό τους, κάποιον που δεν θα τους κρίνει και με τον οποίον θα αποκτήσουν βαθιά σχέση και θα έχουνε ανοιχτή επικοινωνία. Τα άτομα αυτά που λειτουργούν με αυτό το τσάκρα είναι συνεπείς στο λόγο τους, μπορείς να τους εμπιστευτείς και δεν θέλουν να ελέγχουν τις σχέσεις, ελέγχουν το εγώ τους, δείχνουν ταπεινοφροσύνη και έχουν εκλεπτυσμένες αισθήσεις και ενσυναίσθηση. Τα ζευγάρια αυτά έχουνε παραψυχική ένωση. Συναντιώνται για να συνεχίσουν την σχέση τους, υπάρχει ένας πραγματικός δεσμός συναισθηματικός και νοητικός και είναι δύσκολο αυτές οι σχέσεις να σπάσουν και κάποιος τρίτος δεν μπορεί να κλονίσει την σχέση τους ενώ στα επίπεδα απλού ζευγαρώματος ή απλής σωματικής έλξης κάποιο τρίτο πρόσωπο μπορεί να διαλύσει τη σχέση.
Σχέσεις επιπέδου Άναχατ-Βισούντι δεν μπορεί να τις χαλάσει τρίτος άνθρωπος γιατί αυτοί οι σύντροφοί είναι συνδεδεμένοι σε πολλές προηγούμενες ζωές.

Έκτο Τσάκρα, το Άγια τσάκρα. Είναι το κέντρο των εντολών, η έδρα της διάνοιας και της επικοινωνίας με τον γκουρού, αναπτύσσεται από τα 17 μέχρι τα 21, αναπτύσσεται στην εφηβεία και είναι δύσκολη η διαχείριση του. Οι άνθρωποι που λειτουργούν με αυτό το τσάκρα ζουν για τους άλλους, είναι ανιδιοτελείς θέλουν να ευχαριστήσουν τους άλλους και δεν ησυχάζουν αν δεν το κάνουν ,υποστηρίζουν και βοηθούν τον άλλον. Αναγνωρίζουν το θεϊκό στοιχείο στο σύντροφό τους. Κάνουν έρωτα με την ψυχή τους, ενώνονται σε λεπτά επίπεδα και είναι ικανοί για βαθιά και να ιδιοτελή αγάπη, αν έχει ανισορροπία αυτό το τσάκρα υπάρχει έλλειψη φαντασίας διαίσθησης, δεν υπάρχει διάκριση και έχουν αυταπάτες.

Τα τσάκρα πρέπει να καθαρίζουν γιατί επηρεάζουν τα πάντα, τα τσάκρα είναι η γέφυρα ανάμεσα στο γήινο και στο ουράνιο επίπεδο και δείχνουν τον πραγματικό δρόμο εξελίξης στη ζωή μας.

Πώς καταλαβαίνουμε ότι είναι ενεργοποιημένο ένα τσάκρα?

Στο σωματικό επίπεδο αν τα όργανα του τσάκρα λειτουργούν σωστά, στο νοητικό επίπεδο αν λειτουργεί σωστά ο νούς και στο συναισθηματικό αν έχουμε υγιή συναισθήματα. Εξαγνισμός των τσάκρα γίνεται με πρακτικές της γιόγκα, όταν τα τσάκρα εξαγνιστούν αρχίζουμε να αισθανόμαστε ευεργετήματα. Άλλος είναι ο εξαγνισμός και άλλη η αφύπνιση ενός τσάκρα. Στην αφύπνιση βιώνουμε την δύναμη των τσάκρα και διαφορετικά επίπεδα επίγνωσης, ώστε να βλέπουμε διαφορετικά τα πράγματα.

Όταν ένα τσάκρα είναι μπλοκαρισμένο τι επιπτώσεις επέρχονται στο όργανο που αντιστοιχεί σε αυτό και τι θέματα υγείας προκύπτουν?

Παραδείγματος χάρη όταν είναι μπλοκαρισμένο το Μάνιπουρ υπάρχει αδυναμία στο πεπτικό σύστημα γι’ αυτό πρέπει να κάνουμε πρακτικές της γιόγκα που ενδυναμώνουν το πεπτικό σύστημα, όταν είναι μπλοκαρισμένο το Άναχατ έχουμε προβλήματα στο αναπνευστικό. Υπάρχουν πρακτικές για όλα τα τσάκρα για τον καθαρισμό και την αφύπνιση τους αλλά χρειάζεται να ακολουθήσουμε κάποιο σύστημα.

Τι είναι η ντροπή και πως ξεπερνιέται?

Η ντροπή είναι η σκιά του τρίτου τσάκρα του Μάνιπουρ, αν λοιπόν από παιδιά αυτά που εκφράσαμε δεν αναγνωρίστηκαν από τους γονείς μας ή γελοιοποιήθηκαν ή θεωρήθηκε ότι κάναμε ένα κακό , αμαρτωλό ή βρώμικο πράγμα τότε αυτές οι εμπειρίες μπαίνουν στο τσουβάλι της ντροπής και μ αυτό το τρόπο δημιουργείται η σκιά του μάνιπουρ.  Έτσι αναπτύσσεται η προσωπικότητα πάνω στην ντροπή και αισθανόμαστε ενοχές για τα πάντα είτε ευθυνόμαστε είτε όχι γιατί νιώθουμε ντροπή είτε δικαιολογείται είτε όχι και δεν έχουμε σεβασμό και εκτίμηση για τον εαυτό μας. Η ντροπή συνδέεται άμεσα με την σκιά του δεύτερου τσάκρα που είναι η ενοχή δηλαδή αισθανόμαστε ντροπή και λόγω αυτής της ντροπής έχουμε ενοχές για τα πάντα.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου